Jumatate din copiii romani NU se mai nasc pe cale naturala. De ce?
In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o frecventa a cezarienelor de 10%, din totalul nasterilor contorizate in Romania, in 2012, 41.2% au fost prin cezariene. La acestea se adauga nasterile din clinicile private (necontorizate de autoritati), unde rata cezarienelor este de 60% din totalul nasterilor.
Doua intrebari majore rasar dupa o astfel de veste: de ce a aparut aceasta inflatie de cezariene si cum afecteaza ea sanatatea bebelusilor?
Frica. Acesta este raspunsul la intrebarea „de ce?”. Surprinzator este faptul ca acest raspuns vine de la ambii protagonisti maturi implicati in procesul nasterii: mama si medicul. Pruncul nu are nicio posibilitate de a opta, astfel ca cel mai influent eveniment din destinul sau, nasterea, depinde de anxietatile celor doi oameni care-l primesc pe lume.
Frica mamelor nu este doar rezultatul experientelor hedoniste ale unei generatii cu acces imediat la pilulele care reduc durerea. Ea s-a construit de-a lungul deceniilor in care prea multe gravide au fost tratate in spitalele publice romanesti ca vacile dintr-un septel.
Oroarea povestilor despre nasterile din spitalele publice s-a transmis noii generatii de mame care, avand mai multe optiuni la indemana, a decis sa-si exercite dreptul de a alege ce e mai bine pentru sine. Caci, daca se desfasoara intr-un spital bine dotat, nasterea prin cezariana este astazi la fel de sigura ca cea pe cale vaginala.
Dar cat de sanatoasa este cezariana pentru bebelus?
Ginecologul francez Michel Odent (a carui carte, "Cezariana", a fost tradusa si in romana) enumera mai multe diferente dintre un bebelus nascut prin cezariana fara travaliu si unul nascut pe cale vaginala. Cele mai multe sunt in defavoarea nou-nascutului prin cezariana.
Pentru o parte dintre aceste diferente, precum riscul crescut al dificultatii la alaptare, nivelul de glucoza mai scazut sau riscul crescut de autism, cercetarile sunt inca insuficiente.
Exista insa diferente consistent fundamentate prin studii: riscul de astm, de 3.23 ori mai mare la cei nascuti prin cezariana, raspunsuri imunitare diferite sau niveluri diferite ale unor hormoni. Ce se poate afirma cu certitudine este ca aceasta diferenta fiziologica intre cei doi bebelusi este influentata coplesitor de felul in care s-au nascut.
Desigur ca aceasta explozie a cezarienelor se datoreaza si cresterii varstei medii la care nasc femeile de astazi. Dar, scrie Michel Odent, industrializarea nasterilor ar putea fi o alta cauza care le determina pe femei sa solicite cezariana. Odent sustine ca, pentru a avea o nastere usoara, femeia in travaliu trebuie sa se afle intr-un mediu sigur, intim si in care sa nu se simta observata.
Salile de nastere moderne sunt opusul descrierii lui Odent, care nu se bazeaza doar pe argumente logice, ci si pe experienta sa practică consistentă.
Concluzia ginecologului: mediul spitalicesc si starea de anxietate creata de multitudinea inutila a testelor prenatale inhiba nasterile naturale. De obicei, constata antropologii, femeile care au nascut acasa isi povestesc relaxat si cu detalii experienta, in timp ce cele care au nascut la spital refuza sa o faca.
Romancele, spun ginecologii, exercita o adevarata presiune pentru a li se permite sa nasca prin cezariana. Traim intr-o epoca in care preceptele feminismului au inca un statut incontestabil si nici chiar profesorii universitari nu indraznesc sa se opuna unei astfel de cereri, atunci cand ea vine din partea unei viitoare mame.
Presedintele Societatii de Obstetrica-Ginecologie din Romania, profesorul Florin Stamatian, afirma ca "prin cezariana la cerere democratia atinge o limita care nu mai e admisibila”. Dar, desi chiar presedintele lor spune ca nu este admisibila, ginecologii romani admit inflatia acestei practici.
De ce? Tot din frica. Teama de acuzatiile care ar putea aduce procese de malpraxis este cea mai frecvent mentionata de ginecologii consultati de "Viata Medicala", care a publicat saptamana asta un dosar intreg dedicat inflatiei cezarienelor.
Astfel de justificari indica o rasturnare a relatiei dintre ginecolog si gravida, care nu mai este una medic - pacient, ci prestator de servicii – client.
Aceasta schimbare a paradigmei medicale din maternitati developeaza intreaga masinarie profitabila care exploateaza anxietatea parintilor aflati in fata nasterii copilului lor, in numele posibilelor riscuri si complicatii care insotesc nasterea. Dar cat de intelept este sa provoci jumatate din nasteri pentru a salva un copil dintr-o mie?
Nu militez pentru nasterile naturale in defavoarea celor prin cezariana. Dar avem nevoie de o dezbatere serioasa, la nivel national, prin care sa se cantareasca beneficiile si dezavantajele inflatiei de cezariene.
Nu pentru mama, nu pentru medic, ci pentru personajul principal al oricarei nasteri: copilul.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Nu va credeti voi mai destepti decit mame sau doctori.
Mamele si doctorii stiu mai bine pentru copil decit Dvs.
Cezariana e o operatie care implica mai multe costuri si riscuri.
Majoritatea doctorilor ginecologi pe care ii stiu insista pe nastere normala.
Poate in Bucuresti e altfel.
Cunosc oameni care si-au pierdut copiii si sotiile pentru ca doctorul a refuzat sa faca cezariana chiar atunci cand se impunea.
Ideea e ca mama sa poata alege in cunostinta de cauza si aici doctorul are un rol important.
Doctorul Peltecu de la Filantropia nu naste decat prin cezariana, si mai cere spaga 1000 EUR/cezariana. Nu vrei, te duci la alt spital de stat si nasti natural.
Plus ca, fetelor, habar nu aveti ce prost va simtiti dupa operatia de cezariana, sunt fete care 2 zile nu au pus mana pe copii...asa de tare le durea..unele au vomitat de 16 ori in 2 zile...altele au mai si murit la cezariana.
O femeie sanatoasa pana in 39 ani sa nasca natural, indiferent ce zic caricaturile de ginecologi, lacomi si prefacuti.
Frumos ca copilul vostru s-a grabit. Altii (copiii) se hotarasc mai greu si trebuie ajutati...Multumiti Celui de Sus. Ma bucur pentur voi.
Inspirat de un alt comentariu (dna. care a nascut in Belgia), daca va fi sa fie vreodata al treilea prunc mergem mai spre vest pe harta, unde ...exista vointa (practica) si celelalte corolare vointei.
La cezariana habar nu ai pe ce lume esti, ce se intampla, si in plus lipsesti copilul de imbratisarea ta atunci cand vine pe lume...si asta doar dintr-o teama stupida alimentata de "medici" cupizi!
NU DISCUT AICI DESPRE INDICATIILE MEDICALE DE CEZARIANA.
Uneori nici doctorii nu stiu, asta e drama a multor mame din romania, din cauza ca unii doctori nu stiu exista o reticenta asupra intregii bresle.
Legat de cezariana, e o problema si in afara, statistic daca ai asigurare privata ( adica iti alegi medicul care sa te asiste) sansele sa fii indrumata catre cezariana e mai mare, doctorul va face mai multi bani de la tine.
2 dintre cumnate:
- una in Romania, la privat, a ales sa nasca natural. In mijlocul travaliului, cand e durerea mai mare medicul i-a propus(a se citi a insistat) sa nasca prin cezariana... si asa a fost.
- una in SUA, MN, a trebuit sa dea declaratie pe propria raspundere ca vrea sa nasca natural. Pentru cezariana nu era nevoie de declaratii.
La romani, teoretic se formeaza o "comisie" de medici care cad de comun acord ca trebuie cezariana. In practica, au fiecare cercul lor de semnaturi si se ajuta reciproc sa ia un ban gramada. Preturi pe la Giulesti... cezariana 1500-1600 ron... Oricum, la o adica iti ia si mai putin, dar uita de tine imediat dupa nastere.
nu subestima copul si puterea femeii!
1. Mamele se duc lunar (la recomandarea doctorilor) la teste si analize prenatale, efectuate (normal) la cabinete particulare.
1.a) mama se gandeste la durere si complicatii postnatale (vezi numaru de decese post-nastere in Romania).
1.b) Doctorul stie ca daca nu face cum vrea mama pierde o "clienta".
1.c) Tatal nu stie cum sa amelioreze situatia delicata a mamei si cum sa faca sa-i creeze un climat de siguranta si confort psihic
....si singura solutie e Cezariana
2. Un parinte bucuros ca totul se sfarseste cu bine (adica un copil intr-o bucata si mama in viata) va cotiza ceva.
2.a) pai a operat-o, deci si-a dat silinta (tarife mai mari)
2.b) pai a operat-o, deci mai multi beneficiari (asistenta, anestezist, medic)
3. Vezi comentariile altora "numai sarantocii nasc natural".... si tatal cedeaza tot in numele "confortului psihic al mamei" ( a se citi "liniste in casa"). Presiunile din partea mamelor si respectiv parintii fetei.
Sotia mea si-a dorit mult sa nasca natural, ceea ce s-a potrivit cu indicatiile medicilor. Cezariana se face doar in ultima instanta.
La primul copil a avut travaliu de 16 ore si s-a decis sa faca cezariana desi avea diatatie de 7-8 cm.
Al doilea copil s-a nascut la mai putin de 2 ani de primul prin nastere naturala (in acelasi spital). Treaba aia cu "si al doilea e musai prin cezariana" e o prostie, va spun din proprie experienta.
Totul numai sa nasti prin cezariana: costa mai mult si doctorul pierde mai putin timp...in 30 min te-a operat...nu mai sta nimeni 12 ore in travaliu.
Eu stiu cazuri in care un doctor a operat in 3 ore vreo 13 fete...pai daca statea sa nasca natural pierdea vreo 2 zile
Personal nu am nici un respect fata de tagma ginecologilor: doar te jupoaie de bani cu analize pt tot felul de boli inchipuite si riscuri inexistente, apoi tot prin cezariana nasti.
Cunosc caz de doctor care a recomandat de vreo 3 ori cezariana unei mame, pana aceasta a cedat si acceptat, pentru ca i se termina tura si avea program in oras dupa.
La cezariana isi pot programa 5-6 pe zi lejer, cu 2 pe cale naturala cu travaliu prelungit au pierdut toata ziua.
Asa ca presiunea nu e numai din partea parintilor cum se prezinta in articol, ci e in parte venita si dinspre doctori.
Singura diferenta e daca ai asigurare privata, atunci ti se acopera si "alegerea doctorului" si sculatul lui la 2 noaptea. Dar paradoxul e ca desi platesti pt privat, doctorul va alege calea usoara, si iarasi statistic majoritatea nasterilor la privat sunt prin cezariana :-).
Precum in bancul - un card de spermatozoizi alergau spre linia de sosire. La un moment dat unul mai tinar il intreaba pe altul ce parea un pic mai batrin: -Mai avem mult pina la destinatie? Iar raspunsul vine prompt; -Da, abia am trecut de amigdale...
1. pt ca e dureros, desi durerea operatiei se resimte zile si poate chiar ani de-a rindul dupa nastere
2. pt ca e mai usor, desi o nastere prin cezariana da nastere altor probleme care nu fac viata mai usoara bebelusului - de exemplul absenta laptelui imediat dupa nastere intrucit organismul nu observa imediat nasterea
3. pt ca nu se gindesc la copiii lor - nasterea naturala are un rol deosebit pentru sistemul respirator, de altfel si cel care se dezvolta ultimul la fat, in saptamina 40; o nastere prin cezariana, de obicei "prematura" adica inainte de data la care in fapt fatul dorea sa se nasca, poate duce la afectiuni respiratorii pentru intreaga viata
4. pt ca medicilor le e mult mai comod - de ce sa nu cistige ei un ban cinstit prin cezariana? In mod normal nasterea ar trebui asistata doar de moasa si doar atunci cind intr-adevar exista probleme, se cere interventia medicului. La noi e cu tot invers, moasele aproape ca nu isi mai au rolul in spitalele de neonatologie
Si as mai putea continua.
A fost nevoie de intubare (si asta dupa o cezariana de 4 minute). Sunt ferm convins dupa ce am vazut-o cat de vanata si cat de tare a fost stransa de gat, ca in loc sa sarbatorim, mergeam la inmormantare daca insistam pt cale naturala. Va ganditi cum mai traiam cu constiinta mea stiind ca prin decizia noastra am fi putut sa o sugrumam efectiv pe micuta noastra?
Si lapte a fost, trauma pentru fetita a fost mai mica...Nu mai traim in evul mediu sa nastem pe camp la stransul fanului...
Nu mai traim in epoca in care femeile nasc pe camp, nu-i asa? Avem ecografie 3d si nu vedem o circulara? Cum vine asta?
Pana in luna 7 lunar cate una, si apoi la 2 saptamani. Si ce credeti ca ne-a spus: ca nu are circulara, ca este in pozitia optima (asta vineri sau sambata si luni a nascut)...
Si inca ceva medicul nostru a insistat sa nastem la stat (unde trebuia sa-i dam lui direct spaga neimpozabila si asa cum spun multi aici natural). Intamplarea face ca un alt medic care a intrerupt tratamentul agresiv al sotiei pentru o infectie la un rinichi(care medic a fost primul care a vaut sarcina) i-a scris si recomandat ginecologului cezariana (in urma unui consult in luna 7-8), deoarece unul dintre rinichi era foarte apasat de copil si functiona tot mai rau.
In plus sotia are peste 35 de ani si era la primul copil.
Deci ecografii in total: 12, toate la cabinetul domnului doctor.
da, doare, dar diferenta e uriasa a doua zi. te dai jos din pat, alaptezi, te plimbi, in 3 zile ai plecat cu copilul acasa. la cezariana stai aproape o saptamana in spital (si ce placere e asta in romania!), perfuzii peste perfuzii, ca sa nu mai zic ca nu cred ca te lasa nimeni (la stat cel putin) cu copilul in camera, daca esti operata. iar acasa esti dependenta de ajutor cel putin o luna, nu poti sa te apleci, e, totusi, o operatie. iar la a doua sarcina pot exista complicatii, exista posibilitatea ca placenta sa se situeze exact pe cicatricea de la uter, si atunci stiu ca e problema. deci... pentru ce ne facem atatea probleme, singuri, daca nu e cazul?
Am avut o colega care nascuse in Anglia un copil, desi avea recomandare de la doctor sa nasca prin cezariana, doctorul de garda a refuzat, a chinuit-o prin travaliu, copilul a fost scos cu forcepsul pana la urma. Vorbim de 2007, secolul XXI.
In Luxembourg se recomanda nasterea naturala acasa, cu moasa.
Fiecare tara cu tipicul ei. Daca in Ro femeile au decis ca vor cezariene, doctorii vor face ce doresc pacientii.
Cred ca mai este si ritmul alert al societatii de vina. La cezariana te programezi, stii ce si cand se va intampla, stii cand te intorci acasa, anunti la serviciu (sotul/partenerul) si aranjezi pt zilele lipsa. La nasterea naturala, trebuie sa astepti momentul initial, apoi fuga la spital , se creaza un pic de haos...
Daca ar fi vorba de alegerea parintilor si a doctorilor doar, intr-o piata adevarata, ar fi simplu, dar nu e asa pentru ca actul medical in Romania este, in teorie, gratuit. Intr-un sistem privat, daca parintilor li s-ar spune ca au 200 de lei de platit pentru o nastere normala sau 2000 pentru o cezariana, poate ca s-ar gandi de doua ori.
La privat nasterea "normala" e peste 5.000RON, din ce stiu eu, iar cezariana vreo 8-10.000RON. Oricum se sta in spital cateva zile in ambele variante, numai la noi te expulzeaza acasa a doua zi!
E drept, faptul ca-i "gratis" s-ar putea sa convinga pe multi sa aleaga cezariana, decat daca ar plati tot. Dar si spaga aferenta e mai mare decat la nasterea naturala, asa ca oricum multi fac constient aceasta alegere.
Fara o politica de sanatate publica serioasa, lucrurile nu se vor ameliora iar natalitatea Romaniei va continua sa scada. Din pacate, viitorul tarii se afla in mainile oamenilor politici - baroni locali, abonati DNA, plagiatori-prim-ministri, "managarei privati" la institutii de stat, si lista poate continua.
Pai astia ar trebui sa stie despre ce e vorba din timpul scolii, cum sa spui o asemenea tampenie?
Medicii stiu foarte bine, sau ar trebui sa stie, inca de cand ies din facultate despre cezariana si o nastere naturala, diferentele dintre acestea si plusuri si minusuri...
as zice mai degraba, ca si alti colegi de pe forum, ca problema in mare ar fi "cheful" doctorului, banii si alte motive de-a dreptul idioate, expuse deja mai sus, nicidecum sanatatea copilului, care este cea mai importanta.
Sanatate
Cine crede ca o cezariana nu doare si fuge de nastere normala, am sa explic umpic...la a treia sarcina dupa 2 cezariene, urli cand copilul sta cu capul exact pe dunga de la cezariene...dupa operatie...stai in calmante...a doua zi te inveti sa mergi...fiecare pas doare...c-am o sapatamana doare...apoi,incepe dansul...cand e vreme mohorata te doare spatele( locul unde s-au facut anesteziile)...te doare capul...nu poti merge la sala decat dupa 3 luni cel putin...cand alaptezi ...in prima sapatamana nu ai ce...sau mai bine zis din ce...maninci activia si grisine, apoi o ciorba strecurata cu paine coapta...
Nu stiu daca e o moda...e probabil stilul de viata cultivat..plus ca dupa o nastere prin cezariana...aproape nimeni nu te mai lasa sa mai nasti normal...natural...
Clar ca e mai costisitoare...dar si nasterile naturale...recent am nascut...costa in jur de 200 euro, fara anestezist...la anestezist dai 200 lei...apoi asistentele care te spala si te 'invata ' sa mergi, apoi cu copilul: pediatru....ca sa nu mai vorbim ecografiile din timpul sarcini c-am 90 lei plus consultatia 60, plus cea 3D 280 lei...etc...
Se pare ca in Romania cumperi un copil..si apoi vine partea frumoasa...astepti o banala alocatie 3 luni, iar cresterea copilului inca 3 luni...
Fie ca se naste natural, fie ca e cu cezariana...acesti copiii vor avea probleme ca traiesc in Romania...sortiti de noi, dragilor sa traiasca ...to ca noi....
Dle Mixich, cred ca sunteti foarte bine intentionat, dar nu prea aveti o treaba cu domeniul.
Da - se fac cezariene pe banda - din principalul motiv ca un copil viu e infinit mai bun decit unul mort - a se vedea povestile de cosmar ale multor mame, dar si rata mortalitatii la nastere, cam mare si pt Africa, as zice eu.
V-as mai invita prin maternitatile noastre, adevarate focare de stafilococ auriu si alte nenorociri, populate cu niste asistente tip Auschwitz, si cu gravide 2-3 in pat, minim una tiganca, si probabil ca incet-incet, veti deprinde si dvs punctul de vedere feminin - nu vreau cezariana, dar is nevoita sa o fac.
Plus de asta, nu prea avem ce le face fiilor natiunii, cind aleg sa vina pe lume cu cordonul ombilical pe dupa git, sau in pintecele unor mame de peste 35 de ani, cu diverse alte suferinte cronice.
Majoritatea femeilor si-ar dori nasterea naturala perfecta, dar astea sunt basme de adormit blogerii, in realitate traim intr-un sistem care iti permite o consultatie ginecologica compensata 1 data la 3 luni, si analize gratuite cu plafon inexistent. In fapt, cheltuielile sunt intre 8000-10000ron pt analize+nastere, si cine e intreg la cap nu risca nici banii, nici viata copilului pentru binele revistei Viata medicala.
Nu in ultimul rind, daaaa, buna dimineata, ne indreptam catre o alta era, in care copiii nu doar ca nu se mai nasc natural, ci uneori nici nu se mai concep natural, multi dintre noi vor primi transplanturi, deci nu o sa murim cu propriile organe in noi, si cine stie, intr-o buna zi... ne vom downloada constiintele in vreun robot. Se cheama evolutie...si nu o poate opri nici macar Viata medicala.
Apreciez modul in care dl Mixich scrie dar nu e treaba noastra, a barbatilor, sau a societatii sa ne dam cu parerea pe acest subiect.
A nega orice tangenta dintre domeniul nasterii si autorul articolului mi se pare iarasi hazardat, stiind ca acesta din urma este absolvent de Medicina.
Da, s-au descoperit metode noi de a da nastere si de a concepe copii. Acestea sunt inca in faza de experiment si nu s-au incadrat inca perfect in societate. E prematur sa consideram ca procedeele clasice pot fi abandonate.
Am optat corect , si sunt medic. Am "supravietuit" nasterii desi nu a fost f usor, dar nici imposibil. Daca ar fi sa repet experienta as face la fel. Momentu nasterii e unic, si e o "eliberare", travaliul e cel greu, dar cu putin ajutor din partea personalului, si a familiei, se poate naste civilizat si in siguranta, pentru mama si pentru bebelus.
In Romania nu ajuta nici personalul medical, nici media. Sunt aproape sigura ca daca as fi nascut in Romania, ar fi fost cezariana. Ce medic mai naste natural? Nu esti suficient de Doamna.
E presiunea celor din exterior, asa fac colegele tale, tie ti-e frica si pentru tine si pentru bebe, pare mai sigur prin cezariana, .... dar nu e asa, si motivele pot continua.
Probabil de aia toti medicii - TOTI, fara exceptie - mi-au zis "faceti cezariana, nu-i asa?", "lasati ca va trimit eu la o doctorita draguta, va taie si in 2 ore ati terminat". In incapatanarea mea de "client", am refuzat ofertele si am nascut natural la 40 de ani si 2 luni un copil cu circulara simpla de cordon. Nasterea a fost OK (mai repede as mai naste odata decat sa ma duc la dentist), scor Apgar 10, feita (1 an si 10 luni) mai ia lapte de la mami si acum si a avut doua raceli mari si late in toata viata ei de pana acum (nu c-ar fi timpul pierdut, totusi).
N-am sa inteleg niciodata de ce VARSTA e recomandare de cezariana, in conditiile in care nu e insotita de probleme medicale serioase. In ce ma priveste, daca ma luam dupa recomandarile medicilor ajungeam la cezariana absolut aiurea si gratuit. Si vorbesc de Bucuresti, sistem privat...multumiri medicului care, rara avis, e inca adept al nasterilor naturale si m-a ajutat si pe mine.
Eu am facut cezariana si in seara respectiva mergeam prin salon, iar dupa 2 zile eram acasa. Cand am iesit din spital, am urcat 4 etaje pentru ca nu am lift si nu am murit. E o durere ca dupa o operatie. Nu pot sa spun ca m-a durut mai mult decat la apendicita, dar poate asa e corpul meu.
Cat despre alaptat, am inceput sa alaptez imediat si am continuat pana copilul a implinit un an....
(i) pentru ca in maternitatile din Romania se intampla adesea mult prea multe orori (adesea tragice) pentru a te juca cu viata copilului tau nenascut;
(ii) pentru ca in maternitatile din Romania se intampla de mult prea multe ori ca medicii si asistentele sa te trateze cu cel mai mare dispret si sa nu te ajute, pe tine, femeie in travaliu, pentru ca "aha, dar cand te-ai f&*%t ti-a placut, acum sufera" (sunt episoade adevarate, povestite mie de prietene apropiate) ca sa vrei sa suporti umilinta;
(iii) pentru ca maternitatile din Romania sunt adesea focare de infectie din care atat mama cat si copilul ies cu tot soiul de infectii urate;
(iv) pentru ca in Romania 95% din nasterile pe cale naturala sunt cu epiziotomie, indiferent daca dilatatia este suficienta, pentru ca e mult mai simplu sa tai, decat sa asisti mama si sa o ajuti sa nasca natural (si da, nu este nevoie intotdeauna sa tai);
(v) pentru ca am cunoscute care au ramas cu dureri insuportabile dupa epiziotomie, cu infectii care au durat luni, timp in care nu au putut sta in fund de durere si orice drum la toaleta era un cosmar.
Ar mai fi multe de spus in acest sens. Dar cel mai important mi se pare elementul liberei alegeri. O mama - cred eu - poate sa aleaga asupra corpului ei. Nu vad de ce trebuie sa avem atatea dezbateri asupra acestei alegeri. Din experienta proprie, am nascut prin cezariana, bebe dezvoltandu-se absolut normal. Argumente de genul "copiii nascuti prin cezariana sunt predispusi la obezitate" mi se pare niste absurditati medicale - in ce fel "stie" bebelusul, in cele 9 luni de zile in care se formeaza, ca se va naste prin cezariana versus nastere naturala?
Ar mai fi multe de spus dar inchei aici.
V-as sugera sa rescrieti art sau sa-l completati pentru a va salva reputatia oarecum buna de care va bucurati in presa rom.
Faptul ca o persoana este femeie si are dreptul la opinii proprii nu impiedica exercitarea aceluiasi drept de catre restul lumii, inclusiv de catre barbatii nascuti de femei.
Acestia din urma au dreptul sa apere pozitia sotiilor sau a altor rude, cat si sansele viitorilor copii. Nu va contrazic in ceea ce va priveste, dar ar fi de prefeat sa nu vorbiti in numele celor pe care nu-i (le) reprezentati.
Cred ca dl. Mixich si-s propus mai degraba sa deschida subiectul, decat sa traga concluzii. De aceea nu vedem aici o ancheta. Poate va urma una si atunci putem vorbi de deontologie.
Si un travaliu lung si o nastere grea pe linga probelme fizice (luxatii, rupturi, hemoragii massive, risc de eclampsie, etc) apare riscul de depresie postpartum si refuzul unei noi sarcini. Toata vrajeala cu nasterea naturala, alaptatul, antibioticele sint inventate de firmele de asigurari private care doresc sa faca astfel economii. Poate ar trebui sa recomandam piatra incalzita sub sale si aruncarea fatului in zapada sa fie ferit de boli.
Lasati femeile sa decida fara sa mai faceti presiuni morale, religioase sau economice. Sa decida fiecare dupa constitutia ei, ca mai ales aici exista diversitate....
Mai mult cezariana in mod normal limiteaza sarcinile la 2 - ceea ce nu e rau de loc!
Dom' doctor e mai degraba genul de "doctor la moda" o specie ce traieste bine. Probabil recomanda nasterea in apa ca e "mai naturala" fiindca si noi am fost cindva amoebe.
Eventual sa stinga un chibrit in apa de deochi!
Pentru ca medicii nu se deranjeaza sa vina de acasa sa stea 10-15 ore langa tine, pentru ca ajungi sa nasti cu vreun medic de garda care mai are vreo trei patru nasteri in acelasi timp si care o sa aiba grija in principal de proprii pacienti, pentru ca nu sta nimeni sa te monitorizeze pe tine si pe fat in timpul asta, pentru ca multi medici aproape ca nu au facut altceva decat cezariene (din motivele de mai sus), pentru ca nu sunt suficiente asistente pe tura ca sa stea langa fiecare gravida, pentru ca exista atat de multe complicatii posibile pentru care daca nu e un medic acolo in 2 minute mori ori tu ori copilul, pentur ca mamele nu mai nasc la 18-20 de ani ci la 28-30 de ani cand riscurile sunt cu totul altele, si asa mai departe.
Daca nu ma credeti discutati cu cineva care lucreaza in sistem ca sa va explice cum sta treaba. Cam tot cercul meu de prieteni este format din medici si absolut toti, fara exceptie, au nascut prin cezariana, si toti au nascut in spitale de stat, nu in clinici private. Asta trebuie sa va spuna ceva.
Romancele aleg cezariana din cauza doctorilor, in primul rand si a asistentelor.
Iar povestile pe care le auzim nu sunt de acum o suta de ani, ale mamelor sau ale bunicelor noastre, ci sunt povestile traite de noi femeile din Romania moderna la prima sarcina, sau povestile colegelor nosatre de servici, ale surorilor noastre, ale femeilor de azi, nu sunt legende.
Daca ti s-a rupt apa si mergi la maternitate, pana vine medicul tau, caruia i-ai dat plicuri 9 luni, nu se uita nimeni la tine, ca vezi doamne trebuie sa te vada cel pe care l-ai platit, nu o sa-si piarda timpul altii cu tine, stai in picioare pe un hol fiind in travaliu, in cel mai bun caz ti se da un scaun. Daca cumva dr tau chiar nu vine, atunci e vai de capul tau, nu poti decat sa te rogi de dr de garda care, intr-un puseu de maxima generozitate, poate se uita la tine. Daca nu, ai toate sansele sa nasti pe hol sau cu vreo asistenta. In conditiile astea, ce femeie normala la cap risca viata ei si a copilului ei?
Daca trebuie sa nasti vara te gandesti ca pleaca dr in concediu si ramai pe mana nimanui. La fel de craciun, de paste.
Si va mai spun ceva: nu am auzit de copii care sa aiba probleme de sanatate din cauza cezarienei, in schimb, sunt o multime de copii care au ramas cu handicap pe viata din cauza nasterii naturale, o manevra gresita sau o incapatanare absurda a medicului care, stie el, ca e mai bine cu nastere naturala.
La o cezariana mama si copilul sunt sub control, la o nastere naturala, totul este loterie. Daca ar fi vorba de copilul dvs. dle Mixich, ce ati alege?
Chiar si medicii spun, desigur intr-un cadru amical, nu in reviste sau la tv, ca cea mai sigura si pentru mama si pentru copil este cezariana.
Si inca ceva: refacerea dupa nasterea naturala nu e asa usoara cum se crede, mi-e mi-au trebuit mai mult de 3 saptamani.
Dupa toate, sper ca efortul si suferintele au fost rasplatite. Acesta e de fapt singurul comentariu pe care ar fi trebuit sa-l fac, restul tin de o lupta in care adversarii n-au dreptul sa se ascunda in spatele copiilor
Si as opta pentru un spital privat. Din pacate timpul nu poate fi dat inapoi...
Sunt medic si mama, nu am nascut in tara si totusi am optat pentru cezariana. Domnul doctor ginecolog Michel Odent, uita se mentioneze un lucru destul de important :greutatea bebelusului. In Franta, majoritatea copiiilor au la termen in jur de 3 kilograme. Este o mare diferenta intre un copilas de 3 si unul de 4 kilograme.
Alaptarea nu are nici o legatura cu felul in care ai nascut, secretia lactata se declanseaza sub actiunea unui hormon, prolactina, secretata de catre organism in momentul in care placenta se desprinde de peretele uterin.
Nu militez pentru nasterea prin operatie cezariana, dar daca copilul are mai mult de 3,6kg ar trebui ca mama sa aibe si aceasta optiune.
- poti sa alaptezi bine mersi din prima zi chiar daca nasti prin cezariana
- copiii hraniti cu lapte matern pana la x ani nu sunt neaparat mai sanatosi decat aia hraniti doar cateva luni, sau chiar deloc
- copiii nascuti dupa 36 de saptamani sunt considerati la termen si sunt perfect pregatiti pentru venirea pe lume
- recuperarea dupa o cezariana e la fel de rapida ca dupa o operatie de apendicita, in nici un caz NU suferi ani de zile.
- alea care in ziua de azi nasc singure acasa sunt usor nebune. A te juca statistic cu viata copilului tau, adica a iti asuma riscul de a fi in alea 10-15% cu probleme la nastere fara sa faci ceva pentru asta, nu pot sa inteleg!
- si alea care nasc la clinici private sunt usor inconstiente, pentru ca la orice problema cat de cat mai serioasa te suie in ambulata si te trimit la urgenta la un spital de stat, unde tot pe coridoare ajungi sa stai.
In rest...generalitati. Se vede ca pentru dvs. pacientii sunt "statistica", nu cazuri particulare.
Ati intrebat la clinica la care ati nascut, ce se intampla in caz de complicatii? Ca eu am intrebat la toate prin Bucuresti si toate mi-au spus acelasi lucru, ca daca sunt probleme cheama salvarea si trimit mama la spital la urgenta. Si mi-au mai spus si ca nu accepta nasteri sub 36 de saptamani, cu alte cuvinte inainte de termen, ceea ce putea fi cazul la noi.
Clinicile private sunt doar niste hoteluri de lux in care nasti. Totul e bine si frumos doar daca nu exista probleme, ceea ce nu era cazul la noi. Iao o gramada de bani dar nu acopera practic nici un risc.
De aceea sotia a ales sa nasca la un spital de stat, in ciuda faptului ca ne puteam permite luxul de a naste la orice clinica.
Pe cand si in Romania un astfel de parcurs? Atunci cu siguranta ar scadea numarul cezarienelor... pentru medicii ar fi din cu totul alt film...
Este firesc sa existe motivul psihologic.
DAR atentie: acesta este tot un motiv medical.
Ce discutam noi aici este cezariana la cerere (mai ales cea dinaintea travaliului) vs cezariana ca necesitate. Prima varianta este cea care ne-a dus la halucinantul procent de aprox 50%.
La noi sunt foarte multe cazuri (procentual) de inventii medicale care acopera o fita, o frica inventata, o moda sau pura comoditate.
Despre traumele datorate nasterii naturale ASISTATE nu vreau sa ma pronunt, este prea jos nivelul discutiei. Mai informati-va!
Discutia "nascuta" de dl. Nicolaescu acum cateva luni, despre public vs privat isi are rostul ei, dar a fost initiata de fapt de foamea de bani a unui executiv in criza de conceptie.
In privinta nasterii in afara spitalului, ma indoiesc ca dl. Mixich a exclus prezenta medicului. Ceea ce inteleg din articol este efectul pozitiv al intimitatii si al conditiilor umane in care e bine sa aiba loc acest act deosebit, al nasterii.
Cea mai mare prostie care o poate debita un om de stiinta/doctor.
Lucrurile ignorate in anumite cercuri nu isi inceteaza existenta.
Este important ca subiectul sa fie tratat cu atentia cuvenita, asa cum, dealfel, propune si articolul
Procesele prin care trec organismele sensibile - si cred ca suntem de acord ca un nou nascut poate fi considerat sensibil - pot fi influentate de cel mai mic factor perturbator.
Diferenta dintre o nastere naturala si una "asistata" este destul de mare. Ar fi absurd sa speculam ca influenta sa este minima.
Dincolo de parerile profanilor, analiza specialistilor trebuie sa aiba ultimul cuvant. Dar a pune diagnosticul de "prostie" asupra unei ipoteze inca neindeajuns cercetate - aceasta imi pare in sine o prostie
Felicitari pentru reusita, si succes in continuare.
Totusi, sa nu uitam ca scopul principal al nasterii nu este redarea namei in circuitul productiv.
Procedurile corecte ar trebui sa garanteze asigurarea conditiilor optime pentru nastere, inclusiv prezenta medicului. Aici trebuie umblat, la asezarea actului medical pe o structura calitativa. Asta va permite si liberul arbitru, in cunostinta de cauza si responsabil.
Ceea ce am putut sa constat a fost ca nici dupa cezariana proaspata mama nu este neaparat refacuta pe deplin, la fel cum am vazut femei capabile sa isi continue viata imediat dupa nasterea naturala. In familia noastra, sfatul medicului - in care am deplina incredere - a fost ca urmatorul copil sa nu apara la mai putin de doi ani dupa cezariana.
Mai consider ca, daca familia isi indeplineste rolul, sarcinile cotidiene ale parintilor nu ar trebui sa influenteze dezvoltarea copilului, si in nici un caz felul in care acesta vine pe lume.
Cu siguranta autorul articolului nu a luat in calcul schimbarea scutecelor ca parametru in decizia medicului sau a mamei, preocupandu-se mai mult de efectul direct al nasterii asupra nou-nascutului, decat de urmarile indirecte.
Sunt de acord ca, din pacate, de prea multe ori, limitele proprii sau ale societatii apasa si asupra celor inocenti, limitandu-le si lor optiunile. Cu atat mai dureros mi se pare cand limitarea libertatii intervine chiar la nastere.
Citez: "Nu pentru mama, nu pentru medic, ci pentru personajul principal al oricarei nasteri: copilul."
Si mama e personaj principal, si mama are dreptul sa se simta bine si sanatoasa dupa ce da nastere! Personajele principale sunt: mama SI copilul !
Oricum, cantarind optiunile, si mie mi se pare mai OK (atat pentru mama, cat si pentru copil - pentru ca ambii conteaza!) nasterea naturala decat cea prin cezariana, dar decizia trebuie sa se ia deopotriva in functie de sanatatea mamei si de cea a copilului.
De asemenea, cred ca lumea are dreptate cand spune ca medicii (cel putin, medicii romani si, mai ales, cei de la privat) cauta varianta cea mai comoda pentru ei insisi si incearca sa o inculce, din pacate, si mamelor care, mai de frica, mai pentru ca au incredere in medic, sfarsesc prin a accepta varianta, de fapt, cea mai dureroasa pe termen lung.
Am citit toate comenatariile cu atentie, vreau sa punctez cateva lucruri.
1. Cel mai important lucru in luarea deciziei (cel putin in RO) este lipsa informatiei...Romanii sunt foarte neinformati sau dezinformati.
2. Copilul stie foarte bine cand trebuie sa iasa. Este pregatit pentru asta. Stie ce are de facut.
3. Toate cazurile medicale sunt prevazute de OMS in procentul de 10%. Orice trece grav de acest procent este din cauze care nu au legatura cu medicina.
4. Este absolut normal sa discute si barbatii despre asta. Tatii au drepturi egale cu mamele. Sunt parte integranta in procesul nasterii.
5. Am tot citit despre mizeria din spitale, stafilococi, focare de infectie etc...pai sa recitim articolul, cezarienele depasesc media nationala la clinicile private. Deci este o chestiune de optiune in primul rand si apoi de nevoie. Ca teoretic in clinicile private nu exista focare de infectie si personal "scarbos" care sa nu te ajute in travaliu. Asa ca sa lasam scuzele si sa ne asumam ce ne dorim.
6. Exista multe mituri care se propaga din lipsa unei minime culturi. 3,6 kilograme, 35 de ani, dupa cezariana trebuie tot cezariana etc. Aberatii, scuzati franchetea.
7. Foarte important: cezariana este o operatie. De ce nu mergeti voi la doctor sa va opreze de apendicita la cerere?:-)
Un barbat nu are voie sa ISI PUNA PROBLEMA daca cezariana e buna sau nu?! Nu a zis nimeni (nici autorul articolului, nici altcineva) ca barbatul decide el de capul lui daca femeia sa faca cezariana sau nu... Dar isi pune problema... Impartaseste cunostintele sale si ridica probleme...
Pe teoria asta a barbatului care nu are voie sa deschida gura, inteleg ca barbatii nu au dreptul sa vorbeasca nici despre pruncucidere (omorarea copilului de catre mama in perioada imediat urmatoare nasterii)? Ca si la pruncucidere avem ca principali actori mama si copilul! Barbatul nu se incadreaza... Iar argumentul ca in acest caz barbatul poate fi interesat deoarece pruncuciderea este de interes social, se aplica perfect si la un articol despre riscurile cezarienei.
Revenind la articol, de ce sa ne intereseze principial pe toti daca cezariana s-ar dovedi ca duce la o natie de asmatici si bolnavi de diverse alte boli cand de fapt MAMA trebuie sa aleaga...
Mai mult, MAMA se pare ca trebuie sa aleaga in necunostinta de cauza. Ca un barbat nu poate sa o puna in tema cu eventualele pericole ale cezarianei.
Daca maine s-ar demonstra cat se poate de sigur ca TOTI oamenii nascuti prin cezariana mor cu 20 de ani mai devreme decat daca erau nascuti natura, are voie un barbat sa deschida subiectul!? Sau informatia ar trebui propagata doar prin intermediul medicului (eventual femeie care a nascut deja) cu care naste MAMA?!
Si da, stiu experienta unei prietene plecate de multi ani acolo...
Ca epidurala e o prostie, stiu si eu pe propria piele! La al doilea copil n-am mai apelat la ea.
...dar pot sa pun pariu ca nici pe nevasta-sa n-a convins-o sa nasca natural (atunci cand o fi cazul). Asta daca Mixich junior se va naste cumva in Romania. Ca unele sunt "doamne" si nasc prin cezariana, iar altele neveste de politicieni si ziaristi si nasc in strainatate :)
Plina Romania de pareri ipocrite !
Multumesc, Iulia.
Se recomanda atat mamelor, cat si tatilor.
Ingrozitoare realitate!!!
De asemenea, sînt triste și reacțiile feministe „ce își dă ăsta cu părerea?” Poate că „ăsta” e tocmai ăla care se documentează și știe că are dreptul să fie lîngă feministe la naștere și să le protejeze pe cît posibil de cele descrise în link în momentul în care ele nu vor mai ști ce se întîmplă din cauza durerii.
Ce poate fi mai important decat viitorul copiilor unei natiuni? Stiu ca suna pompos, dar inca avem tratamente traumatizante la nastere, inca avem epidurale fara sens, inca avem tone de lumina dupa nastere, desi bebele vine dintr-un mediu intunecat, inca smulgem copiii de la pieptul mamei ca "sa-i cantarim" si "sa-i curatam", inca taiem cordonul ombilical prea devreme, desi este prima lui legatura fizica cu mama in lumea noua in care intra etc.
Da, este bine ca cineva pune punctul pe i. Prea multe cezariene la cerere, fara travaliu, prea putine mame care alapteaza la san. Cred ca e timpul sa ne mai si informam. Studii sunt destule.
Cezariana este mai comoda pentru doctori, dar si pentru mame. Din pacate multa mame intra nepregatite psihic in miracolul numit copil.
Tatal are inca un rol arhaic (in sensul negativ), nasterea e "treaba de femei".
Desi avem de curand facultate de moase, exista foarte multi oameni care cred ca evolutia inseamna "doar" tehnica si aparatura. Le aduc aminte ca cezariana nu este atat de recenta precum cred ei.
NU te poate obliga nimeni sa nasti intr-un fel sau altul, iar faptul ca exista posibilitatea de a alege mi se pare un factor de normalitate, nu unul retrograd.
Acum 50 de ani copiii se nasteau natural dar acum 50 de ani mortalitatea infantila era semnificativ mai mare ca acum.
Acum 50 de ani nu existau ecografe, nu existau analize de sange, nu existau controale periodice.
Acum 50 de ani nu existau fertilizari in vitro.
Acum 50 de ani nu existau incubatoare.
Acum 50 de ani nu exista nici macar lapte praf.
Toate inventiile astea "moderne", "fite" sau "unelte ale diavolului", (aranjate in functie de nivelul de inteligenta al interlocutorilor) salveaza astazi mai multi copii, este un fapt de necontestat, demonstrat statistic. Exemplele personale, de orice natura ar fi ele, sunt IRELEVANTE. Intr-o discutie ca asta numai statistica este relevanta, ori statistica zice ca eu am dreptate.
Cine traieste cu nostalgia trecutului nu are decat sa se hraneasca vegan si sa nasca acasa in cada, multa sanatate lor si famiilor lor.
Dar sa nu imi spuna mie cineva ca ai lor sunt mai frumosi si mai destepti si mai sanatosi ca ai mei, pentru ca asta e doar wishfull thinking cu o urma de rautate.
-"propriile convingeri" nu sunt un argument tocmai bun. Tocmai asta incearca autorul sa afirme, faptul ca aceste convingeri sunt deformate si nu sunt bazate pe informatie corecta.
- Statistica nu iti da dreptate absolut deloc. Compara nasterea naturala cu cea prin cezariana din tarile civilizate, si ai sa vezi care sunt rezultatele.
-se pare ca cei care comenteaza negativ la adresa articolului fac asta pentru a-si justifica propria alegere. Spun asta pentru ca "argumentele" folosite sunt o enciclopedie de erori de logica.
Acum despre cauza procentului mare de cezariene:
1. Pe primul loc sunt doctorii -din doua motive- primul -banii - Sistemul romanesc de sanatate functioneaza pe baza de spaga, iar la o cezariana spaga este mai mare.
Celalalt motiv este comodidatea: niciunui doctor nu-i place sa fie trezit la doua noaptea pentru o nastere. Restul, cu teama de complicatii etc sunt pretexte. Daca intervin complicatii, exista cezariana de urgenta.
Din cauza acestor motive, doctorii vor practica un "santaj" asupra mamelor. La noi nu a mers, insa la cateva colege ale sotiei care au nascut in acelasi timp, am auzit niste motive halucinante invocate de doctori: copilul este prea mare, are 3.2 Kg (s-a dovedit ca la nastere avea de fapt 2.9 kg), circulara de cordon, dioptrii... etc etc. daca nu sunt ferme pe pozitii si daca nu se informeaza, pana la urma femeile vor alege cezariana.
2. Lipsa de informare a mamelor - le face pe acestea "victime sigure" pt. doctorii comozi si spagari.
3. Frica de durere - este de fapt un fals motiv. Exista anestezia epidurala care face ca durerea sa dispara definitiv. Iar la cezariana poate nu simti durere CAND te opereaza, insa dupa aia..
4. Snobismul. Fiind mai scumpa decat o nastere naturala,in mintea multor din femei, se intipareste faptul ca cezariana este ceva superior nasterii naturale (la urma urmei daca costa mai mult, atunci trebuie sa fie mai buna). Am auzit chiar si de atitudinea " ce draga, n-ai bani de o cezariana, nasti ca toate tarancile?. Aceste mame vor refuza si alaptatul, dintr-un motiv similar " ce, eu sint vaca sa alaptez?
- nu a fost nici o presiune din partea medicului de a naste prin cezariana
- dupa aproape 12 ore de contractii dilatatia era undeva la 2-3 cm.
- epidurala nu prea a avut mare efect asupra ameliorarii durerii
- luand in considerare evolutia lenta a dilatatiei deja incepeau sa apara riscuri. Medicul a spus ca dupa un anumit punct nu se mai poate trece pe cezariana, iar un travaliu indelungat ar putea priva fatul de oxigen.
- s-a luata decizia de a face cezariana.
- totul a fost gata in 30 min
- a doua zi medicul si-a cerut mii de scuze pentru ca nu au reusit sa nasca natural, ca si cum s-ar fi simtit vinovat de situatia creata
- recuperarea a fost usoara, iar laptele a venit cam in 1-2 zile.
- dupa ce a trecut prin aceasta experienta, sotia mea a spus ca ar fi preferat sa aleaga de la inceput nasterea prin cezariana.
Concluzia mea este ca fiecare are dreptul sa aleaga pentru el fara a fi judecat de cei din jur.
Erati informat despre cum trebuie sa decurga o nastere, un travaliu, cum trebuie sa fie contractiile, stiati sa urmariti cardiotopograma, sa vedeti starea bebelusului, cand e cazul grabirii travaliului prin injectarea de oxitocina etc etc?
Din pacate in cazul dvs presupun ca doctorul v-a fortat mana. Si la noi a incercat ,cand s-a rupt apa, lichidul era verzui, moment in care doctorul a spus ca daca era dupa el, facea cezariana de urgenta. Nu a fost dupa el bineinteles si totul a decurs bine. Urmaream cu totii acelasi aparat care monitoriza ritmul cardiac al bebelusului si vedeam ca belelul e OK asa ca nu a insistat.
Despre refacere... despre ce vorbim? Sotia a fost in picioare imediat dupa nastere. Am primit musafiri pana seara tarziu.
Totusi, un mic comentariu referitor la doctori. Am urmat niste cursuri de nastere(impreuna cu sotia) la o maternitate particulara. Cand a venit randul unui doctor ginecolog sa-si tina partea de discurs, am aflat ca el este 100% pentru nasterea cezariana,ca el nu si-ar lasa sotia sa nasca natural. Omul era tanar (nu cred ca avea 40 ani). Ei acum, sa presupunem ca n-as fi fost la acel curs, si prin urmare ca nu stiam ce "preferinte" profesionale are doctorul, si l-am fi ales sa fie doctorul nostru. Ce credeti ca ne recomanda acel doctor daca intervenea ceva ceva care nu era indicatie de cezariana, dar el stia ca noi habar n-avem acest lucru?
Acum sa ma scuzati, dar la particulare cel putin s-a ajuns in asemenea hal incat mai mai ca-ti spuna " vai, aveti o unghie rupta, trebuie sa faceti neaparat cezariana" ...
care este incidenta copiilor mutilati la nastere de medici si a celor morti la nastere sufocati cu cordonul ombilical? Care este incidenta copiilor cu sechele cerebrale de la un travaliu prelungit nejustificat?
De aici vine frica. Un parinte prefera sa se confrunte cu un "risc crescut de autism" la copil, decat sa aduca pe lume un copil nenorocit de vreun medic dezinteresat.
Lista riscurilor pentru mama, in caz de cezariana, este mai lunga decat lista riscurilor pentru fat. In cazul nasterii pe cale "naturala", lista riscurilor pentru copil este de asemenea considerabila.
De aici vine incidenta.
Nu intotdeauna ce este "natural" este si mai bun. Daca ar fi asa, nici plombe nu ne-am mai pune.
Cu respect,
Ioana
Stimata Ioana, cum se face ca in tarile nordice incidenta cezarienei este de 14 %, banuiesc ca au inventat un medicament minune care elimina riscurile nasterii naturale, sau cum?
Si pana la urma urmei, lumineaza-ne dumeata, care este incidenta "copiilor mutilati" la nastere?
Este foarte usor sa judeci frica altuia daca tu insuti nu o vei experimenta niciodata in acelasi mod! Asa ca, femeie fiind, simt ca nu imi permit sa judec frica sau alegerea altei femei in aceasta privinta.
Personal, as opta pentru nasterea naturala pentru ca mi se pare mai sanatoasa atat pentru copil, cat si pentru mama - aceasta in cazul in care conditiile din momentul nasterii o vor permite. (Exista cezariana de urgenta in caz de pericol.)
Constat ca rareori se gaseste empatie si pentru mama, pentru trairile, emotiile si confortul ei psihic, atat din partea barbatilor lor, cat si din partea personalului medical. Probabil de aceea unele cititoare au zis ca acest subiect nu este treaba barbatilor (nu din rautate, ci vazand ca nu beneficiaza de empatie din partea acestora).
Rolul barbatului este important atata timp cat acesta este empatic fata de mama copilului sau, o sustine moral si incearca sa o sprijine in a-si depasi temerile. Nasterea nu este o banalitate. Totul conteaza - contextul medical, sustinerea morala, reusita actului atat pentru mama, cat si pentru copil.
Cu toate astea nu am uitat si retraiesc uneori sentimentele de vita abatorizata traite in spital dupa nastere...iar vizita zilnica la "igiena" este cosmarul noptilor mele...
De ce sa nu nasti prin cezariaza? Riscurile ( inclusiv pt copil) sunt mai mici. Tu nu ramai cu sechele psihice ( poate doar fizice si "meteosesibile") ...copilu nu risca retard din cauza nasterii chinuitoare ( si cunosc cazuri...cine le cunoaste de aproape nu o sa nasca niciodata normal)...
Ca se poate naste, uman, in lumea civilizata....acum 6 ani nu era cazul si la noi ( in spital de elita din Bucuresti)...Nici nu venea anestezistul pt epidurala la nastere normala...lua prea putin....
PS: daca rata de retard este atat de mare la nasterile naturale, milioane de ani de nasteri naturale inseamna ca au dus la o societate de retardati:-)
Este foarte bine ca a aparut cezariana sa mai salveze ce se mai putea salva din societatea actuala. Poate nu intamplator noi, in Romania, o tara extrem de dezvoltata financiar si spiritual, avem o rata atat de mare de cezariene. Noul om se va naste in spatiul danubiano-pontic. Apoi vom exporta oameni sanatosi tarilor pline de copii nascuti cu retard pe cale naturala.
PS: nu este nimic chinuitor in ceva programat genetic.
In tarile alea civilizate procentul cezarienelor este mic pentru ca statul asigura toate conditiile necesare nasterii unui copil sanatos.
La noi procentul este foarte mare pentru ca mamele se asigura de toate conditiile necesare nasterii unui copil sanatos.
Noi ne uitam la statisticile lor, dar statisticile lor sunt facute in spitalele lor. Hai sa vadem niste statistici similare facute in Romania, in minunatele noastre spitale. Probleme la nastere la copii nascuti natural versus cezariana. Oficial nu exista, evident, dar neoficial, se cam stie, si de aia jumatate din mame aleg cezariana ( nu ca e vreo fita, sau vor sa umple medicii de bani, sau vor sa lipseasca planificat de la serviciu, sau alte aberatii pe care le-am citit mai sus).
Iar la clincile private, unde au in general acces cei din familii cu venituri peste medie si cu nivel de educatie mai ridicat, procentul este si mai covarsitor la cezariana. Inclin sa cred ca oamenii astia se informeaza inainte sa ia decizia asta.
Sper să o citiți și pe-asta și să ne spuneți tuturor cum trebuie să arate orgasmele „noastre”. În special ale femeilor, că înțeleg că de la ele pornesc toate relele.
Femeile au dreptul să decidă ce se întâmplă cu corpurile lor.
Este un adevăr scandalos. Dar de obicei aşa e adevărul, cel puţin la început, când e spus pentru prima dată simplu şi răspicat.
Femeile au dreptul să avorteze. Femeile au dreptul să aleagă felul în care nasc.
Nu e vorba de cifre aici, de statistici – dacă petreceţi mai mult timp cu subiectul naşterilor veţi vedea că studiile se bat de multe ori cap în cap. Poate că acei copii născuţi prin cezariană au probleme ca cele pe care le enumeraţi, dar ştiţi, dacă femeia nu e ok cu felul în care naşte, problemele care vor apărea vor fi legate de relaţia ei cu copilul. Iar asta e mai greu de tratat şi lasă răni mai adânci decât o problemă fizică.
În textul dumneavoastră incriminaţi practic femeile care au ales să nască prin cezariană. Vorbiţi despre frică, umilindu-le în felul acesta. V-aţi dat seama de asta? Dacă nu, vă rog să recitiţi ce aţi scris, închipuindu-vă că sunteţi o femeie căreia i-a fost prea frică să treacă prin durerile naşterii şi care a ales cezariana. Vă puteţi pune în locul unei asemenea femei? Vă puteţi pune în locul unei femei, în general?
„Pruncul” cum ziceţi, foarte bisericesc, nu are posibiliatea de a opta, bineînţeles. Pentru că el NU este o persoană până nu respiră autonom şi până nu se taie cordonul ombilical. Femeia în schimb, e o persoană în grija căreia va fi dat, pentru următorii 20 de ani, cu cea mai mare încredere şi uneori exclusiv, „pruncul”. Să înţelegem că la naştere nu putem avea încredere în ea, dar 20 de ani de la momentul naşterii, da? Credeţi-mă, domnule Mixich, femeile sunt deştepte. Şi foarte informate. Aveţi încredere.
Să vorbim despre frică. Alt adevăr: „frica” e normală şi deloc ruşinoasă. Şi e mult mai veche decât pastilele şi tratamentul inadecvat din spitalele româneşti. Femeilor le-a fost frică dintotdeauna să nască şi e la fel de normal şi de neruşinos ca frica oamenilor, în general, de durere şi de moarte şi de nec
Femeile chiar au dreptul să decidă ce se întâmplă cu corpul lor. Dacă să avorteze. Dacă să nască prin cezariană sau pe cale vaginală, cum spuneţi în articol.
„Romancele, spun ginecologii, exercita o adevarata presiune pentru a li se permite sa nasca prin cezariana. Traim intr-o epoca in care preceptele feminismului au inca un statut incontestabil si nici chiar profesorii universitari nu indraznesc sa se opuna unei astfel de cereri, atunci cand ea vine din partea unei viitoare mame.
Presedintele Societatii de Obstetrica-Ginecologie din Romania, profesorul Florin Stamatian, afirma ca "prin cezariana la cerere democratia atinge o limita care nu mai e admisibila”. Dar, desi chiar presedintele lor spune ca nu este admisibila, ginecologii romani admit aceasta practica.”
Trăim într-o epocă în care perceptele feminismului au încă un statut incontestabil, spuneţi. Să presupunem, corect, sper că unul dintre perceptele feminismului la care vă referiţi este „femeile au dreptul să decidă asupra propriului corp”. În lume, acest drept e încă extrem de disputat – de la state ca Irlanda, până la state din America de sud, avortul e încă interzis. În state ca România se încearcă îngreunarea procedurilor. Tot în state ca România, opinia publică e scandalizată de „frecvenţa avorturilor” dar şi de cea a cezarienelor.
În plus, e amuzant că ziceţi „încă”. De parcă nu s-ar mai termina odată cu evul întunecat al feminismului, al feministelor, cărora le opuneţi tot felul de "autorităţi". Nici măcar profesorii universitari, spuneţi (şi aici ne imaginăm nişte domni sobri şi eleganţi, prin opoziţie cu imaginea gravidelor transpirate, cu priviri rătăcite de frică, pe care ne-o trezeşte articolul dumneavoastră) nu se pot opune acestor cereri.
Adică nici ei, cu toată ştiinţa lor.
Privilegiaţi o relaţie inegală între autoritate şi femei, în care acestea din urmă ar fi normal să asculte de vocea raţională a autorităţii.
În plus, citatul pe care îl bolduiţi "prin cezariana la cerere democratia atinge o limita care nu mai e admisibilă” şi care îi aparţine profesorului preşedinte al societăţii etc. vine perfect în sprijinul relaţiei pe care o privilegiaţi şi pe care o consideraţi normală.
Şi care nu e normală, pentru că femeile au dreptul să decidă asupra corpurilor lor. Au dreptul să avorteze. Au dreptul să nască prin cezariană la cerere. Pentru că este vorba despre corpurile lor. Şi ele au dreptul să decidă asupra lor. Nu uitaţi chestia asta. Folosiţi empatia mai mult decât cifrele. Şi nu empatizaţi doar cu bebeluşul. E adevărat, bebeluş aţi fost, femeie care va naşte nu veţi fi probabil niciodată. Dar încercaţi, totuşi. Şi despre asta e vorba în, apropo, „democraţie”. Riscuri există la toate tipurile de naştere. Aveţi încredere că femeile aleg ce consideră că e mai bine pentru ele şi pentru copiii lor. Femeile sunt la fel de informate şi de iubitoare de copii ca dumneavoastră. Şi la fel de grijulii. N-aveţi teamă.
Nu inteleg de unde pana unde aceasta vanatoare de vrajitoare - ce urmariti? in afara de polemica declarata, bineinteles -sa scoatem cezariana in afara legii? sa vina ca pe vremea lui Ceausescu Securitatea sa desigileze trusa de instrumente ? ei bine cam asa procedeaza Doctorul Stamatian - nu se face nici o nastere prin cezariana in clinica fara acordul sau.
Nu vreau sa lungesc povestea mai mult - prima nastere a fost cezariana si a doua naturala, deci le-am trait pe amandoua am doar o sugestie pentru toti barbatii sfatosi, inclusiv autorul
Ce-ar fi sa va imaginati durerea eliminarii unei pietre la rinichi pe cale naturala (de marimea unui bob de orez, pentru ca sunt eu de treaba ) - si in plus sa fiti si posesorii unui buchetel de hemoroizi cam pentru o luna. Asta asa ca va faceti o idee despre durerea in timpul nasterii si sechelele cu care ramaii dupa. Pentru ca toata lumea proslaveste naterea naturala dar nimeni nu iti spune (si eu am fost la cursurile de Lamaze ) ce se poate intampla dupa - ruptura de perineu, epiziotomie infectata, fisura, dezechilibru hormonal, prolaps genital. Si cum stai vreo luna sprijinita pe coate la masa pentru ca nu poti sta in sezut.
La cezariana medicul are mai mult control asupra mamei si copilului pe cand la nasterea naturala - Dumnezeu cu mila - orice se poate intampla. Nu am cerut cezariana pentru prima nastere, dar comparand cele doua nasteri - risc, chin si refacerea de dupa sigur as alege cezariana. Si nu mi-e rusine sa zic ca mi-ar fi FRICA sa nu se intample ceva cu copilul!
Daca e asa si un parinte dupa poate sa faca ce vrea cu copilul lui ca nu e autonom pana cand isi castiga existenta (sa-l bata, sa nu ii dea mancare, etc).
Si mie mi-e frica de lei. Apoi ma duc ii omor pe toti si justificarea mea va fi ca ii era frica de ei!?
Majoritatea acestor studii sunt facute in alte tari(probabil toate).
In plus in strainatate se fac cezariene can exista riscuri mai mari deci e ceva deja in nerecula cu sarcina deci logica poate spine-daca o folositi- ca acei copii sunt deja predispusi ala diverse probleme din timpul sarcinii.
Copii sunt predispusi la diverse probleme din diverse cauze- problemele parintiilor(gene proaste sau incomptibile), stresul mamei in timpul sarcinii, dieta mamei in timpul sarcinii.
Am un baiat foarte sanatos la cele 7 luni ale lui, nascut prin cezariana, am platit cat pentru o masina second hand( la particular) si ni s-au oferit toate conditiile-suntem prea saraci sa ne zgarcim si dupa sa platim toata viata.
Cati copii are Domnul Mixich ca nu gasesc detalii despre asta? Daca nu are atunci tot articolul are valoare 0 ca si cand Papa ar vorbi despre Sex.
Alegerea modului in care se naste depinde de nivelul de constiinta al fiecarei mame / medic / parinte si de deschiderea catre cartile, filmele si informatiile disponibile pe internet. Cezarienele si spitalele sunt foarte bune pentru cei care au incredere ca asta e cea mai buna alegere pentru ei / ele. Fie bazata pe o nevoie medicala reala, fie pe imaginatie / frica / constrangeri.
Pentru altii procesul nasterii e unul profund spiritual si intim, in care copilul isi alege parintii si ii indruma sa aleaga cel mai bun mod de a se naste pe lumea asta. Unde doula (http://www.feminitate.org/ de exemplu) si moasa pot inlocui medicul foarte bine, iar medicul devine 'actor' in procesul nasterii doar daca e nevoie de o interventie de urgenta. Nasterea naturala intelege ca natura are legi pe care nu le putem controla, ci le putem doar intelege si urma. Suferinta si frica apar atunci cand ignoram asta.
In Romania exista din ce in ce mai multe mame care nasc acasa, cu experiente minunate si un sistem de sprijin informal care creste si capata experienta. Ma bucur ca pot contribui la asta, chiar si doar sprijinind ca "actor" secundar nasterea fiicei mele - povestita de sotia mea aici:
http://blogsipace.wordpress.com/2012/10/03/nasterea-mira-col-de-acasa/
Alegeri intelepte si nasteri minunate va dorim!
Regret din suflet ca nu am optat pentru cezariana din prima.Toata sarcina am citit articole cum e al dumneavoastra si asta m-a influentat sa iau o decizie care mi-a pus copilul in pericol pentru ca in ciuda banilor dati doctorita care mi-a urmarit sarcina era o nepriceputa care a considerat ca daca nu am luat peste 20 kg atunci copilul este foarte mic, pot naste fara probleme.
In Romania daca vrei sa fi sigur ca ajungi sa ai copilul intreg la piept optezi pentru cezariana. Fara nici cea mai mica urma de dubiu. Pentru ca daca esti cu adevarat parinte risti orice altceva dar nu viata puiului tau.
Ceea ce articolul explica e ca cezariana e un recurs chiar si atunci cand NU E NEVOIE, un recurs automat, programat, care inmulteste actele si cheltuielile medicale.
Nu inteleg de ce unii, pentru ca au avut absolut nevoie de cezariana, se simt atacati de acest articol. Nu ei sunt vizati, ci practica abuziva a acestei metode, din puct de vedere cultural, social etc.
http://www.youtube.com/watch?v=6AdFdmE9A84
http://www.stiridecluj.ro/social/scandal-la-ginecologie-1-o-femeie-de-30-de-ani-a-murit-la-scurt-timp-de-la-nastere-un-medic-este-acuzat-de-familie
va rog sa vedeti acolo ce comentarii sunt despre modul in care Stamatian NU aproba cezariene, implicit medicii nu apeleaza la aprobare decat daca au un dosar foarte solid. In acest caz mama si medicul sunt ambii victime - doctorul Cruciat este un medic foarte bun.
Domnule Mixich - bata-n balta rau de tot! Alta data poate va abtineti de la polemici si va veti verifica credibilitatea surselor.
Ce are de spus Stamatian acum? Tot asa tine cu dintii de statisticile lui?
Pai nu e normal sa ne fie FRICA de nasterea naturala? Astept raspuns Dle Mixich! Daca aveti curaj....bineinteles!
Ce este gresit este cezariana la cerere (fara motiv, de moft), dar mai ales cezariana la rece.
Consider doar ca cezariana la rece este o prostie si nu are nicio justificare medicala. Ce e asa greu de inteles?
Copilul se dezvolta intr-un ritm decis genetic de milioane de ani si isi incepe drumul catre "afara" prin contractii. Dupa aceste contractii, e treaba fiecaruia daca naste cu moasa, acasa, in cada, cu chirurg, la privat sau la stat. DUPA CONTRACTII.
PS: Moralitatea medicilor romani este definitiv compromisa, iar nivelul de scolarizare din Romania este precar (sunt state unde copiii studiaza educatia sexuala la scoala, nu religie), prin urmare cum iti explici ca noi suntem fruntasi la cezariene? Intreb si eu, ca simplu "teoretician".
daca elimini discernamantul, pastrand logica ta, inseamna ca cel mai sigur ar fi sa avem procent de 100% cezariene, corect?
Care nici asta nu m-ar deranja, daca ar fi cezariene la cald.
Oricum, dezbaterea asta era cu final asteptat, rezultatele se vad pe strazi, la televizor, la examenele de bac, la meciuri, in piata etc. D-asta o tot tin eu cu fruntasii! Suntem fruntasi, ce sa mai! Sa ne fie de bine. Oricum, respect parerea oricarui om informat. Din pacate sunt putini.
Eu am nascut prin cezariana si nu am regretat o clipa.
M-am documentat temeininc, m-am consulat cu medicul meu care sustinea nasterea naturala si am decis.
Cred ca in tarile din vest se recomanda mult nasterea naturala datorita costurilor scazute.
La fel de bine se poate sustine ca e mai usoara nasterea pe camp pt ca asa se facea inainte.
pana la urma femeia trece prin experienta care poate costa mai mult de o viata.
si sa nu uitam ca faimosii medici care isi dau cu parerea, azi, ca este mult mai bine pt copil sa se nasca pe cale naturala, pot maine sa spuna exact invers. doar se intampla frecvent sa isi schimbe parerea.
in occident se militeaza pentru nasterile acasa numai din cauza reducerilor de costuri! nu din alt motiv. si au fost cazuri in care mama a murit deoarece moasa nu a stiut ce sa faca.
dar, dupa ce autorul ne va transmite in direct senzatiile minunate si relaxante pe care le va trai in momentul fericit al nasterii acasa, poate il vom asculta