Un general american implicat in campania din Libia a recunoscut ca fortele NATO incearca sa il ucida pe Colonelul Muammar Gaddafi, a declarat un congresman american, potrivit The Telegraph, fiind prima data cand cineva din interior admite planul aliantei.

Potrivit amiralului Samuel Locklear, comandant al operatiunilor comune NATO de la centrul din Napoli, s-au intensificat eforturile de prindere a lui Gaddafi, in ciuda declaratiei administratiei Obama potrivit careia o "schimbare de regim" nu este obiectivul misiunii in NATO.

Comentariile amiralului au fost dezvaluite de republicanul Mike Turner, unul dintre cei care s-au opus interventiei de la inceput si care au votat sa nu ii acorde presedintelui Obama autoritatea da a purta un razboi in Libia.

Turner a declarat pentru Foreign Policy ca, in urma discutiei pe care a avut-o cu Locklear, s-a convins ca NATO actioneaza in afara competentei data de rezolutia ONU din 1973 pe Libia.

"Cred ca scopul pe care NATO il urmareste este dincolo de protectia civililor, deci isi depasesc misiunea", a spus el.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, care isi va incheia mandatul la finalul lunii, a declarat: "Nu il vizam in mod specific, dar consideram ca tintele de comanda si control sunt legitime, oriunde le gasim".