O stea "canibala", despre care se crede ca ar fi inghitit un corp ceresc vecin, a fost identificata de NASA, cu ajutorul observatorului cu raze X Chandra, scrie Daily Telegraph.

BP Piscium, steaua canibalaFoto: NASA

Denumita BP Piscium (BP Psc), steaua canibala este un gigant rosu in varsta de miliarde de ani, care ar fi devorat o stea tanara vecina, ale carei ramasite sunt inca vizibile.

Potrivit astronomilor, BP Piscium este o versiune mai evoluata a Soarelui si este situata in constelatia Pestilor, la 1.000 de ani-lumina departare de Pamant.

Oamenii de stiinta au inceput studierea acesteia in urma cu 15 ani, fiind uimiti de aspectul ei neobisnuit.

Steaua este inconjurata de un disc de praf si gaz cosmic, lucru care de obicei prevesteste formarea de planete in jurul stelelor tinere.

Insa stelele tinere se nasc in grupuri, iar BP Piscium este o stea izolata, determinandu-i pe cercetatori sa creada ca aceasta este de fapt o "giganta rosie" - o stea aflata intr-o faza tarzie a evolutiei.

Astfel, ei au ajuns la concluzia ca acel disc de praf este format din ramasitele unei stele tinere pe care BP Psc a "mancat-o" recent.

Oamenii de stiinta cred ca Pamantul ar putea avea, la un moment dat, aceeasi soarta nefericita ca cea a vecinului lui BP Piscium.

"BP Psc ne arata ca stele precum Soarele nostru pot trai linistite miliarde de ani, dar cand dispar, ar putea lua cu ele si cate o stea sau o planeta-doua din jur", a declarat un cercetator de la Universitatea California.