Fara guvern de la alegerile care au avut loc in urma cu 249 de zile, Belgia a egalat joi 'recordul mondial' al celei mai lungi crize politice, detinut de Irak, un eveniment sarbatorit cu ironie de o "revolutie a cartofilor prajiti" in intreaga tara, relateaza AFP.

La apelul a 30 de asociatii ale studentilor flamanzi si francofoni, manifestarile reunesc mii de persoane in dupa-amiaza de joi la Anvers, Louvain, Bruxelles, Liege si Louvain-la-Neuve, principalele orase universitare ale regatului.

In meniu figureaza flash-mob-uri, strip-tease, animatii muzicale si, desigur, distribuirea gratuita de cornete cu cartofi prajiti, simbol prin excelenta al belgienilor.

La Gand (nord), unde este organizata o sarbatoare populara la care sunt asteptati in cursul serii mii de oameni, autoritatile se roaga sa nu apara incidente. Partidul de extrema dreapta Vlaams Belang, al carui slogan este "Fie ca Belgia sa crape", a anuntat ca se va infiltra printre manifestanti.

Facand o aluzie ironica la "revolutia iasomiei" din Tunisia, tinerii incearca sa transmita un mesaj anti-secesionist si anti-nationalist, a explicat unul dintre organizatori, Michael Verbauwhede.

Studentii nu-si fac insa iluzii asupra impactului actiunii lor.

Irakienii au avut nevoie de 249 de zile pentru a ajunge la un acord de impartire a puterii intre kurzi, suniti si siiti, dar in Belgia "nu se intrevede nimic" la granita acestei perioade de timp, scrie cel mai mare cotidian din Flandra, Het Laatste Nieuws.

In ciuda nervozitatii oamenilor, a presiunilor asupra pietelor financiare si chiar a unor initiative mai putin obisnuite - actorul Benoit Poelvoorde a cerut belgienilor sa-si lase barba pana la finalul crizei - flamanzii si francofonii nu reusesc sa cada de acord asupra unei viziuni comune a viitorului tarii.

Pentru moment, Belgia pare sa se indrepte spre noi alegeri, care ar putea fi organizate in mai. Cu riscul de a radicaliza si mai mult cele doua tabere.