Fostul sef de cabinet de la Casa Alba, Rahm Emanuel, a fost ales primar al orasului Chicago din primul tur de scrutin, in urma celei mai acerbe competitii pentru aceasta functie din ultimii 20 de ani, relateaza BBC.

Rahm Emanuel, ales primar in ChicagoFoto: Agerpres/EPA

Emanuel, fost membru al Congresului, a obtinut 55% din voturi, evitand astfel turul doi. El il va inlocui pe Richard Daley, care a ocupat aceasta functie din 1989.

Presedintele Obama l-a felicitat, considerand victoria sa bine meritata.

"Ca locuitor din Chicago si ca prieten, nu as putea sa fiu mai mandru de atat. Rahm va fi un primar excelent pentru toti oamenii din Chicago", a spus Obama.

Cursa pentru fotoliul de primar in Chicago, al treilea ca numar de locuitori din SUA, a fost prima din mai mult de doua decenii la care nu a luat parte Daley si prima din ultimii 60 de ani fara un primar in functie drept candidat.

Emanuel, in varsta de 51 de ani, va deveni primul primar evreu al orasului. El si-a dat demisia de la Casa Alba in octombrie si a desfasurat o campanie intensa in Chicago pentru a redeveni cunoscut localnicilor, dupa mai multi ani la Washington.

Emanuel a reusit sa castige lupta cu justitia, dupa ce o curte de apel i-a interzis in ianuarie sa candideze, pentru ca ar fi avut resedinta la Washington mare parte a anului trecut.