Miliardarul american George Soros a anuntat ca va investi un miliard de dolari in tehnologii din domeniul energiei regenerabile, in incercarea de a atrage atentia asupra schimbarilor climatice, despre care spune ca reprezinta o problema politica. In plus va crea o organizatie prin care sa acorde consultanta autoritatilor cu privire la problemele de mediu, relateaza Bloomberg.

Soros, fondatorul fondului Soros Fund Management LLC, a facut anuntul la Copenhaga, cu ocazia unui seminar despre schimbarile climatice, sponsorizat de Project Syndicate. Este vorba de o asociatie internatioanala din care fac parte 430 de publicatii din 150 de tari.

"Vreau sa aplic criterii clare acestor investitii", a spus Soros intr-un mesaj. "Acest lucru ar trebui sa fie profitabil, dar sa si contribuie la rezolvarea problemelor de schimbare climatica".

Soros, in varsta de 79 de ani, nu a oferit detalii despre tipul sau scopul investitiilor pe care le-ar putea realiza, dar a precizat ca va infiinta organizatia Climate Policy Initiative, careia ii va dona anual cate 10 milioane dolari in urmatorii zece ani.

Organizatia va furniza "partial servicii de consultanta, partial va dezvolta politici de dezvolatre si partial va desfasura activitati de supraveghere", a precizat seful initiativei, Thomas Heller.

Declaratiile lui Soros survin dupa discutiile de la Bangkok, unde nu au fost stabilite sumele care ar urma sa le primeasca tarile sarace pentru a se adapta la schimbarile de clima si cotele de reducere a emisilor de gaze de catre statele bogate.