Geologul Masanobu Shishikura a prezis ca urmeaza sa aiba loc o tsunami precum cel care a lovit Japonia pe 11 martie, in urma unor studii realizate pe straturi de sol, potrivit Wall Street Journal. "Fenomenul a fost intocmai cum il prevazusem," a declarat Shishikura, in varsta de 41 de ani.

Acesta a determinat ca la fiecare 450 pana la 800 de ani, placi care se lovesc in Pacific determina valuri care devasteaza zonele din jurul oraselor Sendai, in prefectura Miyagi, precum si din prefectura Fukushima.

Geologul a gasit dovezi ale unui tsunami in zona provocat de un cutremur in 869, precum si unul care a avut loc probabil intre 1300 si 1600.

"Nu putem nega posibilitatea ca un asemenea tsunami sa se intample din nou in viitor", a scris el impreuna cu colegii sai in august 2010. Articolul a aparut intr-un jurnal publicat de un institut de cercetare finantat de guvern, unde acesta lucreaza.

In urma articolului, au existat planuri sa fie publicate harti pentru ca oamenii sa stie care sunt zonele de risc. Shishikura avea o programare, pe 23 martie, pentru a explica cercetarile sale oficialilor din Fukushima.

Seful sau, Yukinobu Okamura, a mentionat rezultatele la o intalnire din 2009 a unui comitet oficial, in care se discuta securitatea centralelor nucleare. Okamura spune ca ideea de a intari pregatirea in vederea unui tsunami nu a ajuns nicaieri.

Metoda lui Shishikura este relativ simpla. Prefectura Miyagi are sol bogat, insa exista straturi de sol nisipos despre care Shishikura spune ca au fost aduse de la tarm de tsunami-uri.