Serviciul Federal de Securitate (FSB), insarcinat printre altele cu activitatile antiteroriste, este supus unui val de critici din partea analistilor si a presei ruse, dupa atentatul de pe aeroportul moscovit Domodedovo, dar autoritatile nu se grabesc sa acuze puternica institutie care a mostenit temutul KGB, relateaza AFP.

"Activitatile FSB sunt absolut nesatisfacatoare", crede analistul Alexandr Goltz, specializat in probleme de securitate.

"Sunt foarte multe intrebari de adresat conducerii FSB", afirma si Nikolai Levicev, deputat al partidului puterii, Rusia Unita, pentru cotidianul Kommersant.

Luni, 35 de persoane au fost ucise si peste o suta ranite in atentatul terorist de pe aeroportul international Domodedovo, cel mai mare din capitala rusa.

Iar presa rusa sustine ca FSB fusese avertizat cu mai multe zile inainte de amenintarea unui atentat intr-un aeroport moscovit, dar nu a reusit sa aresteze grupul de suspecti care ar fi fost implicat in atac.

Si totusi, in ciuda acestei avalanse de critici si suspiciuni, autoritatile ruse raman mute in ceea ce priveste o eventuala responsabilitate a FSB in acest masacru.

Din contra, presedintele Dmitri Medevedev, in cadrul unei vizite efectuate marti la sediul FSB din Moscova, a facut elogiul acestui serviciu, care "a fost si va fi intotdeauna foarte important", raporteaza agentia Itar-Tass.

Potrivit lui Goltz, aceasta absenta strigatoare la cer a criticilor este datorata statului "intangibil" al acestei preaputernice institutii, mostenitoare a epocii sovietice.

"FSB nu este atins de critici sau de controlul public. Nimeni, inclusiv presedintele, nu poate critica FSB! FSB este deasupra statului", explica Alexandr Goltz.

Telegramele diplomatice ale diplomatiei americane dezvaluite in noiembrie de Wikileaks releva si ele forta acestei organizatii, descrisa mai degraba drept un complice al mafiei.

Responsabilitatea pentru acest atentat este aruncata doar in spatele politiei transporturilor si a fortelor de securitate din aeroport.

Comitetul de ancheta a anuntat si el, marti, deschiderea unei anchete pentru violarea regulilor de securitate pe aeroportul Domodedovo, dupa cea privind acte de terorism.

In cadrul acestei anchete, doar actiunile sefilor si colaboratorilor politiei transporturilor si ai serviciilor de securitate de pe Domodedovo vor fi verificati.

Iar miercuri prima decizie concreta a lui Dmitri Medvedev a fost demiterea unui politist insarcinat cu securitatea in domeniul transporturilor.

"Medvedev arata ca nu ii critica decat pe cei care sunt direct implicati in securitatea pe aeroporturi si nu sistemul de preventie a actelor teroriste", apreciaza expertii Andrei Soldatov si Irina Borogan, pe site-ul specializat in servicii de informatii Agentura.ru.

Si totusi, deputatul si colonelul FSB Ghenadi Gudkov, citat de Kommersant, spune ca "nu este vorba de o problema de securitate a transporturilor, ci de lipsa de protectia in fata amenintarii teroriste. Si daca explozia ar fi avut loc intr-un teatru sau cinematograf?", se intreaba el.

Serviciile de securitate rusesti trebuie sa faca mai multe in ceea ce priveste lupta antiterorista, crede si Vladimir Kulakov, membru al camerei superioare a Parlamentului rus, citat de Interfax.

"Teroristii trebuie ucisi in taberele lor de antrenament, oamenii nostri trebuie sa se infiltreze si sa nu le permita sa intre in inima teritoriului nostru", spune el.

Iar serviciile rusesti trebuie sa invete de la omologii lor straini, spre exemplu de la americani, unde "din 11 septembrie nu a mai avut loc un singur act terorist", in timp ce Moscova a fost lovita in martie anul trecut de un dublu atentat sinucigas in metrou, adauga Kulakov.