Sute de mii de persoane s-au adunat vineri, in cea de-a 11-a zi de proteste - "Ziua Plecarii", in Piata Tahrir (Libertatii) din Cairo, pentru a lua parte la cel mai amplu miting impotriva presedintelui Hosni Mubarak de pana acum. Opozitia spera sa adune 1 milion de persoane. Armata egipteana a dat asigurari ca nu va deschide focul asupa manifestantilor. De asemenea, armata este prezenta cu tancuri si a inconjurat piata, spre deosebire de zilele precedente.

Zeci de mii de egiptenii s-au rugat vineri in Piata TahrirFoto: Reuters

Potrivit BBC, oamenii stau in ordine la cozi pentru a ajunge in piata, dupa ce soldatii au instalat mai multe puncte de control la intrari. Acestia verifica documentele de identitate ale manifestantilor, pentru a se asigura ca printre manifestanti nu se afla politisti sau membri ale serviciilor de securitate. De asemenea, armata este prezenta cu tancuri si a inconjurat piata, spre deosebire de zilele precedente.

Ora 17.30 Oamenii din piata au intrerupt scandarile si se roaga.

Ora 17.25 Armata nu mai permite accesul spre Piata Tahrir, dupa ora 17.00, cand se instaureaza interdictia de a circula pe strazi. Interdictia expira dimineata la ora 07.00.

Ora 17.20Der Spiegel: Oficiali ai regimului lui Mubarak si importanti oameni de afaceri au platit militanti pentru a agresa protestarii din Cairo

Ora 16.50 Manifestatii de amploare au loc si in alte orase din Egipt: zeci de mii de oameni stransi in Alexandria - unde situatia este mai tensionata, zeci de mii la Mansoura, 20.000 la Mahalla, 10.000 la Menoufia, 5.000 la Suez.

Ora 16.00 Biroul Al-Jazeera din Cairo a fost luat cu asalt de mai multi necunoscuti care l-au vandalizat si au dat foc echipamentului. "Este cea mai recenta incercare a regimului din Egipt sau a partizanilor acestuia sa impiedice relatarile Al-Jazeera", au precizat jurnalistii.

Ora 15.35 Peste 200 de militanti pro-Mubarak s-au strans pe un pod din apropierea Pietei Tahir; nu s-a raportat niciun incident pana in prezent. Un tanc al armatei ii supravegheaza. Circa 2.000 de suporteri s-au strans si in Piata Mustafa Mahmoud.

Ora 15.20 Ministrul de Finante egiptean: Egiptul a suferit numeroase pierderi economice din cauza protestelor, insa a dat asigurari ca guvernul isi va onora datoriile financiare dupa ce bancile se vor deschide duminica.

Ora 15.00 Liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, a mers in piata, pentru a contribui la instaurarea "linistii", potrivit biroului sau. Intrebat la Europe1 daca va candida la presedintie, a raspuns: "De ce nu". Moussa: "Nu cred ca Mubarak va pleca. Cred ca va ramane pana la finalul lunii august."

Ora 14.45 BBC: Atmosfera in piata pare calma; . Oamenii canta cantece patriotice, flutura steaguri si scandeaza "Pleaca! Pleaca!"

Ora 14.30 Casa Alba sustine ca se afla in discutii cu oficiali egipteni pentru realizarea unui transfer de putere de la Mubarak. Una dintre optiuni este ca Mubarak sa demisioneze iar puterea sa ajunga la un consiliu constitutional format din 3 oameni.

Ora 14.20 Asma Mahfouz, unul dintre liderii demonstratiilor din piata, a declarat ca atat ea cat si familia ei au fost amenintati cu moartea de membri ai Partidului National Democratic.

Ora 13.00 CNN: 18 jurnalisti au fost luati de soldati si dusi "intr-un loc sigur", dupa ce ar fi fost prinsi de talhari, potrivit presei de stat. Nu se stie de la organizatii media faceau parte acestia sau unde au fost dusi.

Ora 12.30 In Piata Tahrir au inceput rugaciunile: zeci de mii de egipteni se roaga impreuna.

Ora 12.00 AFP: "Omul (Mubarak - n.r.) v-a spus ca nu va mai candida," le-a spus ministrul apararii protestatarilor stransi in piata. Acesta a facut un apel la manifestanti sa se aseze si le-a spus sa ii transmita "Ghidului sa se aseze cu ei", referindu-se la liderul suprem al Fratiei Musulmane si la negocierile lansate de guvern cu opozitia.

Ora 11.00 Ministrul Apararii din Egipt se afla in Piata Tahrir, pentru a discuta cu protestatarii, potrivit unei surse citate de Reuters.

Ora 10.50 Cateva mii de persoane s-au strans deja in Piata Libertatii din Cairo; mai multi protestatari striga "Este ultima zi! Este ultima zi!" Acestia sustin ca intrarile in piata au fost blocate cu garduri de sarma ghimpata.

Ora 09.45Fratia Musulmana nu urmareste sa candideze la presedintia Egiptului

Ora 09.00 Corespondent Al-Jazeera: Pana la ora 7 dimineata, scandarile "Pleaca!", "Iesi afara!" se auzeau mai tare decat in orice alta dimineata de la inceputul protestelor

In timpul noptii s-au mai auzit focuri de arma in zona centrala, dupa cum transmite corespondentul Radio Romania. Partizanii presedintelui au organizat filtre pe strazile care duc spre Piata Centrala din Cairo pentru a-i impiedica pe oameni sa se alature manifestantilor.

Intre timp, presedintele Hosni Mubarak, a acordat un interviu cunoscutei jurnaliste Christiane Amanpour de la ABC, in care spune ca ar demisiona imediat de la conducerea tarii, dar nu o poate face de teama ca tara va fi aruncata in haos. Mubarak afirma ca nu-i pasa ce spun oamenii despre el, ci ii pasa doar de tara si ce se intampla cu ea acum.

Intre timp, amiralul Mike Mullen - seful Statului Major Interarme american, citat de France Presse, a anuntat ca armata egipteana a dat asigurari ca nu intentioneaza sa deschida focul asupra manifestantilor. Pe de alta parte,vice-presedintele Omar Suleiman a declarat ca partizanii presedintelui Hosni Mubarak nu au ucis manifestanti anti-guvernamentali in timpul violentelor din Piata Tahrir.

Agentiile intrenationale de presa relateaza ca ziaristii straini au devenit tinta predilecta a sustinatorilor lui Hosni Mubarak. Ei au dat buzna in cateva hoteluri, incercand sa-i alunge pe jurnalisti. Mai multe echipe ale unor televiziuni straine (printre care si din Romania) au fost retinute, o perioada de timp, de catre soldati.

Ramaneti pe HotNews.ro pentru a afla evolutia situatiei din Egipt pe parcursul zilei