Presedintele pakistanez Asif Ali Zardari a convocat luni o reuniune de urgenta cu premierul si sefii fortelor de securitate, dupa ce SUA au anuntat ca l-au ucis pe Osama bin Laden, relateaza AFP.

Un inalt oficial american a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca SUA nu au avertizat autoritatile pakistaneze despre aceasta operatiune.

Statele Unite nu au prevenit autoritatile pakistaneze de operatiunea comandoului care l-a ucis pe Osama bin Laden si au justificat violarea suveranitatii pakistaneze prin "obligatia legala si morala de a actiona", a afirmat oficialul american.

"Nu am impartasit informatiile legate de resedinta (unde se gasea liderul al Qaeda) cu nici o alta tara, inclusiv Pakistanul", a declarat acesta, invocand "ratiuni operationale".

Statele Unite au efectuat duminica dimineata un raid cu doua elicoptere care transportau trupe de comando ce au luat cu asalt resedinta in care se afla Osama bin Laden, la Abbottabad, o localitate rezidentiala aflata la 50 de kilometri nord de Islamabad.

"Din 11 septembrie, Statele Unite au spus limpede Pakistanului ca il vor urmari pe bin Laden indiferent unde se afla. Pakistanul a inteles de mult timp ca noi suntem in razboi cu al Qaeda, iar Statele Unite aveau obligatia legala si morala de a actiona in baza informatiilor de care dispuneau", a explicat el.

Washingtonul si Islamabadul mentin relatii tensionate, desi oficial Pakistanul este aliatul americanilor in lupta impotriva terorismului.

Dar SUA banuiesc anumite factiuni ale puternicelor servicii secrete ca tolereaza miscarile radicale, inclusiv cea a talibanilor din Afghanistan.

Oficialul american spune ca uciderea lui bin Laden "marcheaza cea mai mare victorie in campania dusa de SUA pentru dezorganizarea, destructurarea si invingerea al Qaeda".

Omul care ar trebui sa ajunga la conducerea al Qaeda, egipteanul Ayman al-Zawahiri este "mult mai putin carismatic si nu atat de respectat in sanul organizatiei", apreciaza el.