Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana: Factura la energie va creste anul viitor cu 4,7%, ca urmare a sprijinirii energiilor regenerabile

Consumatorii de electricitate vor plati in acest an cu 1,12% mai mult, ca urmare a aplicarii legislatiei de sprijinire a energiilor regenerabile. Anul viitor, factura va creste cu 4,76 de procente, potrivit datelor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. La o pondere estimata de circa 4% a productiei de energie eoliana pentru 2012, Asociatia a calculat o crestere a inflatiei de 0,23%. Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care le permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor. Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata; furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere aceste certificate verzi, in cote anuale stabilite de Autoritatea Natioala de Reglementare in domeniul Energiei. Pentru anul acesta, sprijinirea energiilor regenerabile va avea un impact de 0,05% in inflatie, potrivit Asociatiei pentru Energie Eoliana. La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor, permitand alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.

Municipiul Botoşani candidează pentru titlul de "Capitala Verde a Romaniei" în anul 2011

Municipiul Botoşani candidează pentru titlul de 'Capitala Verde a României'. Opt oraşe din ţară s-au înscris în cea de-a doua ediţie a campaniei naţionale derulată în parteneriat cu Ministerul Mediului. Alături de Botoşani, in cursa au intrat Alexandria, Brăila, Cluj-Napoca, Timişoara, Tulcea, Sinaia, Oradea, dar si Sectorul 2 (Bucureşti). Campania premiaza eforturile autorităţilor şi ale comunităţii locale de a proteja mediul şi de a lansa proiecte de mediu. Ediţia din acest an a programului naţional lansat de Umbrela Verde se desfăşoară între 23 mai şi 1 decembrie. Ea permite înscrierea tuturor oraşelor, nu doar a municipiilor reşedinţă de judeţ.

Telegondola din Bucuresti, aminata de Comisia de Urbanism

Proiectul telegondolei din Bucuresti a fost amanat de Comisia de Urbanism, care a precizat ca afecteaza spatiile verzi din parcuri. Membrii comisiei au cerut noi date de la proiectanti, dupa ce arhitectii au desfiintat proiectul, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Comisia a sustinut ca telegondola din Bucuresti afecteaza atat spatiile verzi, cat si un monument de importanta nationala - Parcul Herastrau. O decizie finala nu a fost luata, insa, proiectantii urmind sa revina cu studii suplimentare pentru a justifica investitia de 20 milioane de euro. Fara acordul favorabil al Comisiei de Urbanism, proiectul nu poate merge mai departe. In prezent, proiectul prevede ca traseul telegondolei este urmatorul: va pleca de la capatul Soselei Pantelimon, va traversa salba de lacuri Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca si va ajunge in Herastrau, langa Piata Presei Libere. Traseul total va fi de 10 kilometri, iar telegondola ar urma sa opreasca in cinci statii, amplasate in apropriere de marile bulevarde cu care se intersecteaza.

Tesla a prezentat masina electrica Model S care poate parcurge aproape 500 km dupa incarcare

Tesla a prezentat masina electrica Model S care poate parcurge aproape 500 km dupa incarcare. Autovehiculul electric va fi lansat anul viitor si aduce o autonomie fara precedent. Modelul ajunge la “suta” in sub cinci secunde si are cinci locuri pentru adulti si doua pentru copii. Tesla Motors a chemat presa si potentiali clienti la noua uzina din California, cumparata de la General Motors si apoi retehnologizata pentru productia de masini electrice. Preturile pentru autovehiculul caracterizat drept "revolutionar" de specialistii din domeniu pornesc de la 50.000 de dolari in Statele Unite ale Americii, incluzand si cei 7.500 dolari oferiti de autoritati cumparatorilor de masini electrice. Versiunea cu aproape 500 de km autonomie va costa in jurul a 80.000 dolari. La o statie speciala, bateria se poate incarca 100% intr-o ora, insa exista si posibilitatea ca pachetul de baterii sa fie scos intr-un minut, in eventualitatea in care statiile unde bateriile pot fi inlocuite cu altele incarcate vor deveni mai raspandite. Tesla Model S se lanseaza in 2012, iar in 2013 va ajunge si in Europa.