Un studiu demarat de organizatia nonguvernamentala de protectie a mediului Kogayon arata ca multi dintre parlamentarii romani se regasesc pe listele oficiale ale Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS). Aceasta, in contextul in care doua proiecte controversate de modificare a Legii vanatorii au fost respinse de presedintele Traian Basescu. Attila Kelemen, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor si vicepresedinte AGVPS a declarat pentru HotNews.ro: "Nu mi se pare deloc nepotrivit sa detin ambele functii. Vanatorii sunt, de fapt, cei mai buni protectori ai mediului".

Informatia pe scurt:

  • Doua proiecte de lege pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006 includ prevederi ce permit vanatoarea in arii protejate
  • Organizatia Kogayon, care a intocmit in luna martie o petitie impotriva acesor prevederi, a demarat o cercetare legata de parlamentarii care practica vanatoarea. In luna iulie, a fost lansata o a doua petitie, de catre Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural.
  • Potrivit organizatiei Kogayon, 60% dintre parlamentarii "verificati" sunt inscrisi pe listele oficiale ale asociatiilor de vanatoare
  • Attila Kelemen, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor: "Protejarea mediului include recoltarea vanatului. Nu cred deloc ca este nepotrivit sa detin ambele functii. Vanatorii sunt cei mai buni protectori ai mediului". Tot el spune ca "peste tot in lume este permisa vanatoarea in anumite arii protejate"
  • Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului ambele proiecte de lege cu prevederi ce permit vanatoarea in arii protejate

Incercarile parlamentarilor de modificare a Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006 reprezinta un subiect intens dezbatut in ultima perioada. Marul discordiei il reprezinta includerea unor prevederi care ar putea permite vanatoarea si in incinta ariilor protejate: rezervatii si parcuri nationale.

Organizatia Kogayon, care a intocmit in luna martie o petitie impotriva acesor prevederi, a demarat o cercetare legata de parlamentarii care practica vanatoarea.

„Conform legii, oricine vrea sa fie vanator in Romania sau sa detina arma de vanatoare, trebuie sa fie inscris intr-o asociatie vanatoreasca. Inclusiv parlamentarii.

Am comparat listele cu deputati si senatori si listele cu vanatorii inscrisi, circa 50.000, in asociatiile de vanatoare afiliate Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor din Romania (AGVPS), disponibila pagina web, care contine si date de identificare: domiciliu, CNP, nr./serie buletin etc.

Pana acum am gasit 34 deputati si 8 senatori vanatori, dupa ce am trecut doar printr-un sfert din lista. Procentul, pana acum, este de 60%”, explica Florin Stoican, presedintele organizatiei.

Membrii comisiilor de specialitate din Parlament, vanatori cu acte in regula

Potrivit acestuia, mai exista si alte cateva asociatii vanatoresti care nu sunt afiliate AGVPS, de la care organziatia nu are date.

Mai mult, cercetarile ecologistilor de la Kogayon au arata ca minim sase parlamentari, membri ai comisiilor de specialitate, detin si functii de conducere in AGVPS. „Dupa parerea mea, este vorba despre un conflict flagrant de interese, tinand cont ca asociatiile respective detin in gestiune fonduri de vanatoare prin preajma parcurilor”, spune Stoican.

  • Dep. Ion Dumitru (PSD), fost dir. general RNP – membru AGVPS.

"Protejarea mediului include recoltarea vanatului. Nu cred deloc ca este nepotrivit sa detin ambele functii. Vanatorii sunt cei mai buni protectori ai mediului, in plus, sunt direct interesati ca vanatul sa existe si peste zece ani, de exemplu", a declarat pentru HotNews.ro Attila Kelemen.

Kelemen: "Ar trebui permisa vanatoarea in anumite arii protejate la anumite specii: iepuri, fazani, mistreti"

Peste 80 de ONG-uri de mediu si custozi ai ariilor protejate si peste 5.000 de persoane au semnat, in luna martie, o petitie intocmita de Kogayon si impotriva proiectului de modificare a legii vanatorii initiat de senatorul Tiberiu Prodan. Proiectul respectiv contine doua articole care permit vanatoarea in rezervatii si parcuri nationale (n.r. articolele 10 si 12 din proiect).

Presedintele Traian Basescu a retrimis proiectul de lege, spre reexaminare, senatului. In prezent, proiectul se afla, din nou, in dezbatere la Camera Deputatilor.

Pe langa acesta, mai exista un proiect de lege care, potrivit organizatiilor de mediu, contine prevederi asemanatoare si care a fost si el respins de presedinte, aflandu-se in reexaminare la senat.

In data de 21 iulie, a fost lansata o alta petitie impotriva acestor prevederi, de catre Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural si Petrom.

"In intreaga lume, se permite vanatoarea in anumite arii protejate. Spre exemplu, se poate vana intr-o rezervatie care protejeaza foarea de colt, sa spunem. Si in proiectul european Natura 2000 este permisa vanatoarea in anumite arii protejate", a spus Attila Kelemen.

Referitor la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Kelemen spune ca in unele zone ar putea fi vanati iepuri sau fazani, cei din urma fiind o specie colonizata. Si pentru mistreti ar trebui deschisa vanatoarea in anumite zone, fiindca acestia se inmultesc foarte rapid si ar putea aparea chiar o explozie de efectiv, mai spune Kelemen.

Care sunt aceste zone protejate in care vanatoarea poate fi permisa ? "Au fost mentionate clar in proiectul de lege. Pentru a ajunge la aceasta formula, am discutat saptamani intregi cu Ministerul Agriculturii si Ministerul mediului", adauga presedintele Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii speciale din Camera Deputatilor.