Doi mexicani, considerati ultimii vorbitori ai limbii ayapaneco, refuza sa vorbeasca unul cu celalalt, punand in pericol existenta acestui idiom, relateaza Guardian. Manuel Segovia (75 de ani) si Isidro Velazquez (69 de ani) locuiesc in satul Ayapa, in statul sudic Tabasco, la doar 500 de metri distanta unul de altul. Potrivit informatiilor, cei doi nu s-au placut niciodata si nu vor sa-si vorbeasca.

Manuel Segovia si Isidro VelazquezFoto: Captura YouTube

Guardian precizeaza ca ayapaneco (Nuumte Oote sau "vocea adevarata") a fost vorbita sute de ani in regiunea unde se afla in prezent Mexicul, rezistand cuceririi spaniole, revolutiilor, foametei, razboaielor si inundatiilor.

In acest moment insa, doar Segovia si Velazquez vorbesc limba fluent, iar ayapaneco este pe cale de disparitie.

Segovia inca vorbeste ayapaneco cu sotia si fiul sau. Acestia inteleg limba, insa nu pot pronunta decat cateva cuvinte.

Manuel Segovia a declarat ca "atunci cand eram copil, toata lumea o vorbea. A disparut incetul cu incetul si acum cred ca va muri odata cu mine".

Guardian a precizat ca Isidro Velazquez nu mai vorbeste regulat cu nimeni in limba sa nativa.

Vezi un material despre vorbitorii de ayapaneco:

Lingvistul Daniel Suslak, de la Indiana University, intentioneaza sa realizeze un dictionar al limbii, "intr-un efort de a revitaliza limba ayapaneco inainte de a fi prea tarziu". Dictionarul urmeaza sa apara in acest an.

De asemenea, Institutul National pentru Limbi Indigene incearca sa organizeze cursuri unde cei doi vorbitori de ayapaneco sa-i invete limba pe ceilalti localnici. Eforturile anterioare au esuat, din cauza lipsei de finantare si a "entuziasmului limitat" al cursantilor, care nu mai participau la cursuri.

Publicatia britanica precizeaza ca in Mexic exista 68 de limbi indigene diferite, care au 364 de variante. Alaturi de ayapaneco, alte idiomuri se afla in pericol de disparitie.

Alte limbi de pe glob amenintate cu disparitia:

  • ter sami - vorbita de doi batrani din peninsula ruseasca Kola
  • kayardild - vorbita de patru aborigeni batrani in insulele Bentinck si Mornington in Queensland (Australia)
  • lengilu - vorbita de patru oameni in Kalimantan (Indonezia)
  • mabire - trei oameni o mai vorbesc in satul Oulek din Ciad
  • tehuelche - fosta limba a vanatorilor nomazi din Chile; in prezent, mai e vorbita de patru persoane in Patagonia (Argentina)