Luni, cu numai cateva ore inainte de decretul presedintelui privind destituirea din functie a primarului Moscovei, Iuri Lujkov i-a trimis o scrisoare sefului statului. Copia documentului a fost postata pe pagina electronica a cotidianului New York Times, dar curand dupa aceea siteul a incetat sa mai raspunda la solicitarile utilizatorilor. Deocamdata nu se stie daca este vorba de o supraincarcare a retelei sau mana hackerilor.

Iuri LujkovFoto: Agerpres

Oricum, textul apare pe siteul postului de radio Eho Moskvy. Scrisoarea nu cuprinde traditionalul mod de adresare „Stimate...!”, la fel cum nu se incheie cu obisnuita formulare „Cu respect....”. Lujkov incepe simplu: „Domnule Presedinte!"

In primul rand, el dezvaluie cateva dintre circumstantele destituirii sale. Lujkov arata ca la 17 septembrie a fost invitat de seful administratiei prezidentiale, Sergei Naryshkin, care l-a anuntat ca Medvedev i-a cerut sa ridice problema demisiei. Interesandu-se de motivele unei asemenea decizii, oficialul de la Kremlin nu a putut raspunde, explicand numai ca este vorba de neincredere prezidentiala. Intelegand ca, de buna voie, Lujkov nu va demisiona, Naryshkin i-a oferit o saptamana de gandire. Ragazul de sapte zile, Lujkov l-a petrecut in concediu.

Lujkov s-a ingrijorat de starea democratiei din Rusia. Dupa care s-a prezentat la seful statului cu cererea de demisie, care insa nu a fost citita. In cerere, Lujkov a scris, de asemenea, ca „la noi in tara dreptul de a-ti expune punctul de vedere exista din 1937”. Iuri Lujkov a amintit, de asemenea, afirmatiile presedintelui de la forumul economic de la Iaroslavl: „Cine nu este de acord, sa treaca in opozitie”, pe care le-a comparat cu lozinca „Cine nu este cu noi, este impotriva noastra”.

Comentand demiterea lui Lujkov, premierul Vladimir Putin a declarat ca seful statului a actionat in conformitate stricta cu litera legii. „In ceea ce priveste procedura in sine, umila dumneavoastra sluga a fost autorul legii conform careia sunt promovati si inlaturati din functii liderii regionali. Presedintele Dmitri Medvedev a actionat in stricta conformitate cu legea si in cadrul competentelor sale”, a spus Putin, citat de RIA Novosti. „Iuri Lujkov a facut multe pentru dezvoltarea Moscovei si, intr-o mare masura, el este o figura emblematica a Rusiei moderne. Dar este evident ca relatiile primarului cu presedintele nu s-au aranjat. Dar primarul este subordonatul presedintelui si nu invers, de aceea au fost nevoie de masuri pentru normalizarea acestei situatii”, a spus seful guvernului.

Demiterea lui Lujkov nu va conduce, dupa toate probabilitatile, la consecinte economice serioase pentru capitala, cred expertii. In pofida faptului ca patrimoniul Moscovei este foarte mare, mostenirea lui Lujkov nu este chiar atat de importanta, scrie Kommersant.

Cel mai puternic subiect economic in structura guvernului Moscovei il constituie complexul constructiilor, a carui cifra de afaceri se apropie de 14 miliarde dolari pe an. Orasul detine, de asemenea, participatii la combinatul petrolier moscovit, iar departamentul pentru piata alimentara este un important jucator al pietei de resort a Rusiei.

Potrivit datelor statistice, capitala consuma pe an peste 10 milioane tone de produse alimentare, Moscova asigurand 40% din volumul total al comertului cu produse alimentare. In ajun, agentia Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al Moscovei in valuta straina si nationala la nivelul BBB, cu prognoza pozitiva.

Kommersant noteaza ca preturile ridicate si deficitul de terenuri al Moscovei se explica prin faptul ca primaria s-a opus intotdeauna vanzarii acestora. Daca in restul Rusiei intreprinderile puteau cumpara teren la un pret echivalent a 2,5% din valoarea de cadastru, in capitala si Sankt-Petersburg, acest procent a fost de 20%.

In plus, cei doritori sa achizitioneze terenuri erau obligati sa se judece cu autoritatile pentru dreptul de a deveni proprietar. Cheltuielile bugetare ale Moscovei au fost stabilite pentru 2011 la nivelul de 1,29 trilioane ruble, ceea ce inseamna 12% din cheltuielile bugetare ale Rusiei.