Liderul republican al Senatului din Wisconsin a semnat joi ordinele prin care cere politiei sa retina 14 senatori democrati, care au parasit statul in mijlocul unei dezbateri fiscale, si sa-i aduca inapoi, transmite FoxNews. De trei saptamani, zeci de mii de oameni protesteaza pro si contra reformei fiscale propuse de guverntorul republican Scott Walker. Initiativa lui legislativa prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni. Cei 14 senatori democrati au parasit statul, pentru a-i impiedica pe republicani sa intruneasca cvorumul necesar adoptarii legii.

Guvernatorul Walker nu vrea sa cedezeFoto: Agerpres

Senatorii democrati au fost acuzati de "sfidare". Ordinele semnate joi cer politiei sa-i retina si sa "foloseasca forta daca este necesar", republicanii afirmand ca ordinele sunt "in mod legal, diferite de o arestare, insa, in mod clar, o schimbare fata de a le cere sa se intoarca in mod politicos".

Democratii au anuntat insa ca se afla in Illinois si ca nu se vor intoarce.

Liderul majoritatii republicane, Scott Fitzgerald, a declarat ca ordinele semnate de el sunt valabile doar pe teritoriul statului Wisconsin. El a respins si declaratiile unui senator democrat, care afirmase ca ordinele de retinere "nu sunt serioase": "Hai sa incercam. Daca acest senator va pune piciorul in Wisconsin, va vedea ce se va intampla".

Initial, Senatul din Wisconsin le ceruse democratilor sa se intoarca la munca pana joi, la ora 16, insa termenul limita a trecut fara ca ei sa revina in Wisconsin. Fitzgerald a semnat atunci ordinele care prevad retinerea senatorilor democrati.

Pe de alta parte, guvernatorul republican Scott Walker a anuntat ca vineri va incepe emiterea deciziilor de disponibilizare pentru 1.500 de angajati bugetari, daca initiativa lui legislativa nu este adoptata.

Proteste in Wisconsin

In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului Walker. Scolile publice din Madison au fost inchise timp de cateva zile, dupa ce profesorii s-au alaturat protestelor, iar doctorii din spitalele de stat au oferit, in semn de solidaritate, sute de scutiri medicale functionarilor publici participanti la protest.

Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul Wisconsin, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu au cvorumul necesar. Liderii Partidului Republican au afirmat insa ca "nu exista loc pentru compromis", iar documentul "nu este negociabil" si va fi adoptat.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3.6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sunt necesare pentru a evita disponibilizarea in perioada imediata a cel putin 1.500 functionari publici, in timp ce pana la 6.000 de bugetari ar urma sa fie concediati in urmatorul an fiscal. "Vreau ca nimeni sa nu fie concediat. Nu vreau ca nicio persoana, fie ea din sectorul public, fie ea din cel privat, sa fie concediata, de aceea initiativa noastra legislativa este o alternativa mai buna decat cea a pierderii locului de munca", a declarat recent Walker.

Rata somajului din Wisconsin este de 7.5%, iar salariul anual mediu realizat de un bugetar din stat este de 48.348 de dolari, potrivit datelor Economic Policy Institute din Washington.

Walker le-a cerut celor 14 senatori democrati, care au plecat in Illinois, sa se intoarca la munca si sa dezbata documentul, avertizandu-i ca ar putea lua masuri impotriva lor. Republicanii au nevoie doar de un singur vot al democratilor pentru a intruni cvorumul de 20 de senatori necesar in cazul unei legi fiscale. Guvernatorul a declarat joi ca poarta tratative cu democratii "mai rezonabili" pentru a modifica unele pasaje ale initiativei sale legislative, insa a avertizat ca nu va face compromisuri legate de lucrurile care "vor economisi banii statului".

Democratii absenti, amendati in Indiana

O miscare similara are loc in Indiana, unde republicanii au decis sa impuna amenzi de 250 de dolari pe zi impotriva democratilor din Camera Reprezentantilor, care boicoteaza de 10 zile sedintele Congresului. Democratii se opun adoptarii unor legi ale educatiei si privind piata muncii.

Potrivit informatiilor, democratii se afla la un hotel din Urbana (Illinois). Amenzile se vor aplica de luni si vor fi scazute din salariile membrilor democrati care absenteza de la lucrari.

Republicanii au calculat ca absentele democratilor au costat contribuabilii din Indiana peste 250.000 de dolari.