Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) l-a audiat miercuri pe Aleksandr Turchinov, un apropiat colaborator al fostului premier Iulia Timosenko – el este martor in dosarul legat de modul in care a fost consumat gazul de tranzit care a apartinut, odinioara, companiei de trading RosUkrEnergo, scrie Kommersant. Este vorba de 11 mld. metri cubi de gaze, vandute ilegal. Turchinov este primul politician ucrainean cunoscut chestionat de SBU de la instalarea la putere a presedintelui Viktor Ianukovici.

Opozitia este convinsa ca puterea incearca sa discrediteze partidul lui Timosenko, folosindu-se, in acest sens, de serviciile speciale.

„Este regretabil faptul ca, in loc sa se ocupe de afacerile de coruptie ale functionarilor de rang inalt si care, practic, sunt adevaratii coproprietari ai RUE, dispunand dupa bunul lor plac de resursele intreprinderii, sunt anchetati functionari minori care nu fac altceva decat sa apere interesele Ucrainei”, a declarat Turchinov, la sedinta de la audieri.

„In prezent nimeni nu poate spune cine pe cine urmareste, cine pe cine intentioneaza sa trimita dupa gratii, pentru ca represiunile continua. Acum, inainte de alegerile locale, presiunile se vor intensifica, pentru a ne compromite si a ne santaja”, a estimat prim adjunctul fractiunii parlamentare a partidului BIUT, Andrei Kojemiakin.