Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Statia de epurare a apelor uzate din Bucuresti, inaugurata dupa 25 de ani de la inceperea lucrarilor

Statia de epurare a apelor uzate din Bucuresti a fost inaugurata la inceputul acestei saptamani, la 25 de ani de la inceperea lucrarilor. Primaria Capitalei a inaugurat, luni, statia de epurare a apelor uzate a municipiului Bucuresti, din comuna Glina, cel mai mare proiect de mediu realizat in ultimii 20 de ani in Romania. Realizarea acestuia a costat 108 milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene. Deocamdata, statia poate curata doar jumatate din apele provenite din canalizarea orasului. Pentru a functiona la capacitate de 100%, mai este nevoie de o investitie de 340 milioane euro pentru extinderea obiectivului. Pana acum, Bucurestiul era singura capitala europeana care nu avea o statie de epurare si arunca apele provenite din canalizarea orasului direct in Dambovita. Construirea statiei de epurare a apelor uzate de la Glina a inceput in 1985, in vremea regimului comunist, iar in 1989 a fost intrerupta din cauza Revolutiei, in acel moment fiind realizat cam 15-20% din proiect. In 1996 s-a incercat punerea in functiune a statiei, insa din cauza unui accident de mediu (evacuarea de combustibil petrolier in urma unei disfunctii la o centrala termica din oras), functionarea a fost din nou intrerupta. In 2002, reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Ministerului Mediului din Romania au hotarat ca prioritate numarul unu pentru Bucuresti construirea unei statii de epurare a apelor uzate. In 2003 s-a realizat studiul de fezabilitate pentru proiect, iar in 2004 a fost semnat Memorandumul de finantare intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei prin care au fost alocate fonduri nerambursabile.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely: Până în aprilie sper să fie ridicată suspendarea tranzacţionării certificatelor verzi

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, într-o conferinţă de presă, că speră ca până la sfârşitul lunii martie 2012 României să îi fie ridicată suspendarea tranzacţionării certificatelor de emisii de carbon, decisă în august de Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto. Laszlo Borbely a explicat ca o echipă internaţională de consultanţi a venit recent în România pentru a analiza progresele făcute în ceea ce priveşte întocmirea inventarului naţional de emisii de carbon, iar aceştia au fost mulţumiţi. El a adăugat că speră ca până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, României să îi fie ridicată suspendarea tranzacţionării certificatelor de emisii de carbon, decisă la sfâşitul lunii august din cauza unor deficienţe legate de inventarul naţional şi sistemul naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră.

Va fi o iarna friguroasa in Europa, avertizeaza meteorologii britanici

Europa se va confrunta cu o iarna grea si cu temperaturi reduse, spun meteorologii britanici, in baza unor analize asupra modificarilor de temperatura si de intensitate a curentilor in Oceanul Atlantic, care - potrivit oamenilor de stiinta - au un rol determinant in stabilirea caracterului iernii in tarile europene. Mai mult, expertii spun ca si circulatia maselor de aer in atmosfera s-a incetinit in ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei sa presupuna ca Europa "ar putea sa intre intr-o noua mica era glaciara cand se asteapta o scadere semnificativa a temperaturii medii a aerului". Acest fenomen s-a intamplat acum 300 de ani in Europa, cand ierni friguroase s-au inregistrat de-a lungul mai multor decenii, avertizeaza meteorologii britanici, care au pus si la dispozitia Guvernului de la Londra prognozele lor cu privire la iarna care se asteapta.