Barack Obama a incercat in zadar, de trei ori, sa discute telefonic cu Laurent Gbagbo in luna decembrie, pentru a-i propune in cele din urma, in scris, sa-l primeasca in Statele Unite daca va ceda puterea lui Alassane Ouattara, relateaza AP, preluata de Le Nouvel Observateur.

"Speram ca presedintele Gbagbo va asculta atent acest mesaj: trebuie sa paraseasca postul", a declarat luni seara purtatorul de cuvant al departamentului american pentru Afaceri externe, P.J. Crowley. Washington i-a propus "o iesire demna", care vizeaza inclusiv ridicarea interdictiei de a intra in SUA si un eventual post in invatamant.

El a subliniat insa ca aceasta oferta nu va ramane valabila mult timp. Crowley a precizat ca Obama a incercat sa-l sune de trei ori pe Laurent Gbagbo, luna trecuta, doua dintre apeluri fiind efectuate din avionul sau, Air Force One.

La unul dintre aceste apeluri lui Barack Obama i s-a raspuns ca presedintele ivorian, care pare ca incearca sa evite contactul cu Wasingtonul, "se odihneste".

In scrisoarea adresata lui Gbagbo, Barack Obama il avertizeaza ca, nedorind sa renunte la putere, poate deveni complice la violentele din Coasta de Fildes, iar optiunile sale devin din ce in ce mai limitate, potrivit unui inalt oficial american, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Coasta de Fildes este cel mai mare producator mondial de cacao.

Aflat la putere din 2000, Laurent Gbagbo refuza sa recunoasca victoria lui Alassane Ouattara in alegerile prezidentiale din noiembrie, desi aceasta a fost recunoscuta de Natiunile Unite, obtinand anularea a 500.000 de buletine de vot din fiefurile rivalului sau pentru a putea fi declarat invingator de Consiliul Constitutional.

Tara, care a mai trecut printr-un razboi civil in 2002-2003, risca sa devina din nou teatrul violentelor.

Comunitatea internationala - ONU, SUA, UE si Uniunea Africana - incearca in zadar sa-l convinga pe Gbagbo sa-i cedeze puterea lui Alassane Ouattara, care se afla in prezent la Abidjan, sub protectia Castilor albastre ale misiunii ONU in Coasta de Fildes.

Luni, o delegatie a Comunitatii Economice a statelor din Africa de vest (CEDEAO), formata din presedintii din Benine, Capul Verde si Sierra Leone, alaturi de premierul kenian Raila Odinga, s-a deplasat la Abidjan pentru a incerca, pentru a doua oara intr-o saptamana, sa obtina plecarea lui Gbagbo.

CEDEAO ameninta ca va recurge la forta pentru a obtine plecarea acestuia.

Colonelul Mohammed Yerima, un purtator de cuvant al armatei nigeriene, a declarat ca ministrii apararii din statele membre CEDEAO (15 la numar, cu exceptia Coastei de Fildes, care este suspendata) s-au intalnit saptamana trecuta pentru a studia strategia in cazul unei interventii militare, dar analistii pun sub semnul intrebarii capacitatea organizatiei vest-africane de a mobiliza rapid o forta care sa-l alunge de la putere pe Laurent Gbagbo, fara a lansa o invazie care risca sa provoace pierderi masive in randul civililor.