Presedintele egiptean Hosni Mubarak a discutat, sambata, cu mai multi membri ai Guvernului de la Cairo, intr-un efort de a revigora economia tarii, grav afectata de valul de proteste anti-guvernamentale, transmite BBC. In acelasi timp, manifestantii opozitiei continua sa demonstreze in Piata Tahrir din Cairo, dupa o noapte relativ calma.

Protestele continuaFoto: Agerpres

BBC relateaza ca Mubarak s-a intalnit cu premierul egiptean, precum si cu ministrii de finante, al petrolului si al induistriei, dar si cu guvernatorul Bancii Centrale.

Potrivit BBC, bancile se vor redeschide duminica, iar bursa de la Cairo va relua tranzactionarile luni.

Ministrul finantelor Samir Radwan a declarat ca situatia economia este "foarte serioasa" si ca se afla in contact permanent cu Fondul Monetar International si cu Banca Mondiala. El a adaugat insa ca economia egipteana are "o baza solida" si ca "pana acum, facem fata".

Radwan a precizat ca va fi organizata o intalnire cu partidele de opozitie, pentru a pune capat protestelor care dureaza de 12 zile. La discutii vor lua parte vicepresedintele Omar Suleiman si, "aproape cu siguranta, si premierul Ahmed Shafiq".

Analistii afirma ca revoltele costa tara araba cel putin 310 de milioane de dolari pe zi, dupa ce mii de turisti din intreaga lume si-au anulat deplasarile in Egipt. In plus, numeroase fabrici din marile orase au fost inchise in ultimele zile.

BBC a precizat ca preturile produselor de baza au crescut dramatic in ultimele zile in orasele din Egipt.

Continua protestele in Piata Tahrir

Manifestantii opozitiei continua sa protesteze in Piata Tahrir din Cairo, la o zi dupa demonstratia la care au luat parte sute de mii de persoane ce au cerut demisia imediata a lui Hosni Mubarak. In cursul noptii s-au auzit focuri sporadice de arma, insa demonstratia a fost relativ calma. In cursul zilei de sambata, armata a incercat de mai multe ori sa-i determine pe manifestanti sa elibereze piata, pentru reluarea traficului rutier, insa fara succes.

Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opozitiei, a declarat pentru Der Spiegel ca vrea sa poarte discutii cu sefii armatei "de preferinta curand, pentru a analiza cum putem sa avem o tranzitie fara varsare de sange".

Sambata, cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic David Cameron au subliniat amandoi nevoia de "stabilitate" in Egipt. "Organizarea de alegeri anticipate la inceputul procesului democratic este, probabil, o abordare gresita", a adaugat Merkel.

ONU estimeaza ca 300 de persoane au murit in Egipt de la inceputul protestelor anti-guvernamentale, la 25 ianuarie. Alte 4000 de persoane au fost ranite.