Dupa doua zile de intalniri si discutii pe baza unei agende si a zeci de propuneri pregatite cu saptamani inaintea intalnirii conducatorilor statelor acestui forum, se poate conclude ca in mare, lucrurile vor continua sa ramana asa cum au fost inaintea acestei intalniri. Din toate documentele produse de acest summit cel mai interesant este angajamentul pe care membrii acestui summit l-au luat la sfarsitul acestei intalniri de varf. Setul de documente care a fost publicat la acest summit include urmatoarele: The Seoul Summit Document; Annex I [Seoul Development Consensus for Shared Growth]; Annex II [Multi-Year Action Plan On Development]; Annex III [G20 Anti-Corruption Action Plan] si cel mai important, poate singurul care merita citit cu atentie este cel care a primit titulatura de Supporting Document [Policy Commitments by G20 Members]

La finalul aceste postari veti avea posibilitatea de a descarca aceste documente. In doua grupe. Prima contine documentele mentionate mai sus, unificate sub un singur titlu [Seoul Summit Document] si documentul care contine obligatiile luate la acest summit – [Supporting Document Commitments].

Personal cred ca au fost trei mari probleme care s-au discutat in acest summit – prima problema as numi-o reechilibrarea surplusurilor de productie si comert intre state. A doua problema este recalcularea la valoarea reala a valutelor tarilor participante (recalibrare monetara) pentru a preveni sau atenua ceea ce jurnalistii au numit “razboiul monetar” si, in sfarsit, o a treia problema ar fi rezolvarea controlului tendintelor investitorilor speculativi pe pietele emergente.

Prima problema - reechilibrarea surplusurilor. Jucatorii principali sunt SUA, Germania si China. G-20 a incercat sa convinga Germania, China si intr-o masura mica si Japonia sa creasca consumul intern si sa diminueze exporturile. SUA au nevoie de o politica inversa pe care ei au conceput-o unilateral si care bineinteles nu poate fi acceptata de nimeni. “Aruncarea pe piata a celor 600 de miliarde a fost exact pentru a realiza aceasta tinta americana. Nici o sansa ca aceasta reechilibrare sa se produca.

A doua problema – recalibrarea monetara la valoarea reala a monedelor principale. Aici “grupurile de interese” sunt constituite din SUA, Germania, Franta si Japonia impotriva Chinei si pe de alta parte China, Germania si Brazilia impotriva Statelor Unite, care incearca sa-si devalorizeze moneda pentru a fi competitiva in exporturi (vezi mai sus). Sanse extrem de mici pentru un compromis.

A treia problema – pietele speculative si banii toxici. Deoarece dobanzile in tarile dezvoltate sunt extrem de mici, o mare parte din capitalul speculativ se indreapta spre pietele emergente pentru a reusi investitii mai profitabile sau a primi dobanzi mai mari. Fara indoiala ca acest fel de investitii poate fi toxic pentru economiile emergente, in special in America Latina, Estul Europei si unele tari din Orientul Mijlociu si Asia de Est. Singura posibilitate de a ”lupta” cu acest capital speculativ este supra-taxarea pe perioade scurte si avantaje fiscale pentru investitiile pe termen lung. Aici succesele pot fi mai substantiale, desi exista unele indicii ca ar fi foarte dificil de a impune aceste politici. Vezi politicianismul populist al guvernantilor economiilor care “duduie” sau au “duduit”!

Cam astea au fost problemele principale care au fost discutate. Despre angajamentele luate de fiecare dintre principalii participanti intr-o postare urmatoare.

Documente:

Documentul final al summitului. Seoul_Summit_Document

Documentul cu angajamentele participantilor. Supporting_Document [Commitments]

Situatia reala a valorilor monetare PIIE. Currencies-War pb10-26

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro