Franta si Marea Britanie sunt dispuse sa participe la actiuni punctuale, "tintite" impotriva fortelor lui Muammar Gaddafi, daca acestea din urma recurg la arme chimice sau bombardeaza populatia, a declarat vineri, la Bruxelles, presedintele francez Nicolas Sarkozy, potrivit AFP.

"Franta a fost intotdeauna foarte rezervata in ceea ce priveste interventia militara si interventia NATO, pentru ca revolutiile arabe apartin arabilor", a spus Sarkozy.

Dar, "impreuna cu premierul britanic David Cameron, ne-am prezentat disponibilitatea - cu conditia expresa ca Natiunile Unite sa o doreasca, ca Liga Araba sa accepte si ca autoritatile libiene pe care le dorim recunoscute sa o doreasca -, la actiuni punctuale pur defensive, doar in cazul in care dl. Gaddafi face uz de arme chimice sau foloseste aviatia impotriva populatiei care se menifesta fara violenta", a spus Sarkozy.

Presedintele francez si prim-ministrul britanic participa vineri, la Bruxelles, la summitul extraordinar al UE, unde incearca sa-i convinga pe liderii europeni sa sustina o rezolutie ONU care sa instituie o zona de restrictie aeriana deasupra Libiei, transmite RIA Novosti.

Sarkozy le-a mai cerut liderilor europeni sa urmeze exemplul Frantei in recunoasterea Consiliului National de Tranzitie din Libia, gruparea rebelilor care lupta impotriva lui Muammar Gaddafi, ca reprezentant legitim al poporului.

Rusia a decis joi sa se alature ONU privind impunerea unui embargo asupra vanzarilor de arme catre Libia, dar a anuntat ca se opune unei interventii militare a aliatilor occidentali.