Diplomatii americani au intervenit in mai multe randuri pentru a convinge guvernele straine sa cumpere avioane de la Boeing, in detrimentul rivalului european Airbus, potrivit unor documente publicate recent de Wikileaks.

Mesajele, obtinute de New York Times, dezvaluie mai multe incidente in care diplomatii au fost implicati in negocieri de miliarde de dolari considerate a fi esentiale pentru cresterea economica a SUA, relateaza AFP.

De exemplu regele saudit Abdullah a raspuns favorabil in 2006 unei solicitari personale a presedintelui de atunci, George W. Bush, pentru a cumpara 43 de avioane Boeing pentru Saudi Arabian Airlines si alte 13 pentru flota regala.

Dar regele "a vrut sa aiba toata tehnologia pe care o avea si prietenul sau, presedintele Bush pe Air Force One", se mai arata in document.

Alte discutii au fost purtate cu premierul Bangladeshului, care dorea restabilirea drepturilor de aterizare pe Aeroportul International Kennedy din New York pentru liniile aeriene din statul sau.

The Times relateaza ca astfel de practici au continuat, in ciuda acordurilor vechi de decenii intre SUA si liderii europeni pentru a mentine politica din oferte a unei companii aeriene.

Dar oficialii Departamentului de Stat intervievati de publicatie au aparat implicarea lor in vanzarile Boeing, spunand ca aceste exporturi "de mare valoare" au fost cruciale pentru eforturile presedintelui american Barack Obama de a scoate tara din criza economica.

"Aceasta este realitatea secolului 21, guvernele joaca un rol mai important in sprijinirea companiilor lor, iar noi trebuie sa facem acelasi lucru", a declarat pentru Times, Robert Hormats, subsecretar de stat pentru afaceri economice.

Gigantii Boeing si Airbus controleaza, fiecare, circa jumatate din piata mondiala a aeronavelor comerciale, fiecare contract avand o miza masurata in miliarde de dolari si mii de locuri de munca.