Unul dintre minerii blocati intr-o mina din Chile de 68 de zile a fost salvat - relateaza France Presse. Este vorba despre Florencio Avalos (31 de ani) al doilea in ierarhia tehnica a minerilor aflati din subteran, acesta fiind considerat unul dintre "cei mai abili" din grup dupa criterii tehnice si de sanatate.

Primul miner salvatFoto: Reuters

UPDATE10: La 18 ore de la inceperea operatiunii de salvare, 22 de mineri au fost scosi la suprafata.

UPDATE9: Numarul minerilor salvati a ajuns la 20. Dario Segovia, al carui tata a fost si el salvat dupa ce a petrecut o saptamana intr-o mina, a fost scos la suprafata.

UPDATE8: In jurul orei 19 (ora Romaniei), Daniel Herrera a devenit cel de-al 16-lea miner scos la suprafata. La 19.40, Omar Reygada (56 de ani) a fost ridicat si el in siguranta.

UPDATE7: Victor Segovia este cel de-al 15-lea miner salvat.

UPDATE6: Carlos Barrios (27 de ani) a ajuns la suprafata in jurul orei 17 (ora Romaniei), urmat de un alt 14-lea miner, Victor Zamora.

UPDATE5: Jorge Galleguillos a fost cel de-al 11-lea miner scos la suprafata. "Bine ai venit la viata", i-a spus presedintele chilian. Cel de-al 12-lea miner a fost salvat imediat dupa Galleguillos.

UPDATE4: Ministrul Sanatatii a declarat ca minerii salvati pana in acest moment (ora 14:05, ora Romaniei) sunt in stare buna de sanatate.

UPDATE3: Mario Gomez (63 de ani), cel mai batran dintre minerii blocati, a fost adus la suprafata in jurul orei 14 (ora Romaniei). Dupa ce si-a imbratisat sotia, minerul a ingenuncheat si s-a rugat.

UPDATE2: Claudio Yanez a fost salvat in jurul orei 13 (ora Romaniei), el fiind al optulea miner adus la suprafata.

UPDATE1: Pana la ora 12:30 (ora Romaniei), sapte mineri au fost scosi de sub pamant. Ei au fost transportati la un spital de campanie instalat langa mina, pentru investigatii medicale.

Ajuns la suprafata, el a fost imbratisat de sotia si de fiul sau (in varsta de 7 ani) iar apoi a fost strans in brate de presedintele chilian, Sebastian Pinera. De altfel, seful statului chilian a declarat ca este "o operatiune fara precedent in istoria umanitatii".

La aproximativ o ora de la salvarea primului miner, a fost adus la suprafata si al doilea. Este vorba de Mario Sepulveda (39 de ani). Al treilea miner salvat, in varsta de 52 de ani, a fost adus la suprafata in aplauzele celor prezenti. El a fost imbratisat de sotia sa, care il astepta cu lacrimi in ochi. Al patrulea miner scos din mina este bolivianul Carlos Mamani, in varsta de 23 de ani. Peste cateva ore, el se va intalni cu presedintele tarii sale, Evo Morales, care se deplaseaza in Chile special pentru aceasta ocazie. Minerii au fost transportati imediat la un spital de campanie instalat la mina, unde urmeaza sa fie supusi unor investigatii medicale.

Intre timp, Statele Unite au felicitat Chile pentru operatiunea de salvare a minerilor aflati in subteran. Purtatorul de cuvant al Departamentului de stat american a exclamat:"Ce dovada remarcabila de speranta si competenta!"

Operatiunea de scoatere la suprafata a celor 33 de mineri a inceput marti, in jurul orei locale 23:20 (miercuri, 2:20 GMT), prin coborarea unui salvator in putul adand de 622 metri. El a fost introdus intr-o nacela metalica comandata cu ajutorul unei macarale, dupa ce a primit incurajari din partea colegilor din echipele de interventie si a presedintelui chilian Sebastian Pinera, care i-a urat "mult noroc".

Salvarea minerilor chilieni este cel mai intens mediatizat eveniment din America Latina dupa anii 50. La fata locului se afla aproximativ 2.000 de jurnalisti. Operatiunea de salvare a inceput cu cateva ore intarziere si va dura o zi si jumatate-doua zile.

Vezi momentul salvarii primului miner.

Minerii au ramas blocati in subteran pe 5 august, intr-o mina din orasul San Jose, la o adancime de 700 de metri.