Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a acuzat sambata Statele Unite ale Americii ca "exploateaza" atentatele din 11 septembrie 2001 pentru a-si justifica prezenta in regiune, in deschiderea unei conferinte internatioanle asupra terorismului, gazduita de Teheran, relateaza AFP.

In cadrul acestei reuniuni, Iranul, Afghanistanul si Pakistanul s-au angajat sa coopereze pentru a lupta impotriva "terorismului, a extremismului si sa respinga interventiile straine".

Ahmadinejad a facut o paralela cu "exploatarea Holocaustului" pentru a justifica apararea Israelului, in cadrul acestei conferinte la care participa presedintii afghan Hamid Karzai, pakistanez Assif Ali Zardari si irakian Jalal Talabani.

"Modul in care 11 septembrie a fost abordat si exploatat seamana mult cu ceea ce s-a intamplat cu Holocaustul", a afirmat presedintele iranian, intr-un discurs transmis de televiziunea de stat.

Ahmadinejad a pus de mai multe ori sub semnul intrebarii, in ultimii ani, originea atentatelor din 11 septembrie si Holocaustul, pe care le-a calificat drept "o mare minciuna" si, respectiv, un "mit".

"Anumite persoane cred ca 11 septembrie a avut drept scop slabirea presiunii asupra regimului sionist, cresterea insecuritatii in regiune, deturnarea opiniei publice spre Statele Unite si umplerea buzunarelor capitalistilor care fac razboi", a spus Ahmadinejad, referindu-se la interventiile militare din Afghanistan si Irak.

"Daca ar fi fost deschise 'cutiile negre' de la 11 septembrie si ale Holocaustului, am afla multe lucruri dar, din pacate, guvernul american nu o permite, in ciuda cererilor intregii lumi", a subliniat el.