Procurorul Tribunalului Penal International (TPI) a anuntat luni ca a cerut judecatorilor sa emita mandate de arestare pe numele liderului libian Muammar Gaddafi, al fiului sau Seif Al-Islam si al sefului serviciului de informatii, Abdallah Al-Senoussi, pentru crime impotriva umanitatii, relateaza AFP.

"Pe baza probelor stranse, biroul procurorului a cerut camerei preliminare 1 sa emita mandate de arestare pe numele Muammar Gaddafi, Seif Al-Islam si Abdallah Al-Senoussi", a declarat Luis Moreno-Ocampo, intr-o conferinta de presa sustinuta la Haga, unde se afla sediul TPI.

Judecatorii pot decide sa accepte cererea procurorului, sa o respinga sau sa ceara mai multe informatii.

"Probele stranse arata ca Muammar Gaddafi a ordonat personal atacuri impotriva civililor libieni neinarmati", a spus Moreno-Ocampo.

"Fiul sau Seif Al-Islam este premier de facto", a continuat magistratul argentinian, adaugand: "Abdallah Al-Senoussi este mana sa dreapta si a ordonat personal unele atacuri".

Moreno-Ocampo, sesizat in 26 februarie de Consiliul de Securitate al ONU, anuntase in 3 martie deschiderea unei anchete care viza in total opt persoane, printre care colonelul Muammar Gaddafi si trei dintre fiii sai.

Din acel moment, biroul procurorului a efectuat 30 de misiuni in 11 tari. Au fost examinate peste 1.200 de documente, printre care imagini video si fotografii.

Anchetatorii nu au interogat pana in prezent martori in Libia, pentru a nu le pune acestora vietile in pericol.

De la inceputul revoltei din Libia, la jumatatea lui februarie, mii de oameni si-au pierdut viata, potrivit procurorului TPI.