Presedintele Dmitri Medvedev s-a deplasat luni in insulele Kurile, obiect al unei dispute cu Tokyo de la al Doilea Razboi Mondial - o premiera pentru un sef de stat rus, incepand cu anul 1945, care a atras furia Japoniei, relateaza AFP.

Locatia Kurilelor in estul PacificuluiFoto: Wikipedia

Premierul nipon a calificat initiativa presedintelui rus drept "foarte regretabila": "Pozitia Japoniei este ca cele patru insule din Teritoriile de Nord fac parte din teritoriile japoneze, vizita presedintelui este foarte regretabila".

La randul sau, ministrul japonez al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Tokyo, in semn de protest.

La iesirea din sediul ministerului, ambasadorul Mihail Bely a declarat: "I-am spus ca este vorba despre o problema interna a Rusiei. Am cerut Japoniei sa trateze aceasta afacere intr-o maniera calma si echitabila".

Vizita lui Medvedev la Kunashir, una dintre cele patru insule din arhipelagul contestat - denumit de rusi Kurilele de Sud si de japonezi Teritoriile din Nord - a durat patru ore.

Ea intervine cu putin timp inainte de deplasarea presedintelui rus in Japonia, unde va participa la summitul de cooperare economica Asia - Pacific (Apec), in 12 noiembrie.

Seful diplomatiei nipone, Seiji Maehara, a avertizat anterior ca o vizita in Kurile va afecta "dur" relatiile dintre cele doua tari.

Omologul sau rus, Serghei Lavrov, a subliniat insa sambata ca seful statului este liber sa aleaga "regiunile rusesti" pe care doreste sa le viziteze. "Nu vad nicio legatura" intre vizita in Kurile si relatiile ruso-japoneze, a spus el.

Aceste insule (Habomai, Shikotan, Etorofu si Kunashiri) au fost anexate de sovietici in 18 august 1945, la trei zile dupa anuntul capitularii Japoniei. Etorofu este denumita Iturup de Rusia iar Kunashiri - Kunashir.

Acest diferend impiedica de 65 de ani semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari.

Relansate dupa caderea URSS in 1991, negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.

In perioada presedintiei lui Boris Eltin, Moscova a vorbit despre retrocedarea acestor teritorii, dar reactia violenta a nationalistilor si a comunistilor a anulat proiectul.

Fostul presedinte rus si actualul premier Vladimir Putin a propus in 2004 restituirea a doua insule, dar Tokyo a considerat propunerea inacceptabila.

In 2005, Parlamentul european a adoptat o rezolutie prin care cere Rusiei sa restituie Japoniei "Teritoriile din Nord".