Sultanul din Oman a ordonat luni angajarea a 50.000 de cetateni, dupa protestele violente desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, soldate cu cel putin un mort si 11 persoane ranite, a relatat presa oficiala, preluata de CNN.

Sultanul Qaboos bin Said a ordonat, de asemenea, ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, si care se inregistreaza la Ministerul Muncii, sa primeasca circa 390 de dolari pe luna, pana in momentul in care se angajeaza.

Duminica, politia omaneza a tras cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor antiguvernamentali adunati in piata centrala a orasului Sohar, care ripostau aruncand cu pietre. Doi oameni au murit, potrivit martorilor, iar armata a intervenit pentru a securiza zona. Ministrul Sanatatii, Ahmed Al Saidi, a declarat luni ca o singura persoana a murit in cursul protestelor.

O sectie de politie si o cladire guvernamentala din oras au fost incendiate.

Peste 2.000 de protestatari s-au adunat duminica in centrul orasului industrial Sohar, in nordul Omanului, cerand reforme politice.

Demonstratii au loc si in orasul din sud Salalah.

Sambata, seful statului si al guvernului, sultanul Qaboos bin Said, aflat la putere de patru decenii, a remaniat sase ministri ai cabinetului sau si a anuntat ca va mari beneficiile sociale pentru studenti.