CIA a incercat sa ii insceneze Bulgariei o tentativa de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea, pentru a discredita comunismul, in 1981, se afirma in cartea "Kill the Pope: The Truth about the Assassination Attempt on Pope John Paul II", semnata de doi jurnalisti, potrivit Daily Telegraph.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost ranit grav dupa ce a fost impuscat de 4 ori, de la mica distanta, de turcul Mehmet Ali Agca pe 13 mai, 1981. In baza unor vizite pe care Agca le-a facut la Sofia, teoria ca serviciile secrete bulgare si chiar KGB au fost in spatele atacului a reiesit la circa un an dupa incident, si au fost ulterior acceptate la nivel larg.

Insa autorii cartii dezmint informatia.

"Nu exista nicio dovada ca Bulgaria a avut ceva de-a face cu atacul asupra Papei. Legatura cu Bulgaria este o creatie a CIA", spune Marco Insaldo, jurnalist la ziarul italian La repubblica, co-autorul cartii impreuna cu jurnalistul turc Yasemin Taskin.

Cei doi sustin ca afirmatiile lor se bazeaza pe 20 de ani de cercetari.

Potrivit acestora, Agca, membru al unei grupari ultra-nationaliste si pro-Islam turce - "Lupii Gri", a incercat sa il omoare pe Papa pur si simplu datorita ideologiei fanatice anti-occidentale.

Vizita lui Agca in Bulgaria a avut loc pe fondul legaturilor dintre Lupii Gri si crima organizata bulgara, de care CIA stia.

"Alexander Haig, secretarul de stat american, a cerut CIA sa gaseasca orice ar putea fi folosit impotriva comunismului. CIA stia ca Lupii Gri au legaturi cu Bulgaria si cand Agca a incercat sa il ucida pe Papa au exploatat conexiunea", a explicat Insaldo.

Insaldo a adaugat ca serviciile secrete italiene, in cooperare cu CIA, l-au fortat pe Agca sa marturiseasca, marturie pe care mai tarziu a retras-o.

Judecatorul Ferdinando Imposimato, care a condus o ancheta in tentativa de omor, a desfiintat cartea calificand-o drept o "prostie".