Vanzarea la licitatie a colectiei de opere de arta care au impodobit in trecut peretii Lehman Brothers, banca de investitii al carei faliment a marcat declansarea crizei financiare globale, s-a soldat cu venituri de 12 milioane de dolari, relateaza AFP.

Aceasta suma va fi consacrata platii creantierilor Lehman Brothers, care a falimentat in 2008 cu datorii de peste 600 de miliarde de dolari.

Aproximativ 83% din cele 142 de loturi din aceasta colectie, scoasa la licitatie sambata, la New York, de Sotheby's, au fost vandute, pentru o suma totala de 12,28 milioane de dolari, superioara asteptarilor expertilor.

Vanzarea a permis stabilirea unor recorduri de pret pentru operele a 17 artisti, precum etiopianul Julie Mehretu, a carui panza "Untitled 1" a fost vanduta pentru 1,022 milioane dolari, mult peste pretul estimat de specialisti, cuprins intre 600 si 800.000 de dolari.

Un tablou semnat de Mark Grotjahn ("Untitled") a fost vandut cu 782.500 de dolari, iar trei opere ale lui Gerhard Richter au atins preturi mult peste asteptari, unul dintre ele fiind vandut cu 506.500 dolari.

In schimb, o opera a britanicului Damien Hirst, evaluata la un milion de dolari, nu si-a gasit cumparator.

Colectia, achizitionata de Lehman Brothers in 2003, contine opere ale artisti contemporani recunoscuti, precum Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Richard Prince sau Yoshitomo Nara.

"Chiar daca numele Lehman a atras multa atentie, persoanele care au participat astazi la licitatie au facut-o pentru ca stiau ca este vorba de arta de calitate", a afirmat, intr-un comunicat, Tobias Meyer, responsabilul diviziei de arta contemporana de la Sotheby's.

O alta licitatie a operelor de arta detinute de Lehman, organizata de casa concurenta Christie's, va avea loc la Londra, in 29 septembrie, capetele de afis fiind operele semnate de Lucian Freud si Gary Hume.