A sosit momentul gratularilor, adica al insultelor reciproce in USL. Confirmand vechiul sau atasament pentru interpretarea zoomorfica a politicului, patriarhul Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, il califica pe Crin Antonescu drept “cârlan obraznic”. Nevoind sa ramana dator, oratorul en titre al USL il indeamna pe marele tragator de sfori al tranzitiei romanesti sa-si vada de ferma pesedista. Ii mai spune ca el, Crin, si-a asumat riscul aliantei cu PSD, in pofida atator reprosuri, pentru ca orice duce la caderea “tiraniei” este moral si bun (parafrazez complicata constructie sintactica a liderului penelist). Deci nu s-au aliat pentru ca au idealuri comune, ci pentru ca urasc impreuna.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Substantivul “carlan”, conform “Noului Dictionar Universal al limbii romane” (autori Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zastroiu, Ed. Litera Intarnational, 2007, p. 249), semnifica: 1. (reg) manz de pana la trei ani; 2. miel sau ied intarcat (in al doilea an) 3. (reg) berbec castrat. Fiind weekend, poate ca este bine sa zambim si, in acest sens, ii intreb pe cititori: Care din aminititele sensuri a fost avut in vedere de fostul presedinte al Romaniei, succesorul lui Nicolae Ceausescu, atunci cand l-a numit pe tribunul penelist, posibil candidat prezidential, cârlan?

Antonescu a comentat, la Antena 3, afirmatiile presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, care l-a catalogat pe liderul PNL, potrivit presei, drept “un carlan obraznic”.

“Trebuie spus foarte clar ca nu stiu cati oameni l-au tras de maneca pe domnul Ion Iliescu de cand s-a facut USL si i-au reprosat: cum domne’ ai ajuns sa te asociezi cu Antonescu? Pe mine m-au tras de maneca mii de oameni, la propriu sau la figurat, si m-au intrebat: cum domne’ cu Iliescu? Si a trebuit sa le explic si o voi face pana cand aceasta Uniune Social Liberala isi va atinge obiectivul – de ce da – chiar si cu domnul Ion Iliescu in pozitia in care se afla domnia sa. Daca in PSD exista o traditie a epitetului zoologic, cu o cultura mai veche in a se califica membri mai batrani, membri mai tineri cu nume de animale este problema domniilor lor. Il rog cuviincios pe domnul Iliescu sa faca aceste exercitii in ferma proprie, adica la PSD”, a spus liderul liberalilor, care a calificat afirmatiile lui Iliescu drept insulte.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro