Autoritatile vamale ruse au anuntat luni ca au prins un barbat in timp ce incercat sa introduca ilegal in tara 460 kg de branza din Uniunea Europeana, in conditiile in care importul de produse alimentare din UE este interzis, fiind una din masurile de retorsiune fata de sanctiunile occidentale, transmite The Guardian. Barbatul transporta branza in portbagajul si pe bancheta din spate a unei masini cu care a incercat sa intre din Polonia in regiunea rusa Kaliningrad.

Barbatul, originar din Kaliningrad, "sustine ca nu transporta marfuri in scopuri comerciale", se arata intr-un comunicat al autoritatilor vamale.

"Stia despre reguli, dar nu le-a respectat, in speranta ca ofiterii vamali nu ii vor verifica masina", au mai aratat autoritatile ruse.

Rusia a interzis in august 2014 importul de produse lactate si carne din UE si din alte tari occidentale, ca reactie la sanctiunile impuse Moscovei din cauza implicarii sale in criza din Ucraina.

Luna trecuta, presedintele Vladimir Putin a ordonat ca embargoul fie prelungit pana in iunie 2016.

Rusilor li se permite sa aduca in tara cantitati mici din produsele care fac subiectul interdictiei, dar numai pentru consumul personal.

Serviciul vamal a mai precizat ca impotriva traficantului au fost lansate procedurile administrative adecvate si ca branza a fost returnata Poloniei.

Capturile de bunuri ilegale s-au indesit dupa intrarea in vigoare a embargoului. In augist 2014, politistii de frontiera rusi au confiscat 70 kg de pateu frantuzesc de la niste turisti care au incercat sa-l introduca in Rusia prin Finlanda.

In octombrie, politistii de frontiera au confiscat aproximativ 600 de tone de carne de din Europa ascunsa sub pachete de guma si marmelada.