Circa 70.000 de persoane au participat sambata, in statul american Wisconsin, pentru a cincea zi consecutiv, la demonstratii pro si contra unei initiative legislative ce vizeaza reduceri bugetare importante, propusa de guvernatorul republican, transmite New York Post. Sustinatorii masurii si oponentii acesteia au manifestat in capitala Madison. Activistul politic Noam Chomsky a declarat vineri ca protestele din ultimele zile din Wisconsin "ar putea fi inceputul revolutiei in SUA", din cauza ratei mari a somajului, a saraciei in care traiesc multi americani si a incalcarii drepturilor cetatenilor.

Proteste in WisconsinFoto: Agerpres

Documentul introdus in Congresul statului Wisconsin prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni.

New York Post a precizat ca, sambata, numarul celor care se opun initiativei legislative a guvernatorului republican Scott Walker l-a depsit pe cel al sustinatorilor documentului. Demonstratia impotriva reducerilor bugetare a fost organizata de sindicate si asociatii ale studentilor, in timp ce organizatorii manifestatiei in favoarea lui Walker au fost Tea Party Patriots si Americans for Prosperity.

Manifestatiile de sambata au fost pasnice, in ciuda scandarilor furioase din ambele tabere. Manifestantii anti-Walker au purtat pancarte pe care, langa fotografia guvernatorului, era scris: "Hosni Mubarak?" sau "Dictatorul de Wisconsin trebuie sa plece". Unii dintre sindicalisti au afirmat pentru BBC ca "ceea ce se intampla aici va fi foarte important in numeroase alte state, asa cum lucrurile petrecute in Egipt au avut efect intr-o gramada de tari din Orientul Mijlociu". Un demonstrant a afirmat ca legea "va rupe spinarea clasei de mijloc".

La randul lor, sustinatorii initiativei legislative au afirmat ca "sindicatele nu merita nimic" si "daca nu le place, sa-si dea demisia", scandand repetat "Votati legea!" si agitand pancarte pe care scria: "Sursele voastre de castig usor s-au terminat. Bine ati venit in recesiune!".

"Cred ca guvernatorul nostru va ramane ferm pe pozitii. Am incredere in el", a afirmat o participanta, Deborah Arndt, in timp ce un alt sustinator al legii a spus ca "e timpul sa rezolvam problema. Angajatii din sectorul public trebuie sa faca fata acelorasi reduceri ca si ceilalti. E un lucru corect".

In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului Walker. Scolile publice din Madison au fost inchise timp de cateva zile, dupa ce profesorii s-au alaturat protestelor, iar doctorii din spitalele de stat au oferit, in semn de solidaritate, sute de scutiri medicale functionarilor publici participanti la protest. "Multi dintre demonstranti sufera de stres", a declarat Lou Sanner, medic de familie.

Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu au cvorumul necesar. Liderii Partidului Republican au afirmat insa ca "nu exista loc pentru compromis", iar documentul "nu este negociabil" si va fi adoptat.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3.6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sunt necesare pentru a evita disponibilizarea functionarilor publici.

Proteste impotriva unei legi similare au avut loc in Ohio, in timp ce sindicatele din Carson City si Las Vegas vor sa organizeze manifestatii de solidaritate cu cei din Wisconsin.

Conservatorii americani l-au criticat pe presedintele Barack Obama, care a declarat, prin vocea purtatorului sau de cuvant, ca intelege nevoia autoritatilor locale de a reduce cheltuielile prin masuri dure, dar, in acelasi timp, cere ca acest lucru sa nu se transforme "intr-un atac asupra drepturilor angajatilor de negociere colectiva".

Noam Chomsky: Wisconsin ar putea fi inceputul revolutiei in SUA

Intr-un interviu pentru Democracy Now!, cunoscutul autor, intelectual si activist politic Noam Chomsky a spus ca protestele din Wisconsin, inspirate de revoltele din Egipt, Tunisia si Bahrain, "ar putea fi inceputul revolutiei in SUA". El crede ca americanii incep sa vada ratele mari ale somajului, in timp ce multi dintre ei traiesc in saracie.

In plus, afirma Chomsky, drepturile cetatenilor americani sunt reduse drastic. "Americanii constientizeaza lipsa de democratie in care traiesc", a adaugat filozoful, care este profesor emerit la MIT.