Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat miercuri, in urma intalnirii cu Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca aderarea la spatiul Schengen ar incuraja tara sa protejeze granita externa a UE si sa fie mai activi, relateaza site-ul Novinite.

"L-am asgiurat pe Herman Van Rompuy ca aderarea Bulgariei la Schengen nu ne-ar slabi frontierele. Dimpotriva, ne-ar incuraja sa fim mai activi si sa ne indeplinim datoriile de a mentine granita externa a UE, care in prezent este securizata in cel mai bun mod posibil", a declarat Borisov.

Premierul bulgar a precizat ca este sigur de capacitatea tarii de a gestiona presiunea imigrantilor.

"Ne vom descurca pentru ca avem un personal marit in cadrul politiei de frontiera si speram ca va fi tolerat cand UE va lua decizia finala, dupa verificarea din 24 martie. Sunt sigur ca toate rapoartele tehnice vor fi perfecte."

La randul sau, presedintele Consiliului European a precizat ca aderarea Romaniei si Bulgariei continua sa fie o prioritate a presedintiei UE detinuta de Ungaria, atata vreme cat acestea isi indeplinesc toate conditiile.

Van Rompuy sa afla joi in vizita la Bucuresti, unde este primit de presedintele Traian Basescu.