Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Oameni de stiinta: Arctica continua sa se incalzeasca si sa devina mai verde, bulversand sistemul in mod durabil

Zona Arctica continua sa se incalzeasca si sa devina mai verde, antrenand in ultimii ani o bulversare durabila a ecosistemului din regiune, afirma un grup de oameni de stiinta, intr-un raport publicat de Guvernul american. Acestia noteaza ca topirea masiva a gheturilor reduce habitatul ursilor polari, dar ofera un acces sporit pentru dezvoltare si exploatarea resurselor naturale. Avand in vedere proiectiile de continuare a incalzirii planetare, "este foarte probabil ca aceste schimbari majore vor continua in anii viitori cu impact climatic, biologic si social crescut", scriu autorii raportului. "Aceste cercetari efectuate de 121 de oameni de stiinta din 14 tari concluzioneaza ca Arctica continua sa se incalzeasca, cu mai putina gheata in ocean si o vegetatie mai abundenta pe sol", spune un reprezentant al Administratiei americane pentru Atmosfera si Oceanul Arctic. "Un raport ca acesta ne ajuta sa ne pregatim din timp in ceea ce priveste cererile de exploatare a bogatiilor arctice si sa luam cele mai bune decizii pentru gestionarea si protejarea resurselor din ce in ce mai accesibile", a adaugat ea. In 2011, temperatura medie anuala a aerului din proximitatea suprafetei oceanului Arctic era cu circa 1,5 grade Celsius mai mare decat in perioada 1981 - 2010, mai precizeaza raportul. Suprafata minima de gheata din ocean a inregistrat in septembrie 2011 a doua cea mai redusa valoare pentru sezonul de vara, dupa anul 2007, de la startul observarilor prin satelit, in 1979. Din anul 2006 incoace, Arctica a cunoscut cinci veri in care intinderea de gheata a fost cea mai slaba de la inceputul inregistrarilor. In urmatorii doi ani, cele trei principale cai de acces ale oceanului Arctic au fost eliberate de gheturi si accesibile navigatiei. Reducerea suprafetelor de gheata ameninta insa habitatul morselor si al ursilor polari. In plus, incalzirea permite o vegetatie mai abundenta in tundra din regiunile de coasta adiacente, unde gheata dispare cel mai mult.

Staţie de epurare in valoare de 148 de milioane de lei la Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat demararea lucrărilor pentru proiectul "Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca", în valoare de 147,95 de milioane de lei. Proiectul este derulat de Compania de Apă 'Someş', cu finanţare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Potrivit contractului, lucrările vor fi încheiate în 21 de luni. Modernizarea Staţiei de Epurare Cluj-Napoca face parte din proiectul de investiţii "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj/Sălaj", în valoare totală de 196,9 milioane de euro. 74% din valoarea proiectului reprezinta contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, 11,3% este contribuţia Guvernului României, 12,8% este participarea Companiei de Apă Someş, iar 1,9% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului.

Lovitura de teatru: Toyota va utiliza motoare diesel BMW de 1,6 si 2 litri. Companiile vor colabora si pentru baterii litiu-ion

Grupurile BMW si Toyota au anuntat ca au semnat un memorandum pentru o colaborare pe termen mediu si lung in vederea dezvoltarii de tehnologii prietenoase cu mediul, fiind vorba despre faptul ca producatorul auto japonez va utiliza in Europa motoare diesel BMW, iar la nivel global companiile vor lucra la dezvoltarea de noi tehnologii pentru baterii litiu-ion. "Toyota este lider in furnizarea de tehnologii prietenoase cu mediul pe segmentul masinilor de volum, iar BMW Group este cea mai inovativa companie producatoare de masini premium. Acum ne unim fortele pentru a dezvolta tehnologii prietenoase cu mediul si pentru a ne extinde pozitia fruntasa in segmentele in care activam", a declarat seful BMW intr-un comunicat de presa. BMW este cea mai bine vanduta marca premium din lume, iar Toyota este cel mai mare producator auto din lume, in functie de vanzari.