Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, si-a reinnoit luni solicitarea de a institui teste de rezistenta a centralelor nucleare din Europa, in contextul in care Japonia se confrunta cu riscul unui incident nuclear dupa cutremurul de vineri.

Potrivit ministrului austriac, trebuie verificat daca centralele nucleare sunt sigure in caz de cutremur, sistemul de racire si dispozitivul de siguranta.

Austria, tara care s-a opus energiei nucleare, a criticat decizia Germaniei care la sfarsitul lui 2009 a prelungit durata de viata a 17 reactoare nucleare. De asemenea, ecologistii austrieci reclama in mod constant inchiderea centralelor din Slovenia si Slovacia.

Comisia Europeana a convocat marti la Bruxelles o reuniune pe tema sigurantei nucleare si industriale.

Si premierul indian, Manmohan Singh, a ordonat luni ca securitatea tuturor recatoarelor nucleare sa fie verificata.

"As vrea sa asigur parlamentarii si guvernul ca acordam cea mai mare importanta securitatii nucleare", a spus Singh.

Cea de a treia putere economica din Asia avea la sfarsitul lui 2010 reactoare nucleare in activitate generand 4.780 megawati (MW), in timp ce alte cinci erau in constructie pentru a genera inca 3.900 MW.

Update1: Elvetia a suspendat luni proiectele de reinnoire a centralelor nucleare, pe fondul cresterii ingrijorarii legate de centralele japoneze afectate de cutremur, relateaza AFP.

Update2: Cancelarul Angela Merkel urmeaza sa anunte ca renunta la decizia ei de anul trecut de a prelungi durata de viata a centralelor nucleare, potrivit site-ul Focus, citat de Reuters.