Noul ministru al Mediului si Padurilor, Attila Korodi, a declarat, miercuri, cu ocazia preluarii mandatului de la premierul Mihai-Razvan Ungureanu, ca in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana vor exista "pozitii foarte obiective si pragmatice" si ar dori ca ministerul pe care il conduce "sa contribuie la aceasta decizie", potrivit Agerpres. In plus, Attila Korodi a declarat la RFI ca procedurile nu pot fi accelerate, asa cum a cerut seful statului, iar reprezentantii Ministerului Mediului trebuie sa fie "foarte precauti" in acest caz.

"O sa lucram in minister ca sa avem pozitii foarte obiective si pragmatice. Eu cred ca intotdeauna un ministru al Mediului trebuie sa fie foarte focalizat pe ceea ce vede din punct de vedere al protectiei mediului. Dupa aceea, sunt decizii pe care trebuie sa le discutam. Eu as dori ca ministerul sa contribuie la aceasta decizie. Un ministru al Mediului trebuie sa aiba rolul de ministru al Mediului", a afirmat Attila Korodi, citat de Agerpres.

"Procedurile nu pot fi accelerate fata de ce ritm au acum. Procedurile tehnice merg inainte, au un ritm, sunt teme care se discuta de profesionisti, mai mult nu se poate. Dar pentru ca stiu ca procedura poate sa ajunga intr-o finalitate, va veni si momentul in care va trebui sa se abordeze si din punctul de vedere al politicilor guvernamentale. (...) Aurul de la Rosia Montana, care este o resursa importanta intr-un fel sau altul trebuie exploatat. Intrebarea este daca aceasta solutie, ceea ce se propune acum este buna pentru Romania, dar din perspectiva conformarii cu legislatia de mediu si a dezvoltarii durabile. La aceasta intrebare cautam raspunsuri. (...) Eu am o abordare mult mai aproape si intr-un anumit mod si principiala pentru a proteja mediul. Tot ce decid intra in acest context. Dar pentru ca vorbim de proceduri, procedurile trebuie sa ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred ca vazand acest proiect atat de important, trebuie sa fim foarte precauti", a declarat noul ministru al Mediului la RFI.

"Eu il inteleg pe domnul presedinte, ne cunoastem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie sa ofer clar o implementare a legislatiei de mediu, a conditiilor prin care o procedura poate sa fie dusa la bun sfarsit, este clar. Ministerul Mediului trebuie sa emita un punct de vedere, daca toate conditiile din punct de vedere procedural se intrunesc. Cred ca legislatia de mediu nu poate sa cuprinda un proiect de anvergura atat de mare din punctul de vedere al marimii exploatarii, sa cuprinda fiecare element. Sunt si elemente de politica si dezvoltare pe care trebuie sa si le asume Guvernul Romaniei. Dar pana atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile sa se intruneasca si sa aiba un punct de vedere final. Eu sustin ca sa mergem pana la acel moment, pentru ca este nevoie", spune noul ministru al Mediului.

Attila Korodi a mai declarat, la preluarea mandatului, ca unul dintre obiectivele sale la Ministerul Mediului este absorbtia fondurilor europene: "Este un minister care, poate la prima vedere, are o aura romantica, dar daca luam pe fiecare in parte este un minister foarte serios, cu foarte multe teme importante: de la gospodarirea apelor pana la protectia mediului, gospodarirea padurilor statului si a sistemului silvic (...) Avem opt luni foarte importante in fata noastra si imi voi da toate energiile ca sa avem cat mai multe rezultate. Romsilva, Apele Romane - institutii importante care trebuie gestionate cum trebuie. Pe de alta parte, fondurile europene. Este nevoie sa inteleaga autoritatile locale, partenerii nostri in absorbtie, ca fara o colaborare eficienta, fara o apropiere a lor de problematica si procedurile pe care trebuie sa le deruleze, nu vom putea succes. Si nu este vorba despre minister, ci despre Romania si sansa cetatenilor de a avea infrastructura. Va fi o perioada in care voi merge in fiecare locatie unde sunt probleme critice ca sa impulsionam, sa dam mesaje foarte clare pentru ca fondurile europene sunt prioritare. Ne sunt date, cu ele trebuie lucrat, trebuie folosite spre beneficiul tarii".

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti membrilor Guvernului sa dea "rapid" avize in cazul exploatarii de la Rosia Montana, dar in deplina cunostinta de cauza sau sa spuna "nu" investitorului, pentru a putea fi inchis subiectul si sa nu mai stea in dezbatere publica.

"In urmatorii ani si eu spun cinci ani, Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine, ori a astepta cinci ani sa vedem ce se intampla pentru a crea noi locuri de munca - eu inmultesc simplu deficitul fondului de pensii pentru ca statul roman blocheaza crearea de locuri de munca pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu inmultesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Si constatam ca sunt 18 miliarde de euro si ma intorc de unde am plecat: din 1997 autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana. Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin creare de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize, sigur, in deplina cunostinta de cauza; daca nu, spuneti "nu" investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces", a spus seful statului, marti, la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului de investitura de catre noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

Miercuri dimineata, premierul Mihai-Razvan Ungureanu, care a detinut timp de o saptamana functia de ministru interimar al Mediului, i-a predat mandatul noului ministru desemnat de UDMR, Attila Korodi. Korodi a depus, marti seara, juramantul de investitura in functia de ministru al Mediului si Padurilor, intr-o ceremonie organizata la Palatul Cotroceni, la care au participat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele Senatului, Vasile Blaga, premierul Mihai-Razvan Ungureanu si ministrii Cabinetului.

Attila Korodi a mai detinut functia de ministru al Mediului si Dezvoltarii Durabile in Guvernul Tariceanu, in perioada 3 martie 2007 - 22 decembrie 2008.