Mii de persoane au protestat, sambata, la Dublin impotriva planului de austeritate anuntat de guvern, conditie pentru obtinerea unui ajutor financiar international de urgenta, transmite AFP. Demonstratia de masa creste si mai mult presiunea asupra Executivului irlandez, sustin analistii.

Demonstratie la DublinFoto: Agerpres

Sute de politisti, la care se adauga un elicopter, au fost mobilizati pentru a supraveghea buna desfasurare a marsului, care s-a desfasurat din centru pana la cladirea Postei, locul unde s-a proclamat declaratia de independenta a tarii, in 1916.

La demonstratia organizata de Irish Congress of Trade Unions (ICTU) au participat sindicalisti, someri si "oricine e preocupat de masurile de austeritate".

Demonstrantii au agitat pancarte pe care scria: "Irlanda nu e de vanzare, nu catre FMI".

Organizatorii au declarat ca la protest au luat parte 150.000 de persoane, in timp ce politia a anuntat ca 50.000 de manifestanti au particpat la marsul impotriva planului de austeritate anuntat miercuri de premierul Brian Cowen. Masurile urmaresc sa reduca uriasul deficit bugetar al Irlandei.

"Taierile anuntate nu sunt necesare. Sunt salvate bancile, nu Irlanda. Bancile ar trebui sa fie cele afectate - eliminati-le pe ele", a declarat una dintre manifestante, Marian Hamilton. La randul sau, presedintele SIPTU, cel mai mare sindicat irlandez, a spus ca bugetul anuntat "este cel mai dur de la fondarea statului". Jack O'Connor a adaugat ca "acesta este rezultatul faptului ca speculatorilor, bancherilor si dezvoltatorilor li s-a permis sa-si faca de cap, jefuind si ruinand economia noastra".

Analistii politici afirma ca demonstratia de sambata va creste presiunea asupra Executivului irlandez. Pana in prezent, Cowen a respins solicitarile opozitiei de a demisiona, afirmand ca trebuie sa supervizeze adoptarea pachetului de austeritate si a bugetului pana la 7 decembrie, acestea fiind pre-conditii pentru obtinerea imprumutului financiar.

Ministrii europeni de Finante au aprobat duminica trecuta cu un plan de salvare pentru Irlanda, dupa ce guvernul irlandez a discutat recomandarea de a solicita ajutor international. Potrivit informatiilor, Irlanda ar urma sa primeasca cel putin 80 de miliarde de euro.

Miercuri, guvernul a anuntat planul de austeritate care va duce la economisirea a 15 miliarde de euro in urmatorii patru ani. Printre altele, salariul minim va fi redus, va creste TVA pentru bunuri si servici, iar in sectorul public vor fi concediati 25.000 de functionari. Autoritatile urmaresc sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pana in 2014. In prezent, deficitul bugetar este de 32%.