Haosul care ameninta Libia ar putea da aripi miscarilor jihadiste, perspectiva ingrijoratoare pentru aliati, care analizeaza posibilitatea de a vedea armele ce ar putea fi livrate rebelilor in mainile teroristilor, relateaza AFP.

Presedintele american Barack Obama nu a exclus sa recurga la livrarea de arme pentru rebelii libieni, la fel cum a declarat si premierul britanic David Cameron.

Franta a respins aceasta posibilitate sub pretextul ca nu se incadreaza in rezolutia 1973 a ONU, precizand insa ca este dispusa sa discute acest subiect. NATO a afirmat ca rolul sau nu este "inarmarea poporului libian", ci protejarea acestuia.

Comandantul sef al fortelor Aliantei in Europa, amiralul american James Stavridis, a evocat marti "semne" ale unei posibile prezente a militantilor al-Qaeda sau Hezbollah printre rebeli.

Aceste afirmatii au fost contestate de un purtator de cuvant al rebelilor, colonelul Ahmad Bani. "Nu avem aceasta organizatie prezenta in Libia deoarece cultura sa este diferita de a noastra", a asigurat el.

Experienta afgana

Dar simpla eventualitate a prezentei jihadistilor in randul rebelilor aduce in memoria americanilor amintiri nu foarte placute.

In anii '80, CIA, bazandu-se pe serviciile secrete pakistaneze, a antrenat, finantat si inarmat cu rachete sol-aer Stinger mii de mujahedini afgani angajati in lupta impotriva ocupantului sovietic. Printre ei se numarau unii dintre talibanii care astazi lupta impotriva trupelor americane si NATO din Afghanistan.

Un episod neplacut, reamintit miercuri de fostul premier francez Dominique de Villepin: "Intr-o prima etapa, am crezut ca ajutam aparatorii democratiei dar in etapa a doua am descoperit ca aceste arme s-au intors impotriva noastra".

Afacerea libiana "se joaca in inima unei regiuni foarte fragile", a subliniat el, evocand vecinatatea unor tari precum Niger, Mali sau Ciad. Ar fi putut fi mentionate si Algeria, Egiptul sau Mauritania. Toate aceste tari fac parte din acelasi "arc al crizei", in care sunt prezente puternice miscari islamiste.

AQMI

Incepand cu al-Qaeda Maghrebului Islamic (AQMI), organizatie care s-a specializat in rapirea europenilor. Surse din serviciile secrete din Mali si din Nigeria afirma ca AQMI s-a dotat deja cu "armament greu" in urma starii confuze din Libia. Printre aceste arme se numara rachetele SAM-7, echivalentul sovietic al Stingerului american...

"Este un risc deloc neglijabil", a notat ministrul francez al Apararii, Gérard Longuet.

Presedintele ciadian Idriss Deby Itno a afirmat saptamana trecuta ca este sigur "100%" ca AQMI a "profitat de jefuirea arsenalelor din zona rebela pentru a se aproviziona cu arme, inclusiv cu rachete sol-aer".

"Din cunostintele mele, exista o prezenta foarte redusa a libienilor in randul AQMI, unde ascendenta este in principal algeriana", a temperat insa François Heisbourg, de la Fundatia pentru Cercetari Strategice (FRS).

Si totusi, ezitarile aliatilor sunt "perfect legitime", spune acest expert. Remarcand dezordinea din randul rebelilor, François Heisbourg apreciaza ca inarmarea rebelilor cu "lansatoare de rachete, tunuri fara recul sau arme automate in conditiile actuale ar insemna sa fim siguri ca vor cadea in maini nepotrivite".

Libia a inceput sa dea fiori reci oficialilor occidentali. "Cel mai rau scenariu ar fi ca Libia sa devina un stat delicvent care alimenteaza extremismul si terorismul", a notat miercuri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.