Regele Abdullah bin Abd al-Aziz al Arabiei Saudite a indemnat SUA, intr-o intalnire din aprilie 2008 cu ambasadorul american in Irak si Generalul David Petraeus, sa atace Iranul pentru a-i distruge programul nuclear, arata documente secrete ale diplomatiei americane dezvaluite de Wikileaks, relateaza AFP.

"V-a spus sa 'taiati capul sarpelui'", a spus ambasadorul Arabiei Saudite la Washington ambasadei din Riyadh, la doua zile dupa discutiile la nivel inalt, se arata intr-un memorandum al Departamentului de Stat.

"Regele, Ministrul de externe, Printul Muqrin si Printul Nayif au cazut cu totii de acord ca Regatul trebuie sa coopereze cu Statele Unite pentru a impiedica si a determina retragerea influentei si activitatii subversive a Iranului in Irak. Regele a insistat in mod deosebit pe acest punct. Ambasadorul a reamintit indemnurile frecvente ale Regelui catre SUA sa atace Iranul si sa puna capat programului de arme nucleare", spune memorandumul.

In continuare insa, documentul relateaza faptul ca alti oficiali sauditi au fost mai rezervati cu privire la necesitatea de actiuni militare, ministrul de externe si seful serviciilor de informatii insistand pentru aplicarea de sanctiuni.

"Intreaga chestiune este foarte negativa. Nu este bine pentru construirea increderii", a declarat un consilier guvernamental pentru AFP.