De Thomas Kleine-Brockhoff, German Marshall Fund, SUA

Thomas Kleine-BrockhoffFoto: GMF

Washington: Mitt Romney, unul dintre principali candidati prezidentiali republicani, le-a atras atentia conationalilor sai, pe parcursul saptmanilor trecute, ca Barack Obama incearca sa adopte o strategie europeana in Statele Unite. (...) In viziunea lui Rommey, acest fapt nu este imbucurator, ci o catastrofa.

​Asemenea masuri ar putea parea de bun augur. Ar putea semnifica o reala unificare a emisferei vestice. Presedintele, o persoana din Washington DC, depune eforturi pentru realizare unei convergente in cadrul celei mai importante aliante globale. Dupa decenii de neintrerupta americanizare a Europei, situatia se schimba. In viitor, nu va mai exista nevoia de asistenta si schimb de cunostinte transatlantice. Vom constitui o familie fericita.

Intr-adevar, din perspectiva unui candidat prezidential republican, se pot evidentia lucruri de admirat in Europa actuala. Pana la urma, Europa este condusa, in principal, tot de catre conservatori. Ei propovaduiesc si aplica (din ce in ce mai mult) responsabilitate fiscala si reforme structurale in vederea remedierii problemelor continentului- strategie pe care Rommey o sugereaza si presedintelui Obama. Sa ne oprim in acest punct si sa nu mai fabulam.

Realitatea este destul de diferita. Da, Mitt Rommey vede o transformare a Statelor Unite intr-o alta versiune a Europei. Dar in viziunea lui Rommey, acest fapt nu este imbucurator, ci chiar o catastrofa.

Rommey considera ca sub Obama, destinul Amercii este un ”model european de stat providential” . Ori, intr-o alta varianta a acestei perspective groaznice, ce se regaseste in aproape toate discursurile electorale ale candidatilor, ”un model de tip european al unei societati cu prerogative puternice” . Obama, potrivit lui Rommey, ”se inspira din capitalele europene; noi avem ca sursa de inspiratie metropolele si orasele mici din America.”

Defaimarea Europei nu reprezinta un fenomen nou in politica americana

Urmarea modelului european pare sa ”otraveasca spiritul pur american”. Un alt candidat republican, Rick Santorum, impartaseste aceasta opinie, sustinand ca Obama ”incearca sa impuna un fel de socialism european in Statele Unite”. Pentru a nu ramane mai prejos, candidatul Newt Gingrich, in cadrul discursului sau de triumf in alegerile din Carolina de Sud, a declarat ca a depistat aparitia unui ” tip de socialism insolit, secular, birocratic de sorginte europeana” in America.

Citeste analiza pe EurActiv.ro (traducere, adaptare: Victor Apreutesei)