Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect de lege aprobat de Guvern: Costul eliberarii unui certificat energetic este estimat intre 250 si 600 de lei

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind performanţa energetică a clădirilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, costul eliberării unui certificat energetic este estimat între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa clădirii sau apartamentului. Proiectul de lege introduce obligativitatea prezentării acestui certificat la vânzarea sau închirierea clădirilor, precum şi prezentarea lui la recepţia lucrărilor. De asemenea, se va introduce obligativitatea afişării certificatelor de performanţă energetică la clădirile aflate în proprietatea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice. Proiectul transpune în legislaţia naţională o directiva europeana, obligaţie pe care o au toate statele membre până in luna iulie.

Guvernul a aprobat fondurile pentru investitii de mediu la centrala electrica Paroseni

Executivul a aprobat fondurile pentru investitii de mediu la centrala electrica Paroseni. Este vorba despre un proiect de lege privind ratificarea unui contract de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de aproape 33 de milioane de euro. Statul roman va contribui la finantarea investitiilor de mediu de la Paroseni cu o suma egala, prin contractarea de imprumuturi de catre Ministerul Finantelor. Valoarea totala a proiectului este de 65 milioane de euro. Proiectul de mediu consta in montarea unei instalatii de desulfurare a gazelor arse si a unui sistem pentru colectarea, transportul si depozitarea cenusii si zgurii, cu scopul de a reduce gradul de poluare. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.

Gazele de sist in Marea Britanie: un raport independent da unda verde fracturarii hidraulice

Un raport independent comandat de guvernul Marii Britanii recomanda utilizarea fracturarii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist. Expertii care au realizat studiul le recomanda ministrilor de resort sa permita practicarea metodei de fracturare hidraulica in Marea Britanie, in ciuda a doua cutremure petrecute anul trecut si a incertitudinii privind siguranta a doua puturi care au fost deja forate. Daca guvernul condus de David Cameron va adopta concluziile studiului, mii de noi puturi vor fi forate, scrie The Guardian, care aminteste estimarile optimiste privind zacamintele de gaze de sist in Marea Britanie. Expertii au spus ca fracturarea hidraulica, metoda prin care solul este forat la sute de metri adancime pentru a se pompa apa, nisip si produse chimice pentru eliberarea gazului metan, trebuie sa fie practicata la scara larga; cercetatorii accepta insa faptul ca doua cutremure mici resimtite primavara trecuta au fost cauzate de primele etape ale activitatilor de fracturare din singura centrala operationala din Regatul Unit. Amintim ca exploatarea gazelor de sist este una dintre cele mai fierbinti teme de discutie in Uniunea Europeana. Doua tari au introdus deja moratorii privind fracturarea hidraulica - Franta si Bulgaria. Alte state, precum Polonia, sustin puternic exploatarea gazelor de sist, vazute ca singura posibilitate de a scapa de dependenta energetica fata de Rusia.

Un studiu din Marea Britanie demonstreaza ca functionarea parcurilor eoliene nu afecteaza populatiile de pasari

Un studiu din Marea Britanie demonstreaza ca functionarea parcurilor eoliene nu afecteaza majoritatea populatiilor de pasari. Cercetarea a urmarit impactul parcurilor eoliene asupra a zece specii-cheie de pasari din regat si a concluzionat ca cea mai mare parte a acestora nu au probleme de pe urma morilor de vant, odata ce ele sunt operationale. Insa au fost gasite dovezi ale faptului ca unele specii sunt afectate in perioada in care morile de vant sunt in constructie. Directorul institutului de cercetare care a condus realizarea studiului a declarat ca "exista un impact important la nivelul speciilor in faza de constructie. Insa ceea ce nu s-a dovedit este ca morile de vant atrag si ranesc pasarile". Lucrarea a fost publicata in Jurnalul de Ecologie Aplicata si contrazice acuzatiile organizatiilor care sustin ca turbinele aduc daune ireversibile populatiilor de pasari din cauza coliziunilor, a zgomotului puternic si a disconfortului vizual.