Presedintele Dmitri Medvedev nu a exclus participarea sa la alegerile prezidentiale de anul viitor. Nu este pentru prima data cand seful statului rus evoca aceasta posibilitate, dar actuala declaratie, facuta pentru presa chineza si in ajunul vizitei sale la Beijing, a fost mai concreta decat precedentele. Medvedev a dat de inteles ca Rusia "va afla decizia lui foarte curand” si a promis sa explice motivele care au determinat hotararea lui, scrie Kommersant.

Dmitri MedvedevFoto: Reuters

In interviul acordat canalului de televiziune CCTV, Medvedev a vorbit, in principal, despre relatiile bilaterale dintre Rusia si China, despre apropiatul summit BRIC si despre securitate internationala. Jurnalistii chinezi au fost, de asemenea, curiosi, sa afle mai multe detalii privind modernizarea economiei ruse, program elaborat de Kremlin si care se intinde pe mai multi ani.

„Nu exclud posibilitatea participarii mele la alegerile prezidentiale. O decizie va interveni in scurt timp, pentru ca, dupa cum stiti, a mai ramas mai putin de un an”, a spus Medvedev. Dar, a adaugat el, „inainte de luarea unei hotarari, trebuie cantarite toate sansele, nu trebuie actionat mecanic, ci in cunostinta perfecta a situatiei”.

Cand a venit vorba despre pozitia lui si cea a lui Putin vizand modernizarea Rusiei, Medvedev a raspuns: „Sunt convins ca, in acest plan, sarcina noastra este aceeasi”. Simtind nevoia sa dezvolte subiectul, el a continuat: „Poate uneori avem puncte de vedere diferite despre metodele si mijloacele de obtinere a scopului nostru. Dar asta inseamna democratie, asta inseamna concurenta. Eu am o anumita pozitie, altcineva poate aborda altfel lucrurile. Dar numai combinatia mai multor idei poate conduce la un rezultat multumitor. Dar, dupa parerea mea, prioritatile dezvoltarii trebuie sa fie foarte apropiate, pentru ca numai asa succesul este asigurat”.

Cei doi au condus impreuna Rusia dupa ce Medvedev i-a succedat la putere lui Putin in 2008. Putin este vazut de analisti si opinia publica ca fiind "cel mai puternic" dintre cei doi.

Medvedev si Putin au declarat ca vor decide impreuna cine va candida la scrutinul de anul viitor.

Unii investitori si analisti sunt de parere ca cei doi lideri nu fac altceva decat sa urmareasca o schema extrem de bine elaborata prin care dau impresia unei competitii intr-un sistem politic foarte bine controlat.

Ce spun analistii si politicienii?

Oleg Morozov, prim-vicepresedintele Dumei de stat: „Amandoi trebuie sa actioneze spre binele Rusiei. Liderul Rusiei unite este Putin. Daca se va decide sa candideze, il vom sustine, daca se va decide ca Medvedev sa candideze, oricum partidul nostru este singura forta politica reala, pe care el se poate baza”.

Mark Urnov, expert la Scoala superioara de economie: „Vor trage de timp la maxim. Pana la startul oficial al campaniei. Intotdeauna se intampla asa. Pana in ultimul moment. Daca unul va anunta acum, toti se vor orienta spre el, iar celalalt va ramane rata schioapa. Este o traditie de pe vremea lui Eltin. La noi totul depinde de relatiile dintre personalitati, dar, dupa toate probabilitatile, se va ajunge la un consens. Tinand cont de cat de activ este Medvedev, el ar dori, probabil, sa candideze, dar nici ei nu au stabilit inca cine va merge mai departe”.

Stanislav Belkovski, directorul Institutului pentru strategie nationala: „Vor amana clarificarea lucrurilor inca o jumatate de an, desi raspunsul este evident: Medevedev. Daca, fireste, in momentul decisiv, nu se va imbolnavi de gripa porcina, nu se va calugari sau nu se va intampla vreo catastrofa, Doamne fereste. Numai Medvedev poate rezolva ultima problema vitala a elitei ruse – legalizarea in Occident atat a mediului de afaceri, cat si a capitalului lui. Si cine este, inainte de toti, interesat de asta? Vladimir Putin. De aceea el trebuie din toate puterile sa-l sustina pe Medvedev. Dar ei trag de timp pentru ca 90% dintre politicienii si functionarii rusi sa nu-l abandoneze pe Putin, incepand sa dezvaluie cat este el de rau”.

Gheorghi Satarov, directorul Fundatiei Indem, fostul consilier al presedintelui Eltin: „Pana la toamna va domni incertitudinea. Este un joc firesc, cunoscut sub denumirea de alegeri, pe care il face tandemul. Societatea nu este deloc interesata de acest joc, care este fara efect direct si, prin urmare, poate dura oricat”.