Fostul presedinte american George W. Bush si-a anulat o vizita in Elvetia, dupa ce mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului au cerut arestarea sa sub acuzatia ca a ordonat torturarea unor prizonieri, transmite Reuters. Fostul lider american trebuia sa tina discursul principal in cadrul galei anuale de caritate Keren Hayesod, ce va avea loc la 12 februarie, la Geneva.

George W. BushFoto: AGERPRES

Organizatiile non-guvernamentale au facut insa presiuni asupra guvernului elvetian pentru a-l aresta si a deschide o ancheta penala, in cazul in care Bush intra in Elvetia.

Oficiali ai Tribunalului din Geneva au declarat ca au primit mai multe plangeri impotriva lui Bush, iar cateva dintre organizatiile pentru apararea drepturilor omului au lasat sa se inteleaga ca isi vor continua campania in justitie in urmatoarele zile.

Avocatul grupului Keren Hayesod, Robert Equey, a declarat ca atmosfera galei risca sa devina prea tensionata, iar Bush a decis sa nu ia parte la evenimentul caritabil insa "nu din cauza plangerilor penale". Avocatul sustine ca organizatorii n-au vrut repetarea violentelor in timpul reuniunii G8 de la Evian.

Oficiali elvetieni au afirmat ca, in calitate de fost presedinte, Bush ser bucura "de o anumita imunitate diplomatica".

Potrivit legilor internationale, tortura este considerata o crima.

Potrivit unui raport al Senatului american, CIA a cerut in mai 2002 dreptul de a utiliza metode dure de interogatoriu, considerate drept tortura, iar Condoleezza Rice, consilier pentru securitate nationala al lui George W. Bush la acel moment, a aprobat aceasta solicitare.

Este vorba despre "tehnica simularii inecului", prin care victima este imobilizata, cu capul in jos, dupa care i se toarna apa pe cap. Victima are senzatia de sufocare si de inec. Este considerata o forma de tortura si a fost utilizata inclusiv de Inchizitia spaniola, potrivit wikipedia.com.

Agentia a primit acordul de a folosi aceasta tehnica in 26 iulie 2002, cand ministrul Justitiei, John Ashcroft, a decis ca "utilizarea simularii inecului este legala", potrivit raportului comisiei pentru Servicii secrete a Senatului, facut public in aprilie 2009.

In "Decision Points", cartea sa de memorii, Bush a aparat decizia de a folosi "tehnica simularii inecului" in cazul unor suspecti de terorism.