Am si io un bai…nu stiu sa ma socotesc anu aista, si nu vreau sa ma fac da rusine cand o vini perceptoriu`. Zice ca traba sa platim in plus pra pamant, si daca ai marva traba si pra aia.

Mircea ModanFoto: Hotnews

Io mi-s taran, paore cum sa zice pe la noi prin Banat. Adica un fel de gospodar mai cuprins, care are si pamant, si otara marva…ba mai are si fo doi pruni sa faca rachie d-aia moale, cum sa bea pe la noi, ca-i cam rusinos sa meri otova la birt in tata dimineata. Is si d-astia..da-s vinituri. Io beau un stamplu la amiaz, c-asa o zis si dom` doctor, ca-i buna la tenziune, da nu mult..numa un paharut d-ala micutelan.

Am 3 porci s-o vaca, ca mi-s mai batraior, nu ma mai tin puterile ca-n tinereta… cand eram ficior eram fala satului, vorba lu` Petrica Moise “Tata lumea-mi stia frica, Cand puneam de coarne bica”. Batranetile, dragii mosului, is haine grele. Penzia cam micutea, baba se misca mai mereut …nu-i vorba, e gingasa ca-n tinereta, da nu mai poate nici ea, sireaca…ba o dor salele, ba-i amurte mana. Copilu` are slujba la oras, e domn …mai vine si el in cat-o sambata, cand nu-i zapada prea mare, sau n-o ploiat..ca altfel nu se poate intra la noi pra socac. Am mai pus noi piatra, daramaturi din ce mai strica vecinii… da nu-i d-ajuns, imala e pan` la osie cand vine ploaia, tine-o Doamne curata.

Io am fo doauj da lanta da pamant, nu-s tate intr-o tabla…am cateva litre ici, cateva colea…cum o putut sa cumpere si tata, pa vremea cand nu era inca ceapeu. Acum le lucru impreuna cu gineri-miu..ca si-o luat tractor, unu d-ala micutel, ca n-o fost asa da scump. Are si plug, grapa, samantoare ..iaca, n-are combaina. ca alea-s scumpe si nici noi n-avem pamant cat traba. Da-s cam vechi, sa rup si sa sparg d-un dragu`…tata ziua traba sa stea pe ele cu sudura. O vrut sireacul sa mai cumpere fo zace lanta, cand era ieftin, (avea salar bun la oras, o fost injinier la o fabrica mare, da si p-aia o cumparat-o un bogatan d-ai mari, o demolat-o s-o vandut-o pra bucati, de-or facut altii un peco, o cumparat si statu cateva cladiri….da asta dupa ce s-o privatizat.) Da` n-o putut, nu s-or dat nici acu tate actele da proprietate,. S` or mai vinit si tat felu de pilari prin sat, or cumparat de la tate viniturile care or primit pamant pa daiboj, numa cu adeverinta de la primarie or vandut, c-a fost mare bai si cu-mpartala asta. La-nceput s-or dat numa15 lanta…. primariu, secretariu si neamurile lor or ales ce-o fost mai bun, pamant sus, aproape de sat, tariga neagra or luat-o prima, dupa aia o vinit un domna mare de la oras, cu bani multi…i-or facut o tabla mare de cateva sute de hectare. Noua ne-o zis ca nu ne mai poate da acolo, chiar daca acolo am avut din mosi stramosi..ca s-o vandut. Da noi n-am vandut nimic. Am primit dara in alta parte, une o fost mai rau si nu l-o vrut domnii… am primit si pe unde pasteau odata bicii , niste rituri buiegioase unde creste numa sovar . Statea apa cand eram io tinar…acuma nu mai sta, c-o vinit seceta. Dar tot nimic nu se face.

Noa ca m-am zuitat cere-i baiu..sa vi-l zic. Acuma traba sa-mi fete scroafa..am o scroafa buna, lunga, cu saispe tite, rasa da carne… de mi s-o dus fala-n tat satu. Vin si domni de la oras sa cumpere da la mine. Numa ca se fac cam greu, mi-o zis mie un copil, veterinar bun, (nu ca astia de azi…vin numa cand traba sa le dai bani…si cand se-mbolnaveste vaca dau tratamentu` prin “celular”)..ca trebe sa le pun si soia in mancare, numa ca-i scumpa foc si nu custule porcu` cat dau pa soia. Asa ca le dau numa bucate, otara sare si niste vitamine…mi le-o adus ginerele de la oras. O zis ca vrea sa puna si soia in camp, da traba alta samanatoare, si erbicidele-s mai scumpe, ca nu-i voie sa pui d-aia americaneasca…cica-i modificata genetic si face rau la oameni. Numa ca aia care-o cumparam srot, de prin Argentian importata, cica-i tot d-aia. Dumnezeu mai stie cum ii si lumea asta….ba nu-i voie cand e ieftin…ba-i voie cand e scump.

Asa ca, dragii mei, porcii astia-s buni, dar se fac greu si manca mult. Pana la urma ramai numa cu munca. Da nu poti sa stai si sa nu ai otar` de marva-n batatura, alt gust are o zama de gaina de casa sau un sonc de la picioru din spate.

Cum ziceam, traba sa fete scroafa..si in loc de 3 porci o sa am fo 12-13..ca asa fata scroafa asta, numa bine, vreo 10 purcelandrii. O sa vina dom veterinar sa mi-i crotalieze…ca la asta se pricepe si el, in rest traba sa-l chem pe copilu ala, cand e vreo boala. Da io am noroc, mi-o facut ginerele niste cocini tari, din boltari..o madrata nu alta. Si nu se imbolnavesc, ca io si baba mea-i castigam ca pe copiii nostri.

O sa am dara fo 12 porci..am vazut la televizor ca se plateste impozit daca ai mai mult de 6. Nu inteleg…cand se numara? Cand se crotaliaza? Pai poa` sa mai moara din ei..se mai intampla uneori sa moara jumatate. Zice la televizor ca se trag banii din subventie. Pai io nu capat subventie la porc, n-am capatat niciodata, nci cand aveam 30…nimeni din sat nu capata…ca aia se da numa la porcii care se taie la abator, nu-i ca la oaie..sa se dea dupa numar…ba chiar si la aia care nici nu au oi, dar au pile. Si la noi in judet nu e niciun abator..un` sa-i duc? Si chiar dac-ar fi , m-o zis ginerele ca traba sa fim autorizati, sa avem camera speciala unde sa ne schimbam hainele…apai avem, ca doar nu merem in stalog cu hainele de stat prin casa…da cica traba sa vina comisie. La ce sa mai vina, daca si asa nu-i abator?

Cum om plati? Subventie oricum nu primim….la dom doctor veterinar suntem inregistarti cu toate animalele…da astea nu-s ceva fix intr-un an ..mai mor, mai tai, se mai nasc..cand se numara? Si nici dumnealui nu tine socoata bas cum traba…noi figuram cu 20 oi pe care le -am vandut acum 7 ani, ca baba n-o mai vrut, e treaba multa si cu oi si cu vaca… i-am spus atunci..dar bag sama c-o fi uitat…ei tot crotaliaza, tot aduna..dar nu mai sterg nimic. Si la porci, inainte de craciun, aveam fo 20, in acte..si fo 8 in cocina…daca ma pune dom ministru sa platesc pe ce nu am? Or fi scris domnii aia cum traba in legiuri…sau ne trezim ca platim dupa ce n-avem?

Dac-mi fata si vaca..ce ma fac? Am mai avut 2 ..una a murit si una am vandut-o la abator, ca s-o-mbolnavit, o inghitit o sarma pe camp. Poate ca am 5 vaci, in acte…ce-oi face?

La pamant ce sa zic…merge cumva. Da-i tare scumpa motorina, nu avem peco in sat, trebe s-o care ginerele cu porbagaju`. Azotu iara-i scump ca dracu`, Doamne iarta-ma…traba sa ai multi bani ca sa poti sa ari, sa sameni, sa dai cu azot….ar trebui si complexe, dar alea-s si mai scumpe. Dam si noi de cati bani avem…ca la banca nu ne bagam. O vrut ginerele, acum cativa ani..io nu l-am lasat, am zis ca agricultura-i loz in plic..daca da Dumnezeu un an rau? Ce facem… o sa ne rada tot satu`. Ne ia casa…cu asa ceva nu te joci. Dar n-o fost rau, pana anu` trecut, cand o vinit napasta cu seceta. Nu s-a facut mai nimic, stateam langa holda si mi se punea un junghi la inima…frunzele la cucurudz erau ca burghiele, pamantul crapat de-o plama. Noroc cu depozitu` de unde ia gineri-miu samanta si azotu`..ne-o iertat de datorie pana-n iarna asta, am vandut porcii si am putut sa ne platim. Mai mare rusinea, n-am avut somn toata vara, de grija banilor..tare rau-i cand stii ca esti dator. Ce faceam daca eram datori la banca? Sa ne mai caute p-acasa cu militia ! Doamne, Doamne …baba mea ar fi murit cu zile. S-asa ma tot suduie ca mi-o mai trabuit pamant, ca am mai luat fo zece lanta-n arenda…fara acte, io lucru si proprietaru-si ia subventia. Asa stie si el ca primeste ceva, ca or fost si d-aia care or promis marea si sarea..dar n-or dat nimic. Asa ia el banii direct, stie ca vin la timp…iaca, daca sunt fo 7 milioane asta-i cat 7-8 metari de cucurudz. Mai mult decat dau domnii pe arenda..maxim 5-6 metari de bucate. E mai greu fara subventie, dar poate o da Domnul iar niste ani buni, pote-om reusi sa mai cumparam…dac-om fi sanatosi.

Ca tot o vinit vorba de subventie, traba sa va spun ca o intrat..da nu toata, Si nici banii aia de seceta..or zis ca dau un milion la hectar, ar fi fost bun si ala…iara o vinit vremea sa cumparam azot..banii n-ajung..bine ca macar o arat ginerele az`toamna. Mai incolo treba sa cumparam si samanta…ca nu mai poti sa pui din pod, asa o samanta or inventat domnii de nu poti sa o pui al doilea an. Sau nu rasare..sau productia e mica de nu scoti nici banii bagati in pamant.Ar mai trebui sa continuam si sopronul ala pentru scule, si cotarca pentru porumb..ba mai ploua si prin acoperis la casa, or putrezit cativa corni..da de unde bani? Sa semanam intai apoi om videa. Cine stie..poate banii de corni traba sa-i dam la toamna inapoi..i-om da, ce sa facem. Tara-i la greu, traba sa puna tata lumea osu`…iaca, l-om pune si noi.

Dac-om fi sanatosi… sa nu patim si noi ca vecinu. S-o-mbolnavit baba, or dus-o la spitalu` judetan cu salvarea, o zacut fo doaua saptamani, da o murit sireaca. Numa ce-o chinuit p-acolo, ea tot o vrut sa vina acasa, ba or mai trebuit sa cumpera si tate medicamentele, bandaje, halate pentru doctori…tat ce-o fost musai s-o zis dom` doctor, om cu carte, stiut…da spitalu n-avea bani. O zis ca o sa primeasca banii inapoi …n-a mai primit nimic. Doamne feri, mai bine sa n-ajungi la spital.

Asa ca dragii mosului, daca m-ati putea lamuri si pe mine cum sa fac socoata anu aista, sa aiba si baba mea otar de liniste , v-as multami frumos. Sa ne-ajurte Dumnezeu.

P.S. Personajul si socoteala sunt cu totul si cu totul fictive, si nu au nicio legatura cu realitatea. Nu s-au facut “inginerii” le repunerea in posesie, nu s-a tras de timp pana au reusit sa puna gheara pe tot ce se putea pune, acum ,ca nu mai au pamant “liber”, nu se forteaza falimentarea micului producator…nuuuu, sunt fantezii. Ba mai mult, se castiga foarte bine din pamant, dovada “taranul” acela din Otelu Rosu…a pus deoparte mai bine de 300,000 euro din 0.75 ha…a vandut prune, mere si fan. Iar in timpul liber lucra si la finante, asa ca sa nu stea degeaba.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro