Lidia Bărbulescu este o clientă veche a acestui blog. Dna cu pricina se mișcă prin sferele cele mai înalte ale justiției din țara asta, și se poate spune că reprezintă o imagine a liderilor acestei puteri a statului nostru. O imagine fidelă și deplorabilă a unei Justiții arogante, corupte și iresponsabile. Dna Bărbulescu este judecător la Înalta Curte, de acolo a fost aleasă în Consiliul Superior al Magistraturii, iar acolo a ajuns președinte. Sfidând conflictul de interese, dna Bărbulescu a continuat să activeze în cadrul Înaltei Curți; și tot dintr-un evident conflict de interese Consiliul din care făcea parte a propus-o la conducerea ÎCCJ – numirea a fost blocată de opoziția președintelui statului. Apoi, sfidând legea, dna Bărbulescu a candidat la un al doilea mandat la CSM. Și aici a avut un eșec, însă, din păcate, nici de data asta opoziția n-a fost din partea colegilor din cadrul puterii judecătorești, care au reales-o în Consiliu; Curtea Constituțională a fost cea care i-a invalidat mandatul.

Miron DamianFoto: Contributors.ro

Iar șirul sfidării continuă: după lege, bun-simț și principii de integritate, dna Bărbulescu își sfidează acum direct colegii. A fost citată ca martor în procesul Voicu; chiar și înalții magistrați – de fapt, mai ales ei! – trebuie să se supună legii acestei țări. Chiar și înalții magistrați – de fapt, mai ales ei! – trebuie să ajute instanțele să stabilească adevărul și să aplice legea nu doar de pe băncile completului de judecată, ci și din cea a martorilor. Vorbim aici de datorie profesională fundamentală, înainte de a vorbi de o obligație legală. Oricum, niciuna nu pare să conteze. Dna Bărbulescu refuză de 6 luni să depună mărturie, prima oară a fost citată la termenul al 14-lea, ieri a fost cel cu numărul 22 și dna judecător a absentat din nou. Unul din avocați a prezentat în instanță și motivul: ”Doamna Barbulescu a transmis o adresa in care mentioneaza ca nu doreste sa faca o declaratie in fata instantei. A mai spus ca nu are nimic de adaugat fata de ce a spus in faza de urmarire penala.”

”Nu dorește” (!) În ciuda acestui refuz fără echivoc, instanța a decis să o citeze pentru următorul termen. Probabil speră ca dorințele dnei Bărbulescu să se modifice între timp. Poate că judecătorii ar trebui să încerce și s-o îmbuneze cu o invitație specială, parfumată, niște flori, poate și o mică atenție, și, cine știe, poate le face în final hatârul și depune mărturie. Știu, ironia e trasă de păr, dar – la fel ca în atâtea alte cazuri – situația e într-atât de ridicolă încât mi-e extrem de greu să o ridiculizez și mai mult.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro