Premierul irlandez Brian Cowen a anuntat sambata ca demisioneaza din fruntea partidului de guvernamant Fianna Fail, dar va ramane la conducerea Guvernului de la Dublin pana la alegerile parlamentare, programate la 11 martie, relateaza Reuters. In ultima perioada, Cowen a fost supus unor presiuni intense pentru a demisiona din fruntea Executivului, dupa ce Irlanda a solicitat un imprumut financiar extern de urgenta, fiind nevoita sa implementeze un program dur de austeritate.

Brian CowenFoto: Reuters

Pozitia sa de presedinte (Uachtaran) al formatiunii Fianna Fail a devenit nesigura dupa o incercare esuata de remaniere a Cabinetului, care l-a fortat joi sa anunte organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Cowen s-a declarat convins ca Guvernul sau va supravietui saptamana viitoare unei motiuni de cenzura, exprimandu-si speranta ca vom continua "sa guvernam tara".

Fianna Fail va alege un nou lider al partidului saptamana viitoare, prin intermediul alegerilor interne.

In noiembrie 2010, ministrii europeni de Finante au aprobat un plan de salvare pentru Irlanda, dupa ce guvernul irlandez a discutat recomandarea de a solicita ajutor international. Irlanda urmaeaza sa primeasca cel putin 80 de miliarde de euro.

Guvernul de la Dublin a anuntat planul de austeritate care va duce la economisirea a 15 miliarde de euro in urmatorii patru ani. Printre altele, salariul minim va fi redus, va creste TVA pentru bunuri si servici, iar in sectorul public vor fi concediati 25.000 de functionari. Autoritatile urmaresc sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pana in 2014. In prezent, deficitul bugetar este de 32%.

Zeci de mii de irlandezi au cerut in strada demisia Cabinetului lui Cowen.