Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a cerut marti renuntarea la plasarea in celule izolate a doi detinuti din Statele Unite, care traiesc de 39 de ani, 23 de ore pe zi, in incaperi de doi metri pe trei, relateaza AFP.

Albert Woodfox, 64 de ani, si Herman Wallace, 69 de ani, sunt izolati de restul detinutilor intr-un penitenciar din Louisiana (sud) din momentul in care au fost declarati vinovati pentru uciderea unui gardian, in 1972.

Woodfox si Wallace sustin ca sunt nevinovati si ca aceasta crima a fost inscenata, deoarece au fost membri ai Panterelor Negre si au denuntat conditiile grele din inchisoare.

Acest tratament "este crud si inuman" si reprezinta "o violare evidenta a angajamentului SUA pentru drepturile omului", a afirmat directorul adjunct pentru America al Amnesty, Guadalupe Marengo.

"Nu suntem la curent, in SUA, cu alte cazuri de indivizi care sa aiba atat de putine contacte umane pe o perioada asa de lunga de timp", a adaugat el.

Cazurile celor doi prizonieri "trebuie studiate urgent iar autoritatile trebuie sa se asigure ca tratamentul lor este conform cu standardele internationale", a mai spus Guadalupe Marengo.

Potrivit Amnesty, cei doi barbati petrec 23 de ore pe zi in celule care masoara doi metri pe trei, au un acces limitat la carti si nu li s-a permis niciodata sa munceasca sau sa aiba acces la educatie.

Cei doi au dat in judecata autoritatile din Louisiana, pe care le acuza ca izolarea prelungita la care au fost supusi este "o pedeapsa cruda si neobisnuita" si constituie o violare a Constitutiei Statelor Unite.