Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Victor Ponta: Romania va reanaliza in luna decembrie pozitia cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist

Romania va reanaliza in luna decembrie pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist, care in prezent sunt blocate printr-un moratoriu, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, citat de Agentia France Presse. Potrivit oficialului, Romania se va alinia unei eventuale pozitii comune a Uniunii Europene. Dupa luna decembrie, "luam in considerare adoptarea unei decizii care, pe de-o parte, tine cont de incertitudinile legate de protectia mediului inconjurator si, pe de alta parte, tine cont de faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de binevenita", a afirmat Victor Ponta. Acesta a precizat ca Romania nu doreste sa fie nici singura care accepta si nici singura care se opune utilizarii gazelor de sist. Un raport al Agentiei americane de informatii pentru energie a estimat ca resursele din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 de miliarde de metri cubi de gaze de sist.

Topul celor mai eco marci auto, in ochii consumatorilor. Toyota, Honda si Vokswagen conduc clasamentul

Toyota, Honda si Volkswagen sunt percepute de clineti ca cele mai eco marci auto. Rezultatul apartine unui topul realizat de Interbrands, in urma unui studiu realizat pe 10.000 de respondenti; acestia au fost alesi, in grupuri de cate 1.000, din cele mai dezvoltate zece economii mondiale. Oamenii cred despre Toyota si Honda ca sunt mai eco decat sunt de fapt in realitate, in timp ce pozitia Volkswagen este subapreciata, arata studiul. Rezultatele indica faptul ca si imaginea eco a celei de-a treia marci japoneze din clasament, Nissan, este supraevaluata de catre public care o claseaza a 8-a. La polul opus se afla Mercedes-Benz, despre care oamenii cred ca este mult mai putin eco decat este de fapt, ocupand locul 6 in topul celor mai eco mari auto.

Singuraticul George, ultima testoasa din specia ei din Galapagos, a murit la circa 100 de ani

Ultima broasca testoasa gigant din specia La Pinta a murit duminica, la circa 100 de ani, transmite Reuters. Broasca testoasa a fost gasita in 1972 si a devenit punct de atractie pentru turistii care vizitau Parcul National Galapagos. Testoasele uriase din aceasta specie, care pot trai pana la 200 de ani, se afla printre speciile care l-ar fi ajutat pe Charles Darwin sa isi formuleze teoria evolutiei, scrie Reuters. Testoasele au fost vanate pentru carne de pescari si marinari, pana in punctul in care au devenit specii extrem de rare, in timp ce habitatul lor a fost distrus de caprele introduse pe insula din continent.