Un put de salvare sapat in roca ar trebui sa ajunga in urmatoarele ore la cei 33 de mineri blocati de peste doua luni pe fundul unei mine din Chile, permitand astfel aducerea acestora la suprafata, operatiune care ar putea demara marti, relateaza AFP.

Excavatorul "T-130" a atacat vineri seara ultimii 40 de metri din putul cu o adancime totala de 624 m si ar trebui sa ajunga sambata, "intre orele 8,30 si 9,00" (13,00 GMT), la barbatii ramasi prizonieri intr-o galerie de mina din 5 august, a afirmat un oficial al Ministerului de Interne, Cristian Barra.

Excavatorul a fost oprit in cursul zilei de vineri pentru a schimba capetele de forare, care se uzeaza frecvent in roca granitica.

"Lucrarile de perforare au fost reluate in jurul orei 20,30 si progreseaza cu 2 - 2,5 metri pe ora", a precizat Barra, care a adaugat ca viteza va trebui redusa pe parcursul ultimilor metri.

Dupa jonctiunea dintre putul cu o latime de 66 cm si galerie, vor demara pregatirile pentru aducerea la suprafata a minerilor, unul cate unul, intr-o cusca metalica trasa de o macara.

Operatiunea ar putea dura intre o zi si jumatate si doua zile.

Ministrul chilian al Sanatatii a declarat vineri ca operatiunea de salvare ar putea incepe marti, dar reprezentantii minei anunta un interval de trei pana la opt zile, in functie de viteza cu care se introduce in put un invelis de protectie de otel.

Cei 33 de mineri - 32 chilieni si un blovian - sunt blocati pe fundul unei mine de cupru si aur in San Jose, in desertul Atacama.

Au fost descoperiti in viata dupa 17 zile de o sonda subterana, iar povestea lor a captivat lumea intreaga.

UPDATE Unul dintre puturile de salvare a ajuns pana la galeria unde se afla minerii. La suprafata, in momentul anuntarii jonctiunii au inceput sa rasune claxoanele, sirenele si fluierele, in timp ce familiile minerilor au izbucnit in hohote de plans.

"Ne-au trebuit 33 de zile pentru a ajunge la cei 33 de mineri", a anuntat ministrul Minelor, Laurence Golborne. "La ora 8,05 am atins adancimea de 622 m cu utilajul din Planul B", referindu-se la unul dintre cele trei excavatoare care sapa trei puturi in paralel.