Stadionul Olimpic, construit pentru olimpiada care va avea loc in 2020 la Tokio, a cunoscut vreme de 2 ani foarte multe critici si taieri de buget. Arhitectul japonez Arata Isozaki a declansat un atac dur la adresa celei care a realizat proiectul, Zaha Hadid, scrie The Guardian.

TOKIO OLYMPIC STADIUMFoto: Captura YouTube

Aceasta din urma a declarat: "Eu nu fac cladiri mici si dragute".

Trebuia sa reprezinte viziunea unui viitor dinamic al orasului Tokio, insa proiectul arhitectei Zaha Hadid pentru stadionul olimpic din 2020 a facut subiectul unui val de critici si taieri de buget si acum trebuie sa faca fata celui mai temut atac public.

Dupa ce a vazut planul revizuit al stadionului, a carui dimensiune s-a micsorat cu un sfert, in iulie, urmare a reducerilor de buget, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti din Japonia, Arata Isozaki, in varsta de 83 de ani, a lansat un atac dur impotriva proiectului, declarand ca acesta e "o greseala monumentala" si avertizand ca va fi "o rusine pentru generatiile viitoare".

Intr-o scrisoare deschisa catre Consiliul Sportiv din Japonia, responsabil de organizarea olimpiadei din 2020, Isozaki se arata impotriva planului de constructie a stadionului care dupa parerea sa arata ca "o testoasa asteptand ca Japonia sa se scufunde, ca sa poata inota in larg".

Acesta este cel mai recent capitol din saga care a prezentat de-a lungul ultimilor 2 ani opozitii puternice la proiectul lui Hadid Zaha, expresia acestei realitati fiind nenumaratele demersuri ale arhitectilor japonezi de renume.

Fumihiko Maki a organizat un simpozion pentru a protesta impotriva acestui proiect, acesta fiind sustinut si de alte nume importante. Rezultatul acestei manifestari a fost petitia care cerea inchiderea acestui proiect. Petitia a adunat peste 32.000 de semnaturi.